Δράση για την ανίχνευση και τον εντοπισμό άγριων ζώων που κινούνται στο οδικό δίκτυο, με στόχο την έγκαιρη προειδοποίηση για την αποφυγή ατυχημάτων, παρουσιάστηκε σήμερα σε ημερίδα για την Οδική Ασφάλεια με θέμα «Ασφαλής Πολίτης» που έγινε στην Κοζάνη. Πρόκειται για ένα σύστημα που περιλαμβάνει θερμική κάμερα για την ανίχνευση ζώων όπως το αγριογούρουνο και η αρκούδα (που παρουσιάζουν μεγάλη κινητικότητα και από τα οποία προέρχονται τα περισσότερα ατυχήματα στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο), καθώς και συστήματα προειδοποίησης και σήμανσης για τους οδηγούς. Επίσης ο εξοπλισμός αξιοποιεί τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης μέσω των οποίων θα μπορεί να εντοπίζεται κάποιο από τα ζώα αυτά που βρίσκεται στον οδικό άξονα ή επιχειρεί να τον διασχίσει.
Ο αστυνομικός διευθυντής Κοζάνης Ηλίας Τσιότσιας εξήγησε ότι από τη στιγμή που θα αναγνωρίζεται το ζώο «θα ενεργοποιούνται τα συστήματα προειδοποίησης και μέσω της σήμανσης θα ενημερώνονται οι οδηγοί που κινούνται στον συγκεκριμένο οδικό άξονα ώστε να ελαττώσουν ταχύτητα». Σύμφωνα με το σχέδιο υλοποίησης της δράσης, μετά την πρώτη πιλοτική εφαρμογή στην Κοζάνη, θα τοποθετηθούν αντίστοιχες κάμερες σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες της δυτικής Μακεδονίας και ειδικά σε σημεία που αποτελούν περάσματα των παραπάνω ζώων.
Εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στην ημερίδα, ο Απόστολος Λίτσιος παρουσίασε μια εφαρμογή που αφορά την οδική ασφάλεια των πολιτών που κινούνται στο οδικό δίκτυο της δυτικής Μακεδονίας. Η συγκεκριμένη εφαρμογή λειτουργεί για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και μέσω αυτής ο πολίτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να “ανεβάζει” σε αυτήν μια φωτογραφία με το σημείο του δρόμου όπου εντοπίζει κάποιο πρόβλημα και άμεσα θα ενημερώνονται οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες προκειμένου να λάβουν μέτρα αποκατάστασης.
Ο αστυνομικός διευθυντής της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Σπύρος Διόγκαρης τόνισε ότι βασική μέριμνα των εμπλεκόμενων φορέων είναι «η μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων στο δρόμο». Ανέφερε, μάλιστα, ότι «πριν από 13 χρόνια τα θανατηφόρα ατυχήματα στην Κοζάνη ήταν 16 το χρόνο και σήμερα έχουν μειωθεί στα 2». «Στόχος μας είναι να μην πεθαίνει κανένας πολίτης στην άσφαλτο» πρόσθεσε ο ίδιος.