ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Κύπρος: To χαλούμι κατοχυρώνεται ως (ΠΟΠ)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε και επίσημα στο χαλούμι, ή «hellim» στα τουρκικά, το καθεστώς προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ), το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας της Κύπρου.

Η κίνηση επιβεβαιώνει αυτά που έχουν δηλώσει η βιομηχανία και το κράτος εδώ και χρόνια, δήλωσε ο τυροκόμος Γιώργος Πέτρου, γενικός διευθυντής της Petrou Bros. Dairy Products που έχει περίπου το 25% της εξαγωγικής αγοράς της Κύπρου: ότι το χαλούμι είναι κυπριακό, με ιστορικούς λογαριασμούς να προτείνουν παραγωγή ήδη από περίπου 1500.

«Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια πολλές χώρες προσπάθησαν να μας αντιγράψουν, οπότε η εγγραφή θα βοηθήσει πολύ, καθώς άλλες χώρες δεν θα παράγουν χαλούμι ή κάτι παρόμοιο που παραπλανά τους καταναλωτές», είπε ο κ. Πέτρου.

Χαλούμι- Η 2η πολυτιμότερη εξαγωγή της Κύπρου

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το χαλούμι αποτελεί τη δεύτερη πιο πολύτιμη εξαγωγή της χώρας μετά από τα  φαρμακευτικά προϊόντα. Το υπουργείο Γεωργίας αναφέρει ότι έχει πλέον θέσει τις απόψεις του για διείσδυση στην αγορά της Κίνας.

Υπήρχαν εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για τη διασφάλιση του βραβευμένου καθεστώτος ΠΟΠ, συμπεριλαμβανομένων διαφωνιών σχετικά με τις αναλογίες γάλακτος αιγοειδών, προβάτων και αγελάδων.

Μέχρι το 2024, οι λόγοι θα καθοριστούν με διάταγμα και μετά από αυτό τουλάχιστον το 50% θα αποτελείται από γάλα αιγοπροβάτων, ενώ το υπόλοιπο θα συμπληρώνεται από αγελαδινό γάλα.

Αν και οι συνταγές για χαλούμι αφθονούν στο Διαδίκτυο, για τους ντόπιους, η απόλαυση είναι στην απλούστερη μορφή του ευέλικτου τυριού – πετιέται στο τηγάνι ή σε μπάρμπεκιου, τρώγεται ωμά με πεπόνι το καλοκαίρι ή σε κύβους και ρίχνεται για να βράσει με τραχανά, ένα σπασμένο σιτάρι και γιαούρτι που τρώγονται το χειμώνα.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button