ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Λαρισαίος έφτιαξε μια «ρομποτική φάρμα» για τις αγελάδες του

Ο Θωμάς Νότας έφτιαξε μια «ρομποτική φάρμα» για να πηγαίνουν οι αγελάδες μόνες τους για άρμεγμα.

Φανταστείτε μια ελληνική high-tech φάρμα με ρομποτικά συστήματα και 3D κάμερες όπου οι αγελάδες πηγαίνουν μόνες τους για άρμεγμα και σε live χρόνο καταγράφονται μια σειρά από δεδομένα που αφορούν το εκάστοτε ζώο. Η ρομποτική φάρμα βρίσκεται στη Λάρισα και ο ιδιοκτήτης της, ο 33χρονος Θωμάς Νότας με σπουδές στην πληροφορική, ανέλαβε την οικογενειακή επιχείρηση που από το 1988 τροφοδοτεί με αγελαδινό γάλα εργοστάσια παραγωγής γιαουρτιού και γαλακτοβιομηχανίες.«Η ρομποτική φάρμα είναι hi-tech διότι δεν παρεμβαίνει άνθρωπος στην άρμεξη του ζώου και αφήνεται ελεύθερο να ξεδιπλώσει τον χαρακτήρα του, να ζήσει πιο ήρεμα αλλά και να αποδώσει τα μέγιστα. Επισκέπτεται το ρομπότ όποτε θελήσει και το ρομπότ πλένει τον μαστό της, τη ζυγίζει, την ταΐζει ακριβώς την τροφή που πρέπει να φάει, σκανάρει με ακτίνες λέιζερ και εντοπίζει τις θηλές. Την αρμέγει, τις απολυμαίνει τις θηλές και έπειτα στέλνει αναφορά στο γραφείο με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτός της. Επίσης αναγνωρίζει οίστρους, διαβάζει τον μηρυκασμό τους και προλαμβάνει πολλά προβλήματα υγείας», εξηγεί ο νεαρός κτηνοτρόφος.

Το συγκεκριμένο σύστημα σύμφωνα με τα λεγόμενά του, λειτουργεί με βασικό γνώμονα τον σεβασμό απέναντι στο ζώο και παράλληλα περιορίζει σημαντικό κομμάτι του όγκου δουλειάς του κτηνοτρόφου ώστε να μπορέσει να ασχοληθεί και με γραφειοκρατικές διαδικασίες πέρα από τις χειρωνακτικές εργασίες στη φάρμα, όπως μας περιγράφει. «Η δουλειά είναι καθημερινή, αρκετές ώρες και ξεκινά στις 7 το πρωί όπου στο γραφείο θα ελέγξω τις αναφορές που στέλνει το ρομπότ και έπειτα θα ταΐσουμε τα ζώα όλης της φάρμας, θα γίνουν καθαρισμοί, πιθανόν παραλαβές ζωοτροφών ή προϊόντων, γραφειοκρατικές διαδικασίες κτλ. Το ρομπότ δεν σε τεμπελιάζει όπως πιστεύουν πολλοί αντιθέτως σε προκαλεί να γίνεις καλύτερος στη δουλειά σου. Ο όγκος πληροφοριών που μας δίνει καθημερινά το ρομπότ είναι πραγματικά τεράστιος». 

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button