ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Λεωφορεία χωρίς οδηγό ξανά στα Τρίκαλα!

Τα λεωφορεία χωρίς οδηγό θα κυκλοφορήσουν το επόμενο τρίμηνο σε πιλοτική λειτουργία. Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα προσφέρουν υπηρεσίες στο επιβατικό κοινό.

Πέντε χρόνια μετά την 6μηνη πιλοτική κυκλοφορία του λεωφορείου στους δρόμους των Τρικάλων η πόλη επιθυμεί την επιστροφή του. Η e-trikala, η αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Τρικκαίων που πρωτοπορεί σε εφαρμογές με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών, προκήρυξε διαγωνισμό προμήθειας για δύο αυτόματα λεωφορεία χωρίς οδηγό, τα οποία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα δρομολογηθούν σε δύο αστικές γραμμές, συνδέοντας το κέντρο της πόλης με τα ΣΕΦΑΑ (πρώην ΤΕΦΑΑ) και με τον σταθμό των ΚΤΕΛ.

Στόχος είναι τα δύο αυτά οχήματα να ενταχθούν πλέον μόνιμα στην καθημερινότητα των πολιτών και να εκτελούν δύο διαδρομές 4 και 5 χιλιομέτρων αντίστοιχα. Τα δύο λεωφορεία, που θα παραληφθούν μέσα από τη διαδικασία του παραπάνω διαγωνισμού, θα αποτελούν μετεξέλιξη του πειραματικού mini bus που κυκλοφόρησε το 2015. Θα προηγηθεί εκ νέου πιλοτικό διάστημα δρομολόγησης έξι μηνών, ώστε να διαπιστωθούν και οι τελευταίες τυχόν δυσλειτουργίες της ένταξης του οχήματος στην κυκλοφορία της πόλης.

Οταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στους δρόμους των Τρικάλων το mini bus, είχαν εμφανιστεί ορισμένα προβλήματα. Τότε ήταν προγραμματισμένο να κινείται σε χαρτογραφημένη διαδρομή μέσω δορυφόρου (GPS). Ανέπτυσσε ταχύτητα 10-12 χλμ. την ώρα και ήταν εξοπλισμένο περιμετρικά με αισθητήρες που αντιλαμβάνονταν οποιοδήποτε σταθερό ή κινητό εμπόδιο.

Μόλις εντόπιζε εμπόδιο σε απόσταση 2,5 μέτρων περιόριζε την ταχύτητά του, ενώ εάν το εμπόδιο παρέμενε στο 1,5 μέτρο σταματούσε αυτόματα. Τον Νοέμβριο του 2015 κινήθηκε λίγο εκτός… διαδρομής. Στο κέντρο των Τρικάλων, το μικρό λεωφορείο παρεξέκλινε της πορείας του κατά 40 εκατοστά, ανέβηκε στο πεζοδρόμιο και σταμάτησε σε μικρή απόσταση από ένα περίπτερο.

Στην πορεία ακολούθησε έρευνα για τα αίτια της εκτροπής του λεωφορείου από την προγραμματισμένη πορεία του. Όπως διαπιστώθηκε, σημειώθηκε κάποια αστοχία στο σύστημα προγραμματισμού της διαδρομής μέσω δορυφόρου λόγω πρόσκαιρης απώλειας του σήματος ή μετατόπισης του κατά μερικά εκατοστά.

Έχοντας λύσει και τα τελευταία προβλήματα πλέον, σε συνδυασμό με την εξέλιξη της τεχνολογίας, τα νέα λεωφορεία που προγραμματίζει να προμηθευτεί ο Δήμος Τρικκαίων, θα αποτελούν μετεξέλιξη του λεωφορείου που είχε κυκλοφορήσει προ 5ετίας.

Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button