ΕΛΛΑΔΑ

Λίνα Μενδώνη: Θα έρθει το momentum να επιστρέψουν τα Γλυπτά στην Ελλάδα!

Η υπουργός Πολιτισμού στον ρ/φ σταθμό ΣΚΑΪ και στον Άρη Πορτοσάλτε

Στη συνέντευξη της (22/11/2019) στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ και στον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε, η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη έδωσε αισιόδοξο στίγμα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα!

ΑΡΗΣ ΠΟΡΤΟΣΑΛΤΕ: Κυρία Μενδώνη, είχατε τη δυνατότητα να απευθυνθείτε στους ομολόγους σας στο συμβούλιο υπουργών Πολιτισμού αναφορικά με τους πολιτιστικούς θησαυρούς. Ξαναπιάσατε το θέμα που μας καίει;

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ: Χθες στο Συμβούλιο υπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανάμεσα στα άλλα θέματα της ημερήσιας διάταξης, ήταν μια επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που γίνεται από τη Γερμανία στη Βουλγαρία, οπότε υπήρξε η δυνατότητα για μια γενικότερη συζήτηση. Ζήτησα παρέμβαση και τόνισα ότι η Ελλάδα έχει υποστεί πολλά από την αρπαγή πολιτιστικών αγαθών, με κορυφαίο το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Αναφέρθηκα, στις όσες ενέργειες, εδώ και πολλά χρόνια, κάνουμε για τον επαναπατρισμό των κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών. Ήταν η πρώτη φορά που σε Συμβούλιο υπουργών ακούστηκε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα, έστω και με την ευκαιρία αυτής της παρέμβασης και όχι σε συζήτηση αφιερωμένη στο θέμα αυτό καθαυτό.

Α.Π.: Θα κάνει κάτι άλλο πιο πρακτικό η κυβέρνηση, θυμάμαι την ιστορία με την κυρία Αλαμουντίν, θα ξανασκαλίσουμε τέτοια πράγματα σήμερα;

Λ.Μ.: Η Ελλάδα όπως ξέρετε έχει τη σταθερή της θέση για τα Γλυπτά. Από εκεί και πέρα, αυτό το οποίο θεωρούμε ότι οφείλουμε να κάνουμε συστηματικά, είναι να θέτουμε διαρκώς το θέμα. Ιδιαίτερα στα διάφορα Fora, είτε είναι πολιτικά, όπως είναι η περίπτωση του συμβουλίου υπουργών Πολιτισμού της ΕΕ, είτε είναι διεθνείς οργανισμοί, όπως είναι η Unesco. Πριν από τρεις μέρες, που ήμουν στο Παρίσι, τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και με τη Γενική Διευθύντρια κ. Αζουλέ, θέσαμε το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα. Οφείλουμε να το φέρνουμε συνεχώς στην επικαιρότητα ώστε να ευαισθητοποιούμε την κοινή γνώμη. Τελικά το Βρετανικό Μουσείο έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση όταν τα ποσοστά της κοινής γνώμης και μάλιστα της βρετανικής δηλώνουν τόσο πολύ υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών στην Ελλάδα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή και με πολύ ένταση είναι να κρατάμε διαρκώς το θέμα στο προσκήνιο.

Α.Π.: Άρα να είναι στην επικαιρότητα το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Λ.Μ.: Ακριβώς. Και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα έρθει το momentum να επιστρέψουν τα γλυπτά στον τόπο που τα δημιούργησε. Είναι θέμα momentum. Νομίζω το momentum θα υπάρξει κάποια στιγμή! Εφόσον έχει ενταθεί και η πίεση προς το Βρετανικό Μουσείο, αναγκαστικά θα χρειαστεί να κάνουν κάποιες κινήσεις.

Α.Π.: Πόσω μάλλον, όταν εμείς εδώ και δέκα χρόνια επιδεικνύουμε στην παγκόσμια κοινή γνώμη ένα Μουσείο που μπορεί να τα κρατήσει. Έχει τελειώσει και αυτό, το πολύ φλεγματικό αυτοκρατορικό της βρετανικής αντιλήψεως, ότι δεν είστε ικανοί να έχετε εσείς σε κάποιο μουσείο σας αυτά τα γλυπτά.

Λ.Μ.: Ακριβώς, όπως το λέτε, ήταν το βασικό τους επιχείρημα. Νομίζω ότι το Μουσείο της Ακρόπολης έχει δώσει πολλές φορές εξετάσεις με εξαιρετική επιτυχία.


Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα

Το BestNews.gr σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Σκοπός Ζωής και τη Ξανθή Γκούβρα Παπαδημητρίου, επ’ ευκαιρία του ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ BAZAAR τους που είναι σε εξέλιξη, σας κάνουμε δώρο ένα Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button