Λούβρο: Ανοίγει νέο Τμήμα για τη Βυζαντινή και Ορθόδοξη περίοδο

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Το Μουσείο Λούβρου στο Παρίσι έχει προγραμματίσει να ανοίξει ένα νέο τμήμα, αφιερωμένο στη Βυζαντινή και Ορθόδοξη ελληνική περίοδο, τον Μάρτιο του 2027, όπως ανακοινώθηκε από τον διευθυντή του Μουσείου, Laurence des Cars.

Ένα μουσείο, όπου δεσπόζουν ελληνικά εκθέματα, όπως η εμβληματική Νίκη της Σαμοθράκης, θα αφιερώσει μια νέα πτέρυγα στη βυζαντινή και χριστιανική τέχνη, όπου η Ελλάδα έχει καθοριστικό ρόλο.

Μουσείο Λούβρου: τι θα περιλαμβάνει το νέο τμήμα

Το νέο τμήμα θα περιλαμβάνει 20.000 εκθέματα βυζαντινής τέχνης πάνω σε θρησκευτικά ή κοινωνικά θέματα. Σε μια ανεπίσημη συνάντηση που είχε ο Des Cars στο σπίτι του Ελληνα Πρόξενου στη Γαλλία, ειπώθηκε μάλιστα ότι η Ελλάδα θα έχει κεντρικό ρόλο στη συγκεκριμένη πτέρυγα του Μουσείου Λούβρου. Ο επιμελητής του τμήματος θα είναι ο Maximilien Durand.

Άλλωστε η συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στη Γαλλία έχει ξεκινήσει ήδη από το 2021, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, όταν το Λούβρο παρουσίασε μια έκθεση αφιερωμένη στη γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας.  Αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί με αφορμή την κατασκευή αυτής της νέας πτέρυγας του μουσείου για την Βυζαντινή και Χριστιανική Τέχνη.

Τι αντικείμενα θα συγκεντρώσει το νέο τμήμα; Εκθέματα από τον 3ο αιώνα μ.Χ. μέχρι και το 1923, έτος που υπογράφτηκε η Συνθήκη της Λωζάνης. Παράλληλα, η έκθεση θα καλύψει περιοχές από τη σημερινή Αιθιοπία μέχρι τη Ρωσία, από τον Καύκασο μέχρι τη Μεσοποταμία και από τα Βαλκάνια μέχρι τη Μέση Ανατολή, καθώς η Ελλάδα διαδραμάτισε ζωτικό ρόλο σε διάφορες εποχές σε όλες αυτές τις περιοχές.

Πρόκειται για το 9ο τμήμα του Μουσείου, που στοχεύει όχι μόνο να φέρει ακόμη περισσότερους επισκέπτες από όλον τον κόσμο αλλά και να τους μυήσει στον Βυζαντινό πολιτισμό, κυρίως μέσα από τη γνωριμία με τις βυζαντινές εικόνες.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -