Μαγικό θέαμα στον Αρκτικό Κύκλο με σύννεφα – «ουράνιο τόξο»

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Ο σκοτεινός ουρανός του Αρκτικού Κύκλου προσφάτως «έλαμψε» με ένα αιθέριο, πολύχρωμο φως. 

Ωστόσο, το θέαμα αυτό με τα ιριδίζοντα ουράνια τόξα δεν προκλήθηκε από το βόρειο Σέλας, αλλά νέφη μικροσκοπικών κρυστάλλων πάγου που αιωρούνταν σε υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας από το φυσιολογικό.

Τα σύννεφα, γνωστά ως Πολικά Στρατοσφαιρικά Νέφη (polar stratospheric clouds – PSC), σχηματίζονται μόνο όταν η θερμοκρασία στην κατώτατη στρατόσφαιρα φτάνει τους -81 βαθμούς Κελσίου.

Συνήθως, δε δημιουργούνται σύννεφα στη στρατόσφαιρα λόγω του εξαιρετικά ξηρού αέριου περιβάλλοντος, ωστόσο, οι ακραία χαμηλές θερμοκρασίες «μόρια νερού αρχίζουν να ενώνονται σε μικροσκοπικούς κρυστάλλους πάγου» που εξελίσσονται σε νέφη, όπως εξηγεί δημοσίευμα του Spaceweather.  Αυτό σημαίνει πως τα πολικά στρατοσφαιρικά νέφη μπορούν να σχηματιστούν σε πολύ μεγαλύτερο υψόμετρο από τα κανονικά σύννεφα, μεταξύ 15 – 25 χλμ. πάνω από την επιφάνεια της Γης.

Το φως του ήλιου που περνά μέσα από αυτά τα νέφη κρυστάλλων, διασκορπάται, δημιουργώντας πολλά διαφορετικά μήκη κύματος φωτός, που έχουν δώσει στα PSC το προσωνύμιο «σύννεφα ουράνιο τόξο».

Φωτ.: Fredrik Broms/northernlightsphotography.no

Κάπως έτσι, πριν από μερικές ημέρες, στις 25 Ιανουαρίου, οι συνθήκες ακραίου ψύχους στη στρατόσφαιρα επέτρεψαν τη δημιουργία του σπάνιου φαινομένου στον Αρκτικό Κύκλο, που έγινε ορατό σε Ισλανδία, Νορβηγία και Φινλανδία.

Ο ερασιτέχνης φωτογράφος Jónína Guðrún Óskarsdóttir κατέγραψαν το μαγικό φαινόμενο πάνω από τα βουνά Jökultindur της Ισλανδίας, ενώ ο φωτογράφος Fredrik Broms απαθανάτισε τις εικόνες πάνω από το Kvaløya στη Νορβηγία.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -