Το Μουσείο Μαρία Κάλλας, που άνοιξε τις πόρτες του στις 26 Οκτωβρίου 2023, αποτελεί τον πρώτο μουσειακό χώρο παγκοσμίως αφιερωμένο στη θρυλική Ελληνίδα σοπράνο.
Γράφει ο Γιώργος Σιμιντζής
Βρίσκεται στην καρδιά της Αθήνας, στην οδό Μητροπόλεως 44, κοντά στην Πλατεία Συντάγματος. Η δημιουργία του μουσείου συμπίπτει με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, τιμώντας την καλλιτεχνική της κληρονομιά και την ανεξίτηλη επιρροή της στον κόσμο της όπερας.
Μουσείο Αθήνα, Μουσείο Μαρία Κάλλας – Maria Callas Museum
Η ιδέα για το μουσείο ξεκίνησε το 2000, όταν ο Δήμος Αθηναίων απέκτησε προσωπικά αντικείμενα της Κάλλας μέσω δημοπρασίας, με σκοπό τη δημιουργία μιας έκθεσης ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Το 2010, αγοράστηκε ένα τριώροφο νεοκλασικό κτίριο της μεσοπολεμικής περιόδου στην οδό Μητροπόλεως 44, πρώην ξενοδοχείο Royal, για να στεγάσει τη συλλογή. Μετά από χρόνια σχεδιασμού και προετοιμασίας, το μουσείο εγκαινιάστηκε το 2023 από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη. Η διαχείριση του μουσείου για την περίοδο 2023-2028 ανατέθηκε στο διοικητικό συμβούλιο της Τεχνόπολης Δήμου Αθηναίων.

Το μουσείο φιλοξενεί μια πλούσια συλλογή προσωπικών αντικειμένων της Μαρίας Κάλλας, συμπεριλαμβανομένων κοστουμιών από εμβληματικές της εμφανίσεις, όπως η “Νόρμα” και η “Μήδεια” στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, καθώς και η “Τόσκα” στη Γένοβα. Επιπλέον, παρουσιάζονται παρτιτούρες με προσωπικές σημειώσεις της καλλιτέχνιδας, φωτογραφίες, επιστολές και άλλα τεκμήρια που φωτίζουν την επαγγελματική και προσωπική της ζωή. Στον δεύτερο όροφο, οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν δωμάτια αφιερωμένα σε συγκεκριμένους ρόλους της Κάλλας, ενώ ο τρίτος όροφος διαθέτει μια αίθουσα πολυμέσων με θέα την Ακρόπολη, προσφέροντας χώρο για εκπαιδευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις. Στο ισόγειο, λειτουργεί πωλητήριο και καφέ με την ονομασία “La Divina”.
Η Μαρία Κάλλας, γεννημένη ως Σοφία Καικιλία Άννα Μαρία Καλογεροπούλου το 1923 στη Νέα Υόρκη από Έλληνες μετανάστες, αναδείχθηκε σε μία από τις σημαντικότερες φωνές του 20ού αιώνα. Η καριέρα της ξεκίνησε στην Ελλάδα, με σπουδές στο Ωδείο Αθηνών, και απογειώθηκε διεθνώς με εμφανίσεις στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Γνωστή για την εκφραστική της φωνή, την τεχνική της δεξιοτεχνία και την έντονη σκηνική παρουσία, η Κάλλας αναβίωσε ξεχασμένα έργα και έθεσε νέα πρότυπα στην ερμηνεία της όπερας. Πέρα από την καλλιτεχνική της πορεία, η προσωπική της ζωή, συμπεριλαμβανομένης της σχέσης της με τον Αριστοτέλη Ωνάση, απασχόλησε τα μέσα ενημέρωσης, ενισχύοντας τον μύθο γύρω από το όνομά της. Η Κάλλας απεβίωσε το 1977 στο Παρίσι, αφήνοντας πίσω της μια ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά.
Τα καλά νέα της ημέρας https://www.bestnews.gr/
Το Μουσείο Μαρία Κάλλας στην Αθήνα προσφέρει στους επισκέπτες μια μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν σε βάθος τη ζωή και το έργο της “La Divina”, μέσα από μια σύγχρονη και διαδραστική μουσειακή εμπειρία.