ΧΡΥΣΕΛΙΔΑ

Με τα μάτια της Ευσταθίας στην αυγή του 2021…

Γράφει η Χρύσα Σαραντοπούλου

Το όνομα της νοσηλεύτριας Ευσταθίας Καμπισιούλη το πιθανότερο είναι να μην το θυμόμαστε ύστερα από λίγο καιρό. Θα θυμόμαστε όμως τα μάτια της.  Είναι τα μάτια της νοσηλεύτριας ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού», η οποία λίγες μέρες πριν, κάθισε πρώτη απ’ όλους να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού. Είναι τα μάτια που στην αυγή του 2021 καθρεφτίζονται μέσα τους η ελπίδα , η αισιοδοξία και η πίστη για τη νίκη.

Πόσες αλήθεια μάχες  έδωσαν αυτά τα μάτια για να μας κρατήσουν στην πλευρά της ζωής; Πόσες ιστορίες είναι κλεισμένες μέσα τους; Ιστορίες πίσω από τους αριθμούς που τους τελευταίους δέκα μήνες ακούμε καθημερινά, σε ένα απογευματινό ραντεβού ενημέρωσης: τόσοι οι διασωληνωμένοι σήμερα, τόσοι οι θάνατοι. Δεν είναι αριθμοί, είναι άνθρωποι. Κι από πάνω τους, μια Ευσταθία σκύβει και πολεμά να τους κρατήσει στη ζωή, ντυμένη ολόκληρη με προστατευτικό κάλυμμα, γάντια, μάσκα –η στολή του πολεμιστή της νέας εποχής. Ζήσε μια μέρα της ζωής της σε αυτή τη δουλειά και μετά έλα και πες ότι δεν θες να κάνεις το εμβόλιο γιατί δεν σε πείθει ή ότι θα κάνεις ρεβεγιόν με άλλους δεκαπέντε, γιατί σιγά μη χάσεις το ρεβεγιόν της πρωτοχρονιάς φέτος.

Μας κόστισε πολύ ακριβά  αυτή η πανδημία και όχι βέβαια μόνο σε χρήμα. Χάνονται ζωές και η (παγκόσμια) οικονομία κλυδωνίζεται. Ωστόσο μας μένουν τα  αισιόδοξα μάτια της  Ευσταθίας. Μας μένει η γνώση, που αποκτήσαμε  και το μεγαλύτερο και σοβαρότερο μάθημα  που παίρνουμε από  αυτή την πανδημία. Και δεν είναι άλλο από την ανθρώπινη παρουσία, που  δεν υποκαθίσταται από καμία τεχνολογία. Πράγματι δ εν είναι μόνο τα δίκτυα που διευκόλυναν την επικοινωνία και ευνόησαν την εργασία και την εκπαίδευση από απόσταση. Είναι και οι τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν για τη διαχείριση της πανδημίας και εξελίχθηκαν με τεράστια πίεση χρόνου, στην έρευνα και στην κατασκευή των εμβολίων. Μέσα σε χρόνο ρεκόρ στήθηκαν ολόκληρες «φάρμες» συστημάτων που κάνουν προσομοίωση ερευνητικών μοντέλων. Ας έχουμε όμως υπ οψιν όλοι μας ,παιδιά,  πολίτες , ζευγάρια, εξουσίες, εργαζόμενοι  και εργοδότες,  πολλοί από τους οποίους ορέγονται έναν κόσμο virtual και tele για λιγότερο κόστος, πως η συνεργασία, η  αλληλεγγύη, η ανταλλαγή σκέψεων και συναισθημάτων ,η φιλία και ο έρωτας, ολοκληρώνονται μόνο με την  (ανθρώπινη παρουσία. Η αγκαλιά, που τόσο μας  λείπει τώρα στην εποχή του κορονοϊού και η ζωντανή κατά μέτωπο σύγκρουση δεν υποκαθίστανται από τις… μαγκιές μέσω διαδικτύου Το μυαλό του ανθρώπου είναι ένα εξελισσόμενο θαύμα. Αλλά, είναι ένα τίποτε χωρίς τα συναισθήματα. Τα οποία είναι ένα τίποτε χωρίς το μυαλό. Χωρίς παρουσία δεν υπάρχει αγάπη. Και χωρίς αγάπη δεν υπάρχει ζωή. Αυτή είναι η άλλη πλευρά του μηνύματος που «εκπέμπει» ο κορονοϊός . Και αυτήν την πλευρά του μηνύματος  ας δούμε όλοι  στα μάτια της Ευσταθίας.  Ή τουλάχιστον όποιος θέλει να δει, να ακούσει, να σκεφτεί, να αισθανθεί σαν άνθρωπος.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

 


Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα

Το BestNews.gr σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Σκοπός Ζωής και τη Ξανθή Γκούβρα Παπαδημητρίου, επ’ ευκαιρία του ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ BAZAAR τους που είναι σε εξέλιξη, σας κάνουμε δώρο ένα Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button