Friday, 18 April 2025

Μεσσηνία: Προβολή ντοκιμαντέρ για την Επανάσταση του 1834

Δείτε επίσης

Best Team
Best Team
Σε αυτήν την ενότητα δημοσιεύονται άρθρα από τους σπουδαστές της κορυφαίας Σχολής Δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, New Media Studies του Σταμάτη Μαλέλη. Οι σπουδαστές υπογράφουν τα άρθρα τους υπό την εποπτεία της καθηγήτριας δημοσιογράφου Χρύσας Σαραντοπούλου για το μάθημα Αρχές Ψηφιακών Μέσων που διδάσκει στη New Media Studies. Όλα τα άρθρα των φοιτητών της Σχολής θα τα βρείτε δημοσιευμένα στο BestNews.GR . * Οι δημοσιογράφοι του αύριο βγαίνουν από τη New Media Studies. Η Χρύσα Σαραντοπούλου με την καθοδήγηση του Σταμάτη Μαλέλη, μεταλαμπαδεύει γνώση digital media, internet & social media αλλά και το πάθος της για τη δημοσιογραφία.

Προβλήθηκε στις 6 Απριλίου  2025 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας το ιστορικό ντοκιμαντέρ – ταινία <<Μεσσηνιακή Επανάσταση 1834>>, εγχείρημα των κατοίκων του χωριού Άρι και πολλών φορέων, υποστηριζόμενο από τον Δήμο Καλαμάτας.

Του Σταύρου Μαρινόπουλου

 Με τα <<πενιχρά μέσα>>, όπως τονίστηκε, που υπήρχαν, το ντοκιμαντέρ αυτό αποτελεί την προσπάθεια ανάδειξης μιας όχι και τόσο γνωστής πτυχής της Βαυαροκρατίας στην Μεσσηνία, της Μεσσηνιακής Επανάστασης του 1834. Μιας εξέγερσης του λαού, υπό την καθοδήγηση οπλαρχηγών της Επανάστασης του 1821 απέναντι στην διακυβέρνηση της Αντιβασιλείας των Βαυαρών και στις αδικίες τους, η οποία, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κι Ανακύκλωσης Αναστάσιο Σκοπετέα, που παρεβρέθη, <<έριξε τον σπόρο της συνταγματικής κατοχύρωσης του ελληνικού λαού>>.

 

Στιγμιότυπα από τα γυρίσματα.

 

 Το ιστορικό της εξέγερσης, μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ, του οποίου η προβολή άρχισε στις 19:30 μ.μ., έχει ως εξής: Βρισκόμαστε 13 χρόνια μετά από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και τρία χρόνια, ύστερα από την δολοφονία του Ιωάννη Καποδίστρια. Στο νεοσύστατο και μικρό σε έκταση (σε σύγκριση με το σημερινό) ελληνικό κράτος, έχουν έρθει οι Βαυαροί με τον Όθωνα τον Α’, ώστε να κυβερνήσουν την χώρα. Λόγω του ότι ο Όθωνας ο Α’ δεν είχε ακόμα ενηλικιωθεί, την εξουσία του ασκούσαν κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα, οι λεγόμενοι αντιβασιλείς. Μια εξουσία, όμως, της οποίας τα μέτρα προκάλεσαν επανειλημμένες αντιδράσεις στα λαϊκά στρώματα. Η περιθωριοποίηση των παλαιότερων πρωτοστατών του 1821 και η μη είσοδός τους στον στρατό, η βαριά κρατική φορολογία για να δημιουργηθούν έσοδα, η κατάργηση δημοκρατικών θεσμών, όπως το αυτοδιοίκητο (ενός θεσμού, που υπήρξε σεβαστός από τους Οθωμανούς Τούρκους) και ο διορισμός δημάρχων, αλλά και τα μέτρα της κυβέρνησης για την περιστολή της επίδρασης της Εκκλησίας στον λαό, οδήγησαν στην ανέχεια και στην οργή. Το σημείο, όμως, από το οποίο τα πράγματα πήραν μια ένοπλη τροπή, ήταν η φυλάκιση του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, γνωστής μορφής της Επανάστασης του 1821, που φυλακίστηκε από την κυβέρνηση του Ιωάννη Κωλέττη, λόγω της αποστολής αναφοράς του στον Τσάρο, ως μέλος του ρωσικού κόμματος, για τα κρατικά μέτρα για την Εκκλησία στο ελληνικό κράτος, που προαναφέρθηκαν.

Όλα αυτά, λοιπόν, έθρεψαν την διάθεση για έναν νέο ξεσηκωμό του κόσμου απέναντι στους Βαυαρούς και σε όσους κυβερνούσαν τότε, για την επίτευξη μιας πραγματικής ελευθερίας. Έτσι, η νέα επανάσταση ξεκίνησε στην Μεσσηνία και στην Αρκαδία, με πρωταγωνιστές τους παλιούς οπλαρχηγούς  Αναστάσιο Τζαμαλή (από τον Άρι), τους Πλαπουταίους, Γιαννάκη Γκρίτζαλη και Μητροπέτροβα. Ο πρώτος, μάλιστα,αιφνιδίασε κυβερνητική περίπολο 50 ανδρών στον Ασλάναγα (παλιότερο όνομα του Άρι) και την έτρεψε σε φυγή. Η κυβέρνηση έστειλε τα τακτικά στρατεύματά της, που ενισχυμένα με μισθοφόρους, ατάκτους, ιππικό και κανόνια, επικράτησαν στις εχθροπραξίες με τους επαναστατημένους (οι οποίοι δεν είχαν τις ενισχύσεις, που ήθελαν από την Μάνη για την συνέχιση της ένοπλης εξέγερσης) . Οι Τζαμαλής, Γκρίτζαλης και Μητροπέτροβας βρέθηκαν στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων. Οι δύο πρώτοι εκτελέστηκαν, ενώ στον τρίτο δόθηκε χάρη, λόγω της μεγάλης ηλικίας του. Χάρηκ επίσης, δόθηκε και σε άλλους συμμετέχοντες στις εχθροπραξίες.

 

ντοκιμαντέρ

Η εξέγερση στην Μεσσηνία (1834). Πίνακας, που δείχνει τον τακτικό στρατό να χτυπά τους επαναστάτες. Βρίσκεται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Αθήνας.

 

 Η προβολή του ντοκιμαντέρ ολοκληρώθηκε στις 22:00 μ.μ.. Επόμενο σημείο προβολής του το Μεσολόγγι, ενώ σε λίγο καιρό θα είναι διαθέσιμο και στο Youtube.

 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΕΡΙΚΑ ΑΚΟΜΗ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ ΕΔΩ

Μπείτε στην ομάδα μας να ενημερώνεστε για όλα τα καλά νέα από το 1ο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Ακολουθήστε το Bestnews στο Facebook [ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

spot_img
- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Newsletter

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα καλά νέα που θα σας φτιάχνουν τη μέρα!