ΒΙΒΛΙΑΠΑΙΔΙ

Μεθώνη: “Ένας περιηγητής αφηγείται” Μαθητές και εκπαιδευτικοί έγραψαν βιβλίο

Ένα διαπολιτισμικό βιβλίο που μας ταξιδεύει

Η Μεθώνη είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορία, πολιτισμό και ανυπέρβλητη ομορφιά! Οι άνθρωποι της μαθαίνουν από παιδιά την κληρονομιά της πατρίδας τους.

Έτσι το βράδυ του Σαββάτου 28 Ιουνίου 2020 μαθητές και εκπαιδευτικοί στο προαύλιο του «Γεωργακοπούλειου» Δημοτικού σχολείου της Μεθώνης παρουσίασαν το βιβλίο της κοινής συγγραφικής προσπάθειας των μαθητών του αλλά και των μαθητών του δημοτικού σχολείου της Ορούντας της Κύπρου:
«Ένας περιηγητής αφηγείται»!

Μια εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσίαση με την παρουσία και αντιπροσωπείας από το σχολείο της Ορούντας, που έκλεισε εντυπωσιακά το σχολικό έτος που επιβαρύνθηκε από τον κορονοϊό!

Στην εκδήλωση που έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Παύλου-Νέστορος, παραβρέθηκε η υφυπουργός Παιδείας κα Σοφία Ζαχαράκη.

Η Υφυπουργός Παιδείας με τον τ.Δήμαρχο Πύλου Νέστορος και νυν Γραμματέα της ΚΕΔΕ Δημήτρη Καφαντάρη

Την επίσημη παρουσίαση του βιβλίου “Ενας περιηγητής αφηγείται” και την έκδοσή του επιμελήθηκε ο Mεσσήνιος  Γιάννης Μπίρης.

Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Διδασκόντων του “Γεωργακοπούλειου” Δημοτικού Σχολείου Μεθώνης με επικεφαλής τον Διευθυντή Διονύση Ψαλλίδα.

Το διήγημα προήλθε από ένα πρότζεκτ στο πλαίσιο μιας δραστηριότητας του Πανελλήνιου Διαγωνισμού «Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια – εκπαιδευτικές γέφυρες», στην οποία συμμετείχαν μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Μεθώνης Μεσσηνίας «Γεωργακοπούλειο» και Ορούντας Λευκωσίας Κύπρου το 2018 – 2019 με τους δασκάλους τους.

Τα δύο σχολεία παρήγαγαν μετά από γνωστική προετοιμασία εκπαιδευτικό υλικό που περιελάμβανε φύλλα εργασίας με πηγές και κείμενα για τη Μεθώνη και την Κερύνεια και συγκεκριμένα για τα λιμάνια και τα κάστρα τους, καθώς και εργασίες κατανόησης και παραγωγής γραπτού λόγου – λογοτεχνικού κειμένου, όπως αναφέρει ο κ.Ψαλλίδας.

Το υλικό προήλθε από επιτόπιες επισκέψεις στους συγκεκριμένους χώρους, μελέτη βιβλίων που αναφέρονται σε αυτούς, καθώς και παρουσιάσεις ομιλητών. “Η πλοκή του διηγήματος ξεκινά με πρώτο σταθμό του περιηγητή μας τη Μεθώνη. Μέσα από τα μάτια του ήρωα, έχουμε την πρώτη άποψη της πόλης από το Ιόνιο πέλαγος και τις πρώτες του εντυπώσεις από την καστροπολιτεία της Μεθώνης.

Ο περιηγητής γνωρίζει το Κάστρο, τις γειτονιές, τα σημαντικά κτήρια, αλλά και την ισχυρή οχύρωσή της. Μαθαίνει για τις τεχνικές άμυνας σε περίπτωση πολιορκίας. Γεύεται τοπικά φαγητά και ποτά και γνωρίζει τον καθημερινό τρόπο ζωής των κατοίκων. Το διήγημα συνεχίζει με την εμπειρία του ταξιδιού, μέχρι τον επόμενο σταθμό του περιηγητή, την Κερύνεια. Μέσα από τα μάτια του ήρωα, έχουμε την πρώτη εικόνα της πόλης από το ανοιχτό πέλαγος, περιγραφή του λιμανιού και τις πρώτες εντυπώσεις. Όταν ο ήρωας κατεβεί από το καράβι, “ξεναγεί” τον αναγνώστη στο κάστρο, στις γειτονιές, στα στενά και στις ακτές της παραλιακής πόλης.

Ο περιηγητής μας ξεκίνησε το ταξίδι του και μας καλεί να γνωρίσουμε τα κάστρα της Μεθώνης και της Κερύνειας.

Μέσω του περιηγητή θα γνωρίσουμε ανθρώπους στο λιμάνι, στην αγορά και στο μαγειρείο και θα μάθουμε εμπειρίες από τη ζωή του. Έτσι, θα δοθεί η ευκαιρία στον ήρωα να δώσει στους αναγνώστες/ακροατές κάποιες πληροφορίες για τον εαυτό του που δεν είχαμε γνωρίσει μέχρι τώρα. Παράλληλα θα μάθουμε για τις ασχολίες των ανθρώπων στην Κύπρο. Θα μάθουμε για τον «μαύρο χρυσό της Κύπρου», τα χαρούπια και τις χαρουπαποθήκες που βρίσκονται στις βόρειες ακτές του νησιού, για τους ελαιώνες, καθώς και για την πεδιάδα της Μεσαορίας. Τα προϊόντα αυτά κατέληγαν στα λιμάνια, στα καράβια που φόρτωναν εμπορεύματα” καταλήγει ο δραστήριος δάσκαλος της Μεθώνης.

Οι συμμετέχοντες μαθητές από την Κύπρο είναι: Αριστείδης Γρηγορίου, Αναστασία Ηλία, Ανδρέας Γρηγορίου, Αιμιλιανή Σιαμπτάνη, Θάλεια Πρατσή, Κυριακή Χριστοδούλου.

Από τη Μεθώνη: Χαρίκλεια Ψυχάρη, Οδυσσέας Δηλές, Ασημίνα Ασημάκη, Γιώργος Ασημάκης, Παναγιώτης Ασημάκης, Γιώργος Γκεοργκίεφ, Γεωργία Δηλέ, Νίκος Δηλές, Ζαχαρίας Ζόμπολας, Εργιέλα Καμπελάρι, Ευάγγελος Καραγλάνης, Παναγιώτης Μίντζηρας, Σταυρούλα Μισκιώτη, Γιώργος Σαμάρας, Ανίτα Σάντε, Βασίλης Τζεμόπουλος, Νίκος Τζιβίσκος, Αναστάσης Τομαράς, Αθανάσιος Τσώνης, Κωνσταντίνος Τσώνης, Αρτεμις Ψυχάρη, Μαρία Ψυχάρη.

Οι εκπαιδευτικοί είναι οι: Κύπρος: Ελένη Μιχαήλ Χαραλάμπους διευθύνουσα, Νεκταρία Παπαθωμά, Μαργαρίτα Πόποβιτς, Μαρία Μηνά δασκάλες. Μεθώνη: Διονύσης Ψαλλίδας διευθυντής, Θωμαΐς Κρανά δασκάλα, Χριστίνα Φωτοπούλου, εκπαιδευτικός εικαστικών, Ιωάννης Μήνος εκπαιδευτικός μουσικής.

Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Πύλου – Νέστορος και παραβρέθηκε ο Βουλευτής Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Αντιπεριφερειάρχης Στάθης Αναστασόπουλος, καθώς και η θεματική Αντ/ρχης Άννα Καλογεροπούλου, ο Δήμαρχος Πύλου Νέστορος Παναγιώτης Καρβέλας, το τ. Δήμαρχος και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης και πολλοί γονείς, συγγενείς  και φίλοι των παιδιών που συμμετείχαν στην παρουσίαση.

Ο κ. Καρβέλας ανέφερε πως η Μεθώνη έχει μια μακροχρόνια ιστορία στη πρωτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς εκεί δημιουργήθηκε το πρώτο σχολείο που έφτιαξε στη νεότερη Ελλάδα ο Ιωάννης Καποδίστριας. Παράλληλα εκθείασε τους μικρούς μαθητές, οι οποίοι τις δύσκολες μέρες που άνοιξαν εκ νέου τα σχολεία ήταν όλοι στη θέση τους, εν αντιθέσει με άλλα της χώρας όπου η προσέλευση ήταν μικρή.

Τον λόγο αρχικά πήρε ο Διονύσης Ψαλλίδας επισημαίνοντας τη φιλοσοφία του σχολείου του που είναι το άνοιγμα στην τοπική κοινωνία, είτε πρόκειται για δράσεις πολιτισμού, είτε για δράσεις περιβάλλοντος. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο επιτραπέζιο παιχνίδι που έχει δημιουργήσει το Δημοτικό Μεθώνης, βασιζόμενο στην τοπική ιστορία, ενώ μίλησε και για τις εκδηλώσεις που έχουν ξεκινήσει από το σχολείο, όπως η αναβίωση της Ναυμαχίας της Μεθώνης.

Στη συνέχεια εξήγησε πως το διήγημα ξεκινά με πρώτο σταθμό του “περιηγητή” τη Μεθώνη, το σταυροδρόμι του τότε γνωστού κόσμου -όπως τη χαρακτήρισε- και συνεχίζεται στην Κερύνεια. “Πρόκειται για ένα βιβλίο που μας μεταφέρει από το χθες στο σήμερα, ένα όμορφο ταξίδι γνώσης, συνεργασίας και δημιουργίας” πρόσθεσε ο κ. Ψαλλίδας, εξαίροντας τη βοήθεια του Γιάννη Μπίρη όπου εξέδωσε δωρεάν το βιβλίο. Επιπλέον, ο δραστήριος εκπαιδευτικός της Μεθώνης έκανε γνωστό πως μέσα απ’ τη συνεργασία των δύο σχολείων προέκυψε ένα τραγούδι σε στίχους της Χαρούλας Ψυχάρη και μουσική του Γιάννη Μήνου.

Καταλήγοντας, σημείωσε πως οι επόμενες δύο δραστηριότητες του σχολείου που έχουν προγραμματιστεί και βγαίνουν από την τοπική ιστορία είναι μια ταινία μικρού μήκους για τις τελευταίες στιγμές του Επισκόπου Γρηγορίου Μεθώνης και επίσης ένα ντοκιμαντέρ που θα απεικονίζει μια μέρα στο αλληλοδιδακτικό σχολείο της Μεθώνης τα παλιά χρόνια.

Εν συνεχεία, η Θεοδώρα Παναγή έκανε αναφορά στην Ορούντα, την κοινότητα της Λευκωσίας, κοντά στη κατεχόμενη κωμόπολη της Μόρφου αλλά και για το πώς εξελίχθηκε η συνεργασία του σχολείου της Κύπρου με αυτό της Μεθώνης από το 2001 μέχρι σήμερα, μέσα από την οποία έγινε η επίσημη αδελφοποίηση μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Η συμμετοχή του σχολείου στο βιβλίο σύμφωνα με την ίδια, υλοποιήθηκε μέσα από το πρόγραμμα “Γνωρίζω, Δεν Ξεχνώ, Διεκδικώ” όπου τα παιδιά συμμετέχουν σε δραστηριότητες που στόχο έχουν να τα βοηθήσουν να γνωρίσουν τα κατεχόμενα και να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις της ειρηνικής επίλυσης και συμβίωσης. H κ. Παναγή τόνισε πως με τη βοήθεια του Δημάρχου Κερύνειας Γλαύκου Καριόλου τα παιδιά ξεναγήθηκαν εικονικά στην κατεχόμενη παραθαλάσσια πόλη της Κύπρου, γνωρίζοντας την καλύτερα και σε συνδυασμό με την έρευνα τους έφτιαξαν το δικό τους επιτραπέζιο παιχνίδι, το οποίο συνδυάζεται με αυτό της Μεθώνης ώστε να ολοκληρωθεί. Η πρωτοβουλία αυτή μάλιστα βραβεύθηκε στο διαγωνισμό “Κύπρος, Ελλάδα, Ομογένεια: εκπαιδευτικές Γέφυρες”. Μέσα από αυτή την ενασχόληση έτσι έγραψαν το δικό τους κομμάτι στον “περιηγητή”, σημείωσε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας κάλεσμα για την αντίστοιχη εκδήλωση που θα γίνει στην Κύπρο τον ερχόμενο Οκτώβριο.

O Γιάννης Μπίρης υπογράμμισε πως στόχος του ήταν μέσα από τα βιβλία του να περάσει η ιστορία στον τόπο της, κάτι που μέσα από την εκδήλωση αυτή κατέστη εκ των πραγμάτων δυνατό. Αφού εξήρε τον Διονύση Ψαλλίδα και τη Θεοδώρα Παναγή για τη συνεισφορά τους στο σκοπό αυτό, ο κ. Μπίρης είπε πως όταν είδε ότι το κείμενο που του δόθηκε να επιμεληθεί προέρχεται από παιδιά, τα οποία πριν ακόμα τελειώσουν το Δημοτικό κατάφεραν να προσεγγίσουν την ιστορία σαν συγγραφείς εντυπωσιάστηκε, προτείνοντας στη συνέχεια να δημιουργηθεί το εν λόγω βιβλίο. Η έκδοση αυτή όπως επισήμανε μάλιστα στο επόμενο διάστημα θα επανεκδοθεί, ώστε το σχολείο να αποκομίσει έσοδα. “Τέτοιες προσπάθειες θα πρέπει να επιβραβεύονται και να είναι παραδείγματα προς μίμηση από πολλά σχολεία” πρόσθεσε.

Όντας το κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης, η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Σοφία Ζαχαράκη αναφέρθηκε στις ηρωικές στιγμές που έζησε η Μεθώνη, κάνοντας νοερά το ταξίδι του “περιηγητή”, αλλά και στην Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών όταν στο κάστρο της Κερύνειας βασανίζονταν οι αγωνιστές της.

“Θέλω να μεταφέρετε το μήνυμα στην Κύπρο μας πως δεν ξεχνάμε ούτε εμείς”, τόνισε η κ. Ζαχαράκη, λέγοντας πως το σύνθημα αυτό θα είναι βαθιά χαραγμένο στους Έλληνες μέχρι να απελευθερωθεί το σημείο, να ενωθεί ξανά το νησί και να δικαιωθούν αυτές οι ψυχές των ανθρώπων που έχασαν το σπίτι τους και έγιναν πρόσφυγες στον ίδιο τους τον τόπο.

Στο τέλος της βραδιάς δόθηκαν αναμνηστικά στη Σοφία Ζαχαράκη, στη Θεοδώρα Παναγή και στον Γιάννη Μπίρη.

Τα παιδιά στο τέλος χόρεψαν και τον “Ζορμπά”!

Η εκδήλωση έκλεισε με τον ύμνο της Μεθώνης, ενώ ενδιάμεσα της παρουσίασης μικροί μαθητές χόρεψαν στους ρυθμούς του Ζορμπά, κερδίζοντας το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων οι οποίοι κατέκλυσαν τον προαύλιο χώρο του σχολείου.

 

Τα παιδιά ξενάγησαν την Υφυπουργό Παιδείας!

Ο κ. Ψαλλίδας έγραψε σε ανάρτησή του στο fb: «Μεγάλες στιγμές για το σχολείο μας αυτό το διήμερο…. Το κερασάκι στην τούρτα ήταν όμως η πρωινή ξενάγηση της Υφυπουργού στο κάστρο από τους μαθητές της ΣΤ΄ Ταξης. Μια ξενάγηση που κατενθουσίασε την κ. Ζαχαράκη που δεν περίμενε 12χρονα παιδιά να την κατευθύνουν μέσα από ένα βιωματικό παιχνίδι στη γνωριμία με το κάστρο. Δίκαια λοιπόν τους εξέφρασε την αγάπη της και τους κάλεσε στο Υπουργείο το φθινόπωρο, δίκαια επιλέξαμε αυτό το Σ/Κ να κλείσουμε την τόσο περίεργη και ταραγμένη σχολική χρονιά με μια σημαντική δημιουργία του σχολείου, δίκαια καλέσαμε την κ. Ζαχαράκη να είναι κοντά μας και μας απέδειξε το πόσο απλός, προσιτός, ευχάριστος, συμπαθής μπορεί να είναι ένας πολιτικός. Ραντεβού τον Οκτώβριο στην Κύπρο για την εκεί παρουσίαση του βιβλίου μας, και καλό ταξίδι στον περιηγητή μας!!!!»viberΤο BestNews και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button