ΧΡΥΣΕΛΙΔΑ

Μήνυμα ενότητας «εν καιρώ πολέμου»…

Ενώ απομένουν λίγες μόνο ημέρες για να έλθει και στη χώρα μας το πολυαναμενόμενο εμβόλιο κατά του covid 19 όλο και πληθαίνουν τα ερωτήματα όχι αποκλειστικά για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, αλλά για το κατά πόσοι Έλληνες σκοπεύουν να βάλουν τη βελόνα στο μπράτσο τους. 

Πόσοι θα είναι οι αντιρρησίες;

Υπάρχουν αρκετές μετρήσεις, αισιόδοξες και απαισιόδοξες. Οι περισσότερες συγκλίνουν σε ένα 30-35% που δεν επιθυμεί να εμβολιαστεί. Ο καθένας και τον λόγο του.

Με προφανή πάντως την κατάρρευση των εθνικών συστημάτων υγείας παντού στον κόσμο, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης, όπως μαρτυρούν οι πάνω από 3.000 νεκροί της μέχρι τώρα, οι πάντες ελπίζουν  να δημιουργηθεί κάποια στιγμή η περίφημη «ανοσία αγέλης».

Ούτε το πότε ακριβώς είναι δυνατόν να προσδιοριστεί ούτε όμως και το πώς ακριβώς, αν και όλοι (ή σχεδόν όλοι) ελπίζουν πως αυτό θα συμβεί με την ολοκλήρωση του εμβολιασμού επί του συνόλου των πολιτών ανά την υφήλιο.

Η «αγέλη» όμως έχει δικαίωμα να μάθει.

Να μάθει για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα των εμβολίων. Να πληροφορηθεί από μετρημένους επιστήμονες, όχι από αμετροεπείς δήθεν ειδικούς.

Και η πολιτική αντιπαράθεση εν μέσω πανδημίας ας χαλαρώσει.

Τα κόμματα να συντονιστούν προκειμένου να εκπέμψουν «οικουμενικά» το μήνυμα για την ασφάλεια και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Εκτός από παράλογες θεωρίες, εκφράζονται και μετριοπαθέστεροι δισταγμοί, τους οποίους οι πολιτικές ηγεσίες έχουν καθήκον να διασκεδάσουν. Μαζί. Χωρίς αστερίσκους.

Και ναι, ας υιοθετήσουν την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη και να εμφανιστούν όλοι μαζί οι πολιτικοί αρχηγοί, με επικεφαλής την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κάνοντας τον πρώτο εμβολιασμό. Κι αυτοί και τα παιδιά τους. Μαζί με τους πολιτικούς να κληθούν για να εμβολιαστούν και οι επιδημιολόγοι. 

Ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού θα κατάπινε με κλειστά μάτια ένα χάπι από το χέρι τους, χωρίς καν να ρωτήσει τι είναι. Εννοείται ότι στην πρώτη γραμμή της καμπάνιας οφείλει να είναι ο Αρχιεπίσκοπος μετά και την πρόσφατη περιπέτεια που βίωσε…

Θα πρόκειται για ένα μήνυμα ενότητας «εν καιρώ πολέμου» και αισιοδοξίας για την νίκη της ανθρωπότητας κατά του «αόρατου εχθρού», που μας απειλεί με αφανισμό.

Εντάξει θα βγουν αντιρρησίες, μυθομανείς, συνωμοσιολόγοι, αλλά και ειλικρινώς καχύποπτοι.. Όμως η παγκόσμια Ιστορία είναι σπαρμένη από νίκες της λογικής και της προόδου. Έστω με μικρά πισωγυρίσματα.

Της Χρύσας Σαραντοπούλου

Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button