ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΦΥΣΗ

Μνημόνιο συνεργασίας για την προστασία της θαλάσσιας περιοχής Δέλτα Αξιού

Στην υπογραφή μνημονίου συνεργασίας προχώρησαν 14 φορείς με στόχο την προστασία της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής (ΘΠΠ) του Δέλτα του Αξιού, η οποία είναι υγρότοπος Διεθνούς Σημασίας της Σύμβασης Ramsar, Natura 2000 και περιλαμβάνει σημαντική βιοποικιλότητα και οικοσυστήματα υψηλής οικολογικής αξίας.

Η υπογραφή του μνημονίου αποτελεί το επισφράγισμα των διεργασιών και συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των φορέων της περιοχής τον τελευταίο χρόνο, στο πλαίσιο του έργου “TUNEUP”, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Med 2014-2020 με επικεφαλής την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ και εταίρο το Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου.

Οι φορείς που υπογράφουν το μνημόνιο δραστηριοποιούνται στην περιοχή, είτε ως εποπτεύοντες, είτε ασκώντας παραγωγικές δραστηριότητες ή ερευνητικό έργο. Το μνημόνιο χαράσσει το δρόμο για την υλοποίηση ενός Τοπικού Συμβολαίου για τη ΘΠΠ Δέλτα Αξιού, δηλαδή ενός κοινού σχεδίου δράσης με έργα μελέτες και δράσεις με γνώμονα την προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής, αλλά και της αρμονικής συνύπαρξης των παραγωγικών δραστηριοτήτων.

«Η μη ορθολογική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων, η μακροχρόνια ρύπανση, η δυσκολία στην άσκηση εποπτείας και ελέγχου και η αναμενόμενη επιδείνωση της κλιματικής κρίσης θέτουν το μέλλον της θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής Δέλτα Αξιού σε κίνδυνο», τόνισε κατά την παρουσίαση του μνημονίου σε διαδικτυακή εκδήλωση ο υπεύθυνος του έργου TUNE UP από πλευράς της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΕ, Κώστας Κωνσταντίνου.

«Δεδομένου ότι στην περιοχή εντοπίζονται προβλήματα σε επίπεδο διακυβέρνησης λόγω έλλειψης θεσμικού πλαισίου, πολυδιάσπασης αρμοδιοτήτων μεταξύ αρμόδιων υπηρεσιών και συνεχούς μεταβολής της ισχύουσας νομοθεσίας, το Τοπικό Συμβόλαιο φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο πολυεπίπεδο διαχειριστικό εργαλείο για την προστασία και διαχείριση της Θαλάσσιας Προστατευόμενης Περιοχής», σύμφωνα με την Πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου, Αθηνά Παναγιώτου.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button