Μοναδική ανακάλυψη πράσινης θαλάσσιας χελώνας στη Ρόδο

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Best Team
Best Team
Σε αυτήν την ενότητα δημοσιεύονται άρθρα από τους σπουδαστές της κορυφαίας Σχολής Δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, New Media Studies του Σταμάτη Μαλέλη. Οι σπουδαστές υπογράφουν τα άρθρα τους υπό την εποπτεία της καθηγήτριας δημοσιογράφου Χρύσας Σαραντοπούλου για το μάθημα Αρχές Ψηφιακών Μέσων που διδάσκει στη New Media Studies. Όλα τα άρθρα των φοιτητών της Σχολής θα τα βρείτε δημοσιευμένα στο BestNews.GR . * Οι δημοσιογράφοι του αύριο βγαίνουν από τη New Media Studies. Η Χρύσα Σαραντοπούλου με την καθοδήγηση του Σταμάτη Μαλέλη, μεταλαμπαδεύει γνώση digital media, internet & social media αλλά και το πάθος της για τη δημοσιογραφία.

Φωλιά με πράσινη χελώνα (Chelonia mydas), εντοπίστηκε στη Ρόδο για πρώτη φορά, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου και του ΑΡΧΕΛΩΝ.

Πρόκειται για ανακάλυψη μεγάλης σημασίας, καθώς ισούται με τη πιθανή επέκταση της περιοχής αναπαραγωγής του είδους στη Μεσόγειο. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ μαζί με επιστημονικό προσωπικό του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου, εντόπισε τη φωλιά τον Ιούνιο του 2024, κατά τη διάρκεια ερευνών της ομάδας του στις παραλίες του νησιού. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το TUI Care Foundation και τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου.

Η φωλιά βρέθηκε το καλοκαίρι στον Κόλπο Απολακκιάς στη ΝΔ ακτή της Ρόδου, όπου εντοπίστηκαν ίχνη ενήλικης πράσινης χελώνας τα οποία οδήγησαν σε μια φωλιά, εντός της οποίας βρίσκονταν 86 αυγά, 78 από τα οποία εκκολάφθηκαν επιτυχώς.

Αυτό το είδος χελώνας, κινδυνεύει με εξαφάνιση παγκοσμίως και η φωλιά που βρέθηκε στη Ρόδο, δείχνει μια εν δυνάμει μετατόπιση των  περιοχών αναπαραγωγής της πράσινης χελώνας δυτικότερα. Αυτό είναι πιθανό να συμβαίνει, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας που συνδέεται με την κλιματική αλλαγή.

«Η ανακάλυψη φωλιών πράσινης χελώνας στη Ρόδο αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στην κατανόηση της αναπαραγωγής των θαλάσσιων χελωνών» δήλωσε ο βιολόγος Κώστας Τενεκετζής, υπεύθυνος της σχετικής έρευνας, για να προσθέσει στην πορεία: «Αυτό ενισχύει την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση και προστασία των βιοτόπων των χελωνών».

Στη διάρκεια των ερευνών, η ομάδα του ΑΡΧΕΛΩΝ μαζί με τους ερευνητές του Υδροβιολογικού Σταθμού του ΕΛΚΕΘΕ στη Ρόδο και με τοπικούς εθελοντές κατέγραψε επίσης επτά φωλιές χελώνας Καρέττα στην ίδια παραλία, η οποία βρίσκεται σε περιοχή του δικτύου NATURA 2000.

Πράσινη χελώνα

Οι προσπάθειες παρακολούθησης και προστασίας θα συνεχιστούν, με στόχο την πλήρη καταγραφή των περιοχών αναπαραγωγής και τη συμβολή στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων.

Οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών μας δίνουν οδηγίες:

 

– Εάν δούμε χελώνα να βγαίνει στην παραλία να γεννήσει (νυκτερινές ώρες), παρατηρούμε από μακριά, δεν προκαλούμε όχληση στο ζώο, δεν χρησιμοποιούμε ΠΟΤΕ φλας ή φακούς.

– Εάν δούμε νεοσσούς να βγαίνουν από τη φωλιά, δεν τους πιάνουμε, δεν τους μεταφέρουμε στο νερό και δεν στεκόμαστε ανάμεσα σε αυτά και τη θάλασσα!

– Σε κάθε περίπτωση ενημερώνουμε άμεσα τον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου – Ενυδρείο και τον «ΑΡΧΕΛΩΝ» για τη σήμανση και προστασία της φωλιάς και των νεοσσών! Το ίδιο κάνουμε και σε περίπτωση που βρούμε νεκρή ή τραυματισμένη χελώνα.

– Οι θαλάσσιες χελώνες, είναι προστατευόμενα είδη και προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις!

– Κάθε καταγραφή είναι σημαντική!

 

Γράφει η Mαρία Αγάπη Καραμπίνη

Για το BESTNEWS.GR

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -