Μόνο με ιατρική συνταγή από σήμερα η χορήγηση αντιβιοτικών

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Όπως ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: «Από σήμερα τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος για τη χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με ιατρική συνταγή, μια κατάκτηση του ιατρικού κόσμου που χρειάστηκε σχεδόν 50 χρόνια για να εφαρμοστεί! Να θυμίσουμε ότι ο υπάρχον νόμος ισχύει εδώ και 46 χρόνια (ΦΕΚ 172 8.8.1973) και προβλέπει τη χορήγηση όλων των φαρμάκων μόνο με συνταγή γιατρού!»

Με την Ελλάδα να είναι πρώτη στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντιβιοτικών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων) να καταγράφει διπλάσια χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας σε σχέση με το Μ.Ο. της ΕΕ, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζήτησε πιεστικά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας το 2019 να ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές οδηγίες στην ελληνική νομοθεσία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, μάλιστα, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων στην Βουλή, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, δεσμεύτηκε να φέρει σχετική διάταξη που να απαγορεύει ρητά την χορήγηση φαρμάκου χωρίς ιατρική συνταγή. Και με το Νόμο 4675/2020 το έπραξε, δίνοντας ένα περιθώριο 3 μηνών για την εφαρμογή λόγω της πανδημίας.

Η συνταγή για χορήγηση αντιβιοτικών θα είναι από σήμερα ηλεκτρονική και θα αναγράφει τη συγκεκριμένη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του φαρμάκου καθώς και την δοσολογία. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν είναι δυνατή η έκδοση ηλεκτρονικής συνταγής, η χειρόγραφη συνταγή πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία της ηλεκτρονικής και κυρίως τη νόσο για την οποία κρίνεται αναγκαία η χορήγηση του συγκεκριμένου.

O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα το νόμο και τους Ιατρικούς Συλλόγους να επιβλέψουν την πιστή εφαρμογή του.

⇒Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -