ΕΛΛΑΔΑ

Μυκήνες: Ένας από τους κορυφαίους σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικούς χώρους

Οι Μυκήνες είναι φημισμένο μνημείο της χώρας μας και από το 1999 συγκαταλέγεται μεταξύ των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αποτελεί έναν από τους κορυφαίους σε επισκεψιμότητα αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα!

Ο χώρος φέρει έναν πανίσχυρο συμβολισμό… την απαρχή του ευρωπαϊκού πολιτισμού. 

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών είναι ένα από τα πλέον σημαντικά ιστορικά μνημεία του ελληνικού πολιτισμού, συγκεντρώνοντας πλήθος τουριστών από κάθε γωνιά της γης.

Αναπαράσταση των Μυκηνών κατά την αρχαιότητα, 19ος αιώνας – wikipedia

Οι  Μυκήνες είναι αρχαία πόλη του νομού Αργολίδας και βασίλειο του μυθικού Αγαμέμνονα, το οποίο υπήρξε το σημαντικότερο και πλουσιότερο ανακτορικό κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού (1350 π.Χ. -1200 π.Χ.) στην Ελλάδα.

Η μυθολογία εμφανίζει τον Περσέα, γιό του Δία και της Δανάης, κόρης του βασιλιά του Άργους ως ιδρυτή των Μυκηνών. Σχετικά με την ονομασία της πόλης, έχουν καταγραφεί δύο θεωρίες. Η πρώτη, παρουσιάζει τον Περσέα να ονόμασε τη νέα πόλη Μυκήνες επειδή εκεί έπεσε ο μύκης του ξίφους του και η δεύτερη συσχετίζει την ονομασία με την ανακάλυψη μίας πηγής με άφθονο νερό κάτω από τη ρίζα ενός μύκητος (μανιταριού).

Ξεκινώντας την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, μπορεί κάποιος να θαυμάσει τα σπουδαία ανάκτορα των Μυκηνών, τα οποία άρχισαν να οικοδομούνται περί το 1350 π.χ. στην Υστεροελλαδική περίοδο, στο υψηλότερο σημείο του λόφου.

Την ίδια χρονολογική περίοδο ξεκίνησε και η οχύρωση της ακρόπολης με τα τεράστια κυκλώπεια τείχη, των οποίων ο τρόπος κατασκευής αποτελεί ασύλληπτο επίτευγμα για εκείνη την εποχή.

Εκατό χρόνια αργότερα, κτίσθηκε η Πύλη των Λεόντων, που αναπαριστά δύο λιοντάρια, ως φύλακες της Ακρόπολης και αποτελεί ιδιαίτερα αξιόλογο μνημείο. Ένα από τα αρχαιότερα δείγματα μνημειακής γλυπτικής στο δυτικό κόσμο.

Επίσης, αξιόλογα μνημεία είναι τα ταφικά συγκροτήματα των Μυκηνών, τα οποία αποτελούνται από τον Ταφικό Κύκλο Α, που διαμορφώθηκε σε χώρο προγονολατρείας και τον Ταφικό Κύκλο Β, ο οποίος συμπεριλαμβάνει τέσσερις θολωτούς τάφους. Ένας από αυτούς είναι ο θολωτός τάφος γνωστός ως «θησαυρός του Ατρέα», με  την ψηλή κυψελοειδή θόλο, ο οποίος είναι ένα ακόμα περίτεχνο έργο των αρχαίων Ελλήνων.

Θολωτοί τάφοι
Ακριβώς έξω από τα τείχη βρίσκουμε τους λεγόμενους θολωτούς τάφους της Κλυταιμνήστρας και του Αίγισθου, ενώ 200 περίπου μέτρα έξω από τον κυρίως αρχαιολογικό χώρο συναντάμε και τον εντυπωσιακότερο θολωτό τάφο στην Ελλάδα, το λεγόμενο Θησαυρό του Ατρέως. Και τα τρία αυτά μνημεία χτίστηκαν ως τελευταίες κατοικίες μελών της βασιλικής οικογένειας των Μυκηνών. Οι τάφοι ονομάζονται θολωτοί, γιατί ο νεκρικός θάλαμος είναι μια μεγάλη κυκλική αίθουσα που στεγάζεται με θόλο, κατασκευασμένο με μεγάλη δεξιοτεχνία.

Υπόγεια δεξαμενή
Προχωρώντας προς τη βόρεια πλευρά της ακρόπολης, περνώντας ανάμεσα από ερείπια εργαστηρίων αλλά και οικιών, φτάνουμε στην είσοδο της υπόγειας δεξαμενής, που τροφοδοτούσε με νερό τον οικισμό. Ένα προϊστορικό τεχνικό επίτευγμα.

Είναι εμφανής η μεγαλοπρέπεια και η σημασία όλων των μνημείων, που ανήκουν στην ελληνική πολιτισμική κληρονομιά!

Από τον Ιούλιο του 2003 λειτουργεί το Μουσείο των Μυκηνών, όπου εκτίθενται, μέσα σε κομψές προθήκες, οι  περισσότεροι σημαντικοί θησαυροί και τα ευρήματα που έφεραν στο φως οι ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο.

Ο χώρος προστατεύεται από την UNESCO και ως μνημείο οικουμενικής πολιτισμικής κληρονομιάς προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

«Στις Μυκήνες σήκωσα τις μεγάλες πέτρες και τους θησαυρούς των Ατρειδών
και πλάγιασα μαζί τους στο ξενοδοχείο της “Ωραίας Ελένης του Μενελάου”.»

 Γιώργος Σεφέρης

Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button