ΕΡΓΑΣΙΑ

Ν. Παπαθανάσης: Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος για ανάπτυξη 2,8% το 2020

Σαφές μήνυμα της κυβέρνησης όσον αφορά την προσήλωσή της στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος με εμβληματικά έργα στη χώρα μας, μετέφερε με παρέμβασή του στη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.) που πραγματοποιήθηκε στα Χανιά την Παρασκευή  1/11/2019, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης.

Ως προϋπόθεση για να υπάρξει ανάπτυξη 2,8% το 2020 έθεσε ο κ. Παπαθανάσης την αύξηση των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων κατά 15%, σημειώνοντας ότι: «Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον θετικό καθότι έχει σταλεί ένα μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι κάτι αλλάζει στην Ελλάδα. Και σαφώς κάτι αλλάζει γιατί υπάρχει μια κυβέρνηση φιλοεπενδυτική η οποία θέλει με διάφορα μέτρα να φέρει την ανάπτυξη στη χώρα μας για να γεννηθούν περισσότερες και καλύτερες αμειβόμενες θέσεις εργασίας.»

Για την επίτευξη του στόχου ανάπτυξης 2,8% το επόμενο έτος ο υφυπουργός υποστήριξε ότι θα πρέπει να τρέξουν τα εμβληματικά έργα που είχαν κολλήσει, όπως το Ελληνικό, η πραγματοποίηση δημοσίων επενδύσεων και η αύξηση της δραστηριότητας στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα της οικονομίας. Επεσήμανε ακόμα ότι βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και υποστήριξε ότι αυτό γίνεται μέσω και του νέου νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα».

Αναφερόμενος στο νέο νόμο “Επενδύω στην Ελλάδα” τόνισε ότι υπολογίζεται να φέρει μια ανάπτυξη 5% του ΑΕΠ τα επόμενα 10 χρόνια.

Ειδικότερα, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο, μεταξύ άλλων, άρει τα επενδυτικά εμπόδιο και δίνει ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι πιο φιλική στις επενδύσεις, βάζει τη χώρα σε μια ψηφιακή εποχή, θεραπεύει αδυναμίες για την προσέλκυση επενδύσεων, μεταρρυθμίζει το επενδυτικό περιβάλλον, στηρίζει νεοφυείς επιχειρήσεις, διασφαλίζει και ενισχύει τις συνθήκες πλήρους απασχόλησης κ.ά. «Εκείνο όμως το οποίο κυρίως κάνει ο νόμος αυτός είναι ότι θέλει το 90% των (επιχειρηματικών) δραστηριοτήτων να ξεκινούν με απλή δήλωση και κατόπιν με συμμόρφωση», επεσήμανε ο κ. Παπαθανάσης.

Το σύνολο των ζητημάτων που απασχολούν την ελληνική οικονομία, την επιχειρηματικότητα και την επιμελητηριακή κοινότητα και οι λύσεις που πρέπει να δοθούν, συζητήθηκαν αναλυτικά κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. Κωνσταντίνος Μίχαλος ξεκινώντας τις εργασίες της γενικής συνέλευσης εξέφρασε την ικανοποίηση της Ένωσης για τον νόμο «Επενδύω στην Ελλάδα» επισημαίνοντας ότι υιοθετεί πολλές από τις προτάσεις που είχαν υποβάλει τα επιμελητήρια και έχουν συμπεριληφθεί σημαντικές διατάξεις, όπως αυτές που εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία του ΓΕΜΗ. Πρόκειται για αλλαγές που απλουστεύουν τις διαδικασίες ελέγχου και επιτρέπουν την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των μελών μας, τόνισε ο κ. Μίχαλος.

Η βουλευτής Χανίων και πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι “η κυβέρνηση στηρίζει την επιχειρηματικότητα και θέλει να δώσει λύσεις, που θα ενδυναμώσουν και θα απελευθερώσουν τα επιμελητήρια.

Ο οικοδεσπότης πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης τόνισε ότι “θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι τα πρώτα μέτρα τη κυβέρνησης έφεραν μια νέα πνοή αισιοδοξίας στον επιχειρηματικό κόσμο…Τόσο τα πρώτα νομοσχέδια που κατατέθηκαν όσο και αυτά που έχουν εξαγγελθεί έχουν ένα σαφέστατα αναπτυξιακό χαρακτήρα…”

 

 


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button