ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΙΣΤΟΡΙΕΣ

NASA: Το ρομποτ ελικόπτερο «Ingenuity» απογειώθηκε επιτυχώς από την επιφάνεια του Άρη

Ο αναπληρωτής επικεφαλής επιχειρησιακής λειτουργίας του ελικοπτέρου «Ingenuity» της ΝASA είναι ο Ελληνοαμερικανός Θοδωρής Τζανέτος

Η ΝASA κατάφερε να απογειώσει με επιτυχία από την επιφάνεια του Άρη το μικρό ρομποτικό ελικόπτερο «Ιngenuity», το οποίο έφτασε στον Κόκκινο Πλανήτη τον Φεβρουάριο, προσδεδεμένο στην διαστημοσυσκευή (Perseverance).

Πρόκειται για το πρώτο ιπτάμενο αντικείμενο που πραγματοποίησε μια ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη. Υπενθυμίζεται ότι ο αναπληρωτής επικεφαλής επιχειρησιακής λειτουργίας του ελικοπτέρου «Ingenuity», είναι ο Ελληνοαμερικανός Θοδωρής Τζανέτος. Το ελικόπτερο σηκώθηκε λίγα μέτρα από την επιφάνεια του Άρη.

Η NASA παρομοιάζει την αποστολή με την πρώτη πτήση των αδελφών Ράιτ, οι οποίοι το 1903 πέτυχαν την πρώτη ελεγχόμενη πτήση στη Γη. «Τα υπέροχα πράγματα ξεκινούν με μικρά βήματα», αναφέρει η NASA.

Γιατί η πτήση θεωρείται ιστορική

Η ιστορική αυτή πτήση ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα για το ρομποτικό ελικόπτερο της NASA καθώς πρόκειται για τεχνολογία που δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ ξανά, την ώρα που οι συνθήκες πτήσης στον Άρη είναι πολύ διαφορετικές από εκείνες στη Γη. Τα πρώτα δεδομένα από την πτήση θα αρχίσουν να φθάνουν στη Γη τρεις ώρες μετά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ρομποτικό ελικόπτερο Ingenuity είναι πολύ ελαφρύ, ζυγίζει μόλις 1,8 κιλά. Οι έλικές του γυρίζουν με 2.500 στροφές το λεπτό, μόνο και μόνο για να υπάρχει η δυνατότητα να σηκωθεί από το έδαφος.

nasa_photos1
nasa_photos2

Ποιος είναι ο 30χρονος Θοδωρής Τζανέτος

Ο 30χρονος Θοδωρής Τζανέτος, γεννηµένος στη Νέα Υόρκη και µε καταγωγή από τον Ισαρη Ορεινής Αρκαδίας, τη Σπάρτη και την Αµοργό, είναι ένας από τους βασικούς επικεφαλής στον σχεδιασµό του «Ingenuity». Το μικρό αυτό ελικόπτερο, μόλις 1,8 κιλών σε µέγεθος µπάλας σόφτµπολ και κόστους 85 εκατ. δολαρίων.

Το πρώτο και κρίσιμο τεστ είχε δείξει ότι το «Ingenuity» άντεξε στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της επιφάνειας του Κόκκινου Πλανήτη, έχοντας πρώτα αποκολληθεί από την «κοιλιά» του διαστημικού ρόβερ «Perseverance».

NASA’s Mars Helicopter, Ingenuity (UHD Trailer)


«Ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα. Πρόκειται για μια τεράστια επιτυχία. Επιβιώσαμε. Αντέξαμε τις θερμοκρασίες»,  είχε δηλώσει αμέσως μετά τον επιστημονικό θρίαμβο, σε βίντεο από το εργαστήρι της ΝΑSΑ, ο υπεύθυνος σχεδιασμού του «Ingenuity», Θοδωρής Τζανέτος, ο οποίος σεαποκλειστική συνέντευξή του στο protothema.gr, στις 17 Μαρτίου, είχε πει ότι στόχος του ρομποτικού ελικοπτέρου είναι να αποδείξει ότι μπορούμε να πετάξουμε στον Άρη και να ανοίξουμε την πόρτα σε μελλοντικές πλατφόρμες εξερεύνησης.


Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button