ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα μέτρα: Lockdown για ανεμβολίαστους σε εστίαση – Τι ισχύει για μάσκες

Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα στην εστίαση για ανεμβολίαστους και εμβολιασμένους, με τις αλλαγές να επηρεάζουν καφετέριες, εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα.

Τις ανακοινώσεις έκανε ο Βασίλης Κικίλιας, υπουργός Υγείας, χθες Τρίτη 24 Αυγούστου 2021.

Κεντρική αλλαγή στον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών είναι ότι δεν επιτρέπεται η πρόσβαση σε κλειστούς χώρους σε όσους πολίτες είναι ανεμβολίαστοι, σε αντίθεση με τα γυμναστήρια και με το θέατρο και τον κινηματογράφο όπου όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο κατά της Covid-19 έχουν πρόσβαση με αρνητικό rapid test 48 ωρών.

Τα νέα μέτρα στην εστίαση αρχίζουν να ισχύουν στις 13 Σεπτεμβρίου 2021 και θα διαρκέσουν έως και τις 31 Μαρτίου 2022, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας. Αφού τόνισε ότι «δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά αποτελούν υποχρέωση της Πολιτείας», πρόσθεσε: «Σε αντίθεση με το περσινό φθινόπωρο, αυτό το φθινόπωρο ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευτεί και να προστατέψει. Εδώ και 8 μήνες έχουμε τα εμβόλια. Έχουμε την επιλογή: Ζούμε στο τείχος ανοσίας ή εκτός από αυτό, ζώντας σε “ρώσικη ρουλέτα” με τον κορωνοϊό;».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης των νέων μέτρων για τον κορωνοϊό σε εστίαση, γυμναστήρια, μουσεία, θέατρα και κινηματογράφο μεταξύ άλλων, ο Κικίλιας γνωστοποίησε ότι πάνω από το 90% των πολιτών που βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Τα νέα μέτρα

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στην κοινότητα θα ισχύουν από τις 13 Σεπτεμβρίου 2021 έως 31 Μαρτίου 2022. «Αυτό το φθινόπωρο ο καθένας από εμάς μπορεί να προστατευτεί και προστατεύσει», σημείωσε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι 9 στους 10 πολίτες που βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Για να προσεγγίσουμε το 80% του τείχους ανοσίας που χρειαζόμαστε, πρέπει να εμβολιαστούμε» σημείωσε και στη συνέχεια ανακοίνωσε τα μέτρα που επικεντρώνονται στους περιορισμούς των εμβολιασμένων, αλλά περιλαμβάνουν και την επιστροφή της μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς είναι υποχρεωτική, όπου υπάρχει συνάθροιση».

  • Οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα -πλην εκπαιδευτικών και εργαζομένων σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, μουσικές, χορευτικές και θεατρικές παραγωγές- θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Αυτά τα τεστ θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου έναντι 10 ευρώ το τεστ.
  • Οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, οι εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές θα κάνουν δύο εργαστηριακά rapid test αντιγόνου κάθε εβδομάδα. Αυτά τα τεστ θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του εργαζομένου έναντι 10 ευρώ το τεστ.
  • Ανεμβολίαστοι μαθητές και φοιτητές: Όσον αφορά τους μαθητές είναι υποχρεωτικά τα δύο self test την εβδομάδα και θα διατίθενται δωρεάν από το κράτος. Για τους φοιτητές θα ισχύει το εργαστηριακό PCR τεστ ή rapid test δύο φορές την εβδομάδα αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του φοιτητή.
  • Yπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις θα ταξιδεύουν από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου 2022 οι πολίτες που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Για ανεμβολίαστους ταξιδιώτες προς όλους τους ηπειρωτικούς και νησιωτικούς προορισμούς της χώρας με αεροπλάνο, πλοίο και ΚΤΕΛ, υποχρεούνται σε ένα εργαστηριακό rapid test αντιγόνου 48 ώρες πριν το ταξίδι, για τους ενήλικους και ανήλικους 12 έως 17 ετών και self test για τους ανήλικους 5 έως 12 ετών. Τα τεστ θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα με δαπάνη του ταξιδιώτη έναντι 10 ευρώ το τεστ.
  • Από 13 Σεπτεμβρίου σε δημόσιες δομές διάγνωσης Covid-19 οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν δωρεάν τεστ, θα πρέπει δηλαδή να το πληρώνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα. Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

Τα νέα μέτρα για τους κλειστούς χώρους

  • Κλειστοί χώροι εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, ταβέρνες): θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση.
  • Κλειστά και ανοικτά γήπεδα: θα λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση. Και στις δύο περιπτώσεις θα γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας στην είσοδο με την εφαρμογή Covidfree App.
  • Κλειστοί χώροι θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων: θα λειτουργούν για εμβολιασμένους, νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει αρνητικό rapid test αντιγόνου εντός 48 ωρών.
  • Κλειστά γυμναστήρια: θα λειτουργούν για εμβολιασμένους, νοσήσαντες έως 6 μήνες από τη διάγνωση και ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει αρνητικό rapid test αντιγόνου εντός 48 ωρών. Τόσο τα θέατρα πάντως όσο και τα σινεμά και τα γυμναστήρια θα μπορούν να επιλέξουν να λειτουργήσουν ως αμιγείς χώροι, μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες εντός 6μηνου.
  • Για όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους εργασίας, ο εργοδότης έχει δικαίωμα βάσει του νόμου να γνωρίζει αν οι εργαζόμενοι στην επιχείρησή του είναι εμβολιασμένοι και υποχρεούται να ελέγχει την εγκυρότητα της βεβαίωσης αρνητικών τεστ που προσκομίζουν οι ανεμβολίαστοι.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός

Παράλληλα, από τον Βασίλη Κικίλια ανακοινώθηκε ότι στο καθεστώς της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού μπαίνουν ιδιώτες γιατροίφαρμακοποιοί, ενώ τα πρόστιμα και οι κυρώσεις σε όσους δεν τα τηρήσουν θα είναι αυστηρά. Σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπονται πρόστιμα ύψους 5.000 ευρώ την πρώτη φορά και 10.000 ευρώ την επόμενη για όσους δεν εμβολιαστούν και ο έλεγχος θα γίνεται μέσω Μητρώου Εμβολίων.

Σημειώνεται ότι από 1η Σεπτεμβρίου προχωράει η εφαρμογή της αναστολής εργασίας για τους υγειονομικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

 


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button