Νέα Υόρκη: 142 κλεμμένες αρχαιότητες επέστρεψαν στην Ιταλία

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Άλλες 142 κλεμμένες αρχαιότητες από την Ιταλία, οι οποίος κατασχέθηκαν τον προηγούμενο χρόνο, ύστερα από έρευνες, στο Μανχάταν, πήραν το δρόμο για το Μουσείο Διασωθείσης Τέχνης της Ρώμης, αφότου παραδόθηκαν στις ιταλικές αρχές κατά τη διάρκεια μιας τελετής που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη.

Ανάμεσα στα επαναπατρισμένα αντικείμενα, αξίας περίπου 14 εκατομμυρίων δολαρίων, βρίσκεται μια τοιχογραφία η οποία εκλάπη από τον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο του Ηρακουλάνου, μια πόλη που θάφτηκε κάτω από ηφαιστειακή στάχτη μετά την έκρηξη του Βεζούβιου το 79 μ.Χ. Γνωστή ως η «Τοιχογραφία του Ερκολάνου», απεικονίζει τον Ηρακλή νήπιο να παλεύει με ένα φίδι. Κατασχέθηκε, πέρσι, από τη συλλογή του Michael H. Steinhardt.

Η αξία της συγκεκριμένης τοιχογραφίας εκτιμάται στο 1 εκατομμύριο δολάρια και ήταν ανάμεσα στα αντικείμενα που παραδόθηκαν από τον Michael H. Steinhardt, αφότου Αμερικανοί και Ιταλοί ερευνητές αποφάνθηκαν ότι το αντικείμενο έχει κλαπεί και έχει κυκλοφορήσει παράνομα στην αγορά τέχνης. Ο Steinhardt το είχε αγοράσει από έναν έμπορο, τον Robert Hecht ο οποίος κατηγορείται για παράνομη διακίνηση, ενώ, ο ίδιος συμφώνησε σε μια ισόβια απαγόρευση εξαγοράς αρχαιοτήτων, ως μέρος του κλεισίματος της υπόθεσης.

Από τα 142 επαναπατρισμένα αντικείμενα, πηγές από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα αναφέρουν πως τα 48 ανακτήθηκαν από τη συλλογή του Steinhardt. Με τις αρχές να ανακοινώνουν πως άλλα 60 αντικείμενα ανακτήθηκαν από τις Royal-Athena Galleries του Μανχάταν, ηγετικό έμπορο τέχνης ελληνορωμαϊκών αρχαιοτήτων.

Οι αρχαιότητες επέστρεψαν με μια τελετή επαναπατρισμού στο γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα με τον Γενικό Πρόξενο της Ιταλίας, Fabrizio Di Michele, να δηλώνει πως αρκετά από τα κομμάτια ήδη εκτίθενται στο Μουσείο Διασωθείσης Τέχνης, το οποίο εγκαινιάστηκε πρόσφατα στη Ρώμη για να στεγάσει επαναπατρισμένες αρχαιότητες και άλλα διασωθέντα έργα τέχνης.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -