Νέες εξετάσεις αίματος εντοπίζουν πρόωρα τον καρκίνο

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Nέες εξετάσεις αίματος για την ανίχνευση του καρκίνου – περίπου 20 από τις οποίες βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης – εντοπίζουν τα πρώτα «σημάδια» του καρκίνου. Ορισμένες μπορούν ακόμη και να προσδιορίσουν το όργανο ή τον ιστό που προσβάλλει.

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι οι εξετάσεις αυτές, οι οποίες αναλύουν ουσίες στο αίμα που μπορεί να υποδηλώνουν καρκίνο, αποτελούν ένα αξιοσημείωτο νέο κεφάλαιο στην ανίχνευση του καρκίνου. Οι εξετάσεις μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για την ανεύρεση «σιωπηλών»  καρκίνων – όπως ο καρκίνος του παγκρέατος ή των ωοθηκών – οι οποίοι συχνά δεν προκαλούν συμπτώματα μέχρι η νόσος να είναι προχωρημένη και πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη.

Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω εξετάσεις δεν διαγιγνώσκουν τον καρκίνο, αλλά ένα αποτέλεσμα θα οδηγήσει πιθανότατα σε πρόσθετες απεικονιστικές εξετάσεις ή βιοψίες. Οι ειδικοί λένε ότι οι εξετάσεις δεν είναι ακόμη έτοιμες να αντικαταστήσουν τις συνήθεις εξετάσεις προληπτικού ελέγχου, όπως η κολονοσκόπηση, η μαστογραφία ή το τεστ ΠΑΠ, αλλά προορίζονται να τις συμπληρώσουν.

Ορισμένες εξετάσεις επικεντρώνονται σε έναν καρκίνο, όπως η εξέταση Shield της Guardant Health, η οποία εξετάζει τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Άλλες ελέγχουν για πολλαπλούς καρκίνους, όπως το Galleri της Grail και το Cancerguard της Exact Sciences, του οποίου ο πρόδρομος CancerSeek αναπτύχθηκε και μελετήθηκε από ερευνητές στο Κέντρο Καρκίνου Sidney Kimmel του Johns Hopkins.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων δεν έχει εγκρίνει καμία από τις δοκιμές για τελική έγκριση, αλλά είναι διαθέσιμες ως “εργαστηριακές” δοκιμές σύμφωνα με ομοσπονδιακούς κανονισμούς που επιτρέπουν τη χρήση τους σε ορισμένες περιπτώσεις.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία του Δικτύου Έρευνας για τον Προληπτικό Έλεγχο του Καρκίνου, ενός δικτύου κλινικών δοκιμών εννέα σημείων  που συντονίζεται από το Κέντρο Καρκίνου Fred Hutchinson. Στόχος είναι να σχεδιαστεί και τελικά να χρηματοδοτηθεί μια κλινική δοκιμή για την αξιολόγηση των οφελών και των κινδύνων των νέων αιματολογικών εξετάσεων και να διαπιστωθεί εάν η χρήση τους μειώνει τους θανάτους από τον καρκίνο.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -