Nemonte Nenquimo: Η ιθαγενής που κέρδισε το «Πράσινο Νόμπελ»

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Μία ιθαγενής αρχηγός φυλής από τον Αμαζόνιο, η Nemonte Nenquimo, είναι η νικήτρια του περιβαλλοντικού βραβείου Goldman, γνωστού και ως «Πράσινο Νόμπελ».

Η Nemonte Nenquimo από τον Αμαζόνιο βραβεύτηκε για την ακτιβιστική της δράση, αφού κατάφερε να προστατεύσει 500.000 εκτάρια τροπικού δάσους από την εξόρυξη πετρελαίου. H Nenquimo ηγήθηκε μίας εκστρατείας των ιθαγενών Waorani και έφεραν την κυβέρνηση του Εκουαδόρ ενώπιον της δικαιοσύνης για το σχέδιό τους να πουλήσουν την περιοχή όπου διαμένουν. Η νομική τους νίκη το 2019 αποτέλεσε νόμιμο δεδικασμένο για τα δικαιώματα όλων των ιθαγενών.

Ως μέλος του CONCONAWEP (Coordinating Council of the Waorani Nationality of Ecuador-Pastaza), η Nemonte Nenquimo υπέβαλλε μήνυση κατά της κυβέρνησης του Εκουαδόρ. H Nenquimo ήταν η ενάγουσα ενώ το τριμελές δικαστήριο αποφάσισε το 2019 την προστασία μισού εκατομμυρίου εκταρίων τροπικού δάσους από τη γεώτρηση πετρελαίου.

Η ετυμηγορία ότι η κυβέρνηση του Εκουαδόρ οφείλει να προβαίνει στην προηγούμενη δωρεάν ενημέρωση και συναίνεση των ιθαγενών, πριν να προχωρήσει σε οποιαδήποτε δημοπρασία γης αποτελεί νομικό δεδικασμένο. Αυτό σημαίνει ότι εξασφαλίζει τα δικαιώματα και άλλων ιθαγενών για την αντιμετώπιση της εξόρυξης πόρων εντός της αυτόχθονης επικράτειάς τους. Μία παρέλαση εκατοντάδων Waorani γιόρτασε την απόφαση τον Απρίλιο του 2019. Πολλοί μάλιστα ταξίδεψαν τεράστιες αποστάσεις για να συμμετέχουν στους εορτασμούς.Οι Waorani από πολύ παλιά είναι προστάτες της γης τους. Επί το πλείστον κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες είναι οργανωμένοι σε μικρές κοινότητες και κατοικούν σε οικήματα από πηλό. Ανήκουν στις φυλές που ανακαλύφθηκαν πιο πρόσφατα από το δυτικό πολιτισμό.

Συγκεκριμένα, προσεγγίστηκαν για πρώτη φορά από Αμερικανούς ιεραπόστολους το 1958. Σήμερα απαριθμούν περίπου τους 5.000 ενώ το 80% του πληθυσμού τους ζει σε έκταση ίση με το 1/10 της αρχικής γης των προγόνων τους. Από το 1960 και έπειτα, η εξόρυξη πετρελαίου, η ξύλευση και το χτίσιμο δρόμων είχαν καταστροφικές συνέπειες στα τροπικά δάση του Εκουαδόρ.Οι βιομηχανίες εκμετάλλευσης οδήγησαν στη συστηματική αποψίλωση μεγάλων εκτάσεων και κατά συνέπεια στην καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την έξαρση υγειονομικών κρίσεων. Οι αυτόχθονες πολιτισμοί δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα τόσο γεωγραφικά όσο και πολιτισμικά. Για δεκαετίες, οι εταιρείες πετρελαίου έριχναν τα απόβλητά τους στα τοπικά ποτάμια και μόλυναν τη γη, αναγκάζοντας τους ιθαγενείς να μετακινηθούν από τις περιοχές τους.

Όταν τo 2018 η κυβέρνηση του Εκουαδόρ ανακοίνωσε δημοπρασία για εξόρυξη πετρελαίου σε συγκεκριμένες περιοχές όπου ζουν και δραστηριοποιούνται αυτόχθονες, η Nemonte Nenquimo δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Η 33χρονη ηγέτιδα συνίδρυσε τη Συμμαχία Ceibo για να αντιμετωπίσει αυτή την καταστροφική κίνηση. Οργάνωσε τις κοινότητες των Waorani, έκανε τοπικές συνελεύσεις και δημιούργησε μια ψηφιακή εκστρατεία με στόχο πιθανούς επενδυτές. Σλόγκαν τους ήταν «Το δάσος μας δεν πουλιέται».Τελικά κατάφερε να βγει νικήτρια από τους αγώνες της, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για τα δικαιώματα των ιθαγενών αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Το 2020 μπήκε στην λίστα της Time με τους 100 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή για την χρονιά. Είναι η πρώτη ιθαγενής γυναίκα που μπαίνει στη λίστα. Ακόμη, βρέθηκε στη λίστα με τις 100 σημαντικότερες γυναίκες της χρονιάς από το BBC. Η επιτυχία της ολοκληρώθηκε με τη νίκη του περιβαλλοντικού βραβείου Goldman, γνωστού και ως «Πράσινο Νόμπελ».

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -