Νίκη Αραμπατζή: Οι γυναίκες πασχίζουν διπλά και τρίδιπλα για να κατακτήσουν θέσεις που τις αξίζουν

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Χρύσα Σαραντοπούλου
Χρύσα Σαραντοπούλου
Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω!Πατήστε να δείτε περισσότερα

Νίκη Αραμπατζή: Αποκλειστική συνέντευξη στο BestNews της δικηγόρου, δημοτικής συμβούλου στον Δήμο Αθηναίων και προέδρου του Δ.Σ του ΑΘΗΝΑ 9.84, με αφορμή δύο σημαντικές πρωτοβουλίες-προσφορά στον πολιτισμός μας -του ιστορικού ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης.

«Το κοινό της πόλης έχει αγκαλιάσει το νέο πρόγραμμα του σταθμού μας, το οποίο δίνει μεγάλη έμφαση στον πολιτισμό. Για μένα η ενασχόληση μου με τα κοινά προκύπτει από τη διάθεση μου να αναζητώ λύσεις σε θέματα που αφορούν όλους μας ως πολίτες και να προτείνω λύσεις. Πάντα υπάρχει περιθώριο να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα, δεν αποτελεί επιλογή αλλά καθήκον για όσους νιώθουν πως έχουν αυτό το αίσθημα ευθύνης.

Πάμε δυνατά! Και Όλα Εντάξει! Φράσεις  που χρησιμοποιώ αρκετά συχνά γιατί μου δίνουν ενέργεια, μου ανεβάζουν τη διάθεση και με γεμίζουν αδρεναλίνη» δηλώνει στο BestNews η Νίκη Αραμπατζή.

 

Της Χρύσας Σαραντοπούλου


Πολυσχιδής προσωπικότητα η Νίκη Αραμπατζή. Ανήσυχη, δημιουργική, με έντονο ενδιαφέρον για τα κοινά. Δικηγόρος, δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων, πρόεδρος του Δ.Σ.του ΑΘΗΝΑ 9.84, του πρώτου ελεύθερου ραδιοφωνικού σταθμού της πρωτεύουσας. Πολλοί οι ρόλοι, πολλές και οι υποχρεώσεις.

Πως τα καταφέρνει;  «Με όρεξη, πείσμα, υπομονή, επιμονή και κυρίως στήριξη από την οικογένεια και τους συνεργάτες μου» λέει, κοιτάζοντας το μέλλον με αισιοδοξία και δηλώνοντας έτοιμη για νέες περιπέτειες.

Κοντά είκοσι μήνες στο «τιμόνι» του ΑΘΗΝΑ 9.84 η κ. Νίκη Αραμπατζή και πολλά έχουν αλλάξει στον ιστορικό σταθμό της Αθήνας! Νέα πρόσωπα, νέες εκπομπές, πρωτοποριακές πρωτοβουλίες, αλλά πάνω απ όλα νέα φιλοσοφία, την οποία, όπως δείχνουν και οι μετρήσεις, έχουν αγκαλιάσει με θέρμη οι ακροατές. Στη διάρκεια της κρίσης του κορονοϊού και της αναγκαστικής «πνευματικής (μας) εσωστρέφειας» ο ΑΘΗΝΑ 9.84 προχώρησε σε δυο σημαντικές πρωτοβουλίες: οργάνωσε και δημιούργησε 11 ραδιοφωνικές συναυλίες, κατά τις  οποίες καταξιωμένοι καλλιτέχνες  ερμηνεύσουν τα σημαντικότερα έργα της λαϊκής μας μουσικής  και μεταδίδονται από το ραδιόφωνο και μετά από συνεργασία  με 10 συγγραφείς, 10 σκηνοθέτες και 40 ηθοποιούς χαρίζει στους ακροατές του ξανά τη μαγεία του θεάτρου, παρουσιάζοντας  στην εκπομπή «Πλατεία Θεάτρου» έναν μικρό θησαυρό από νεοελληνικά έργα.

Νίκη Αραμπατζή
Νίκη Αραμπατζή

Με αφορμή τις δύο αυτές πρωτοβουλίες-προσφορά στον πολιτισμό μας- του ΑΘΗΝΑ 9.84 είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη – συζήτηση με την πρόεδρο Νίκη Αραμπατζή:

Σε μια εποχή της υποχρεωτικής μας «εσωστρέφειας», λόγω κορονοϊού, σε μια περίοδο που έχει πληγεί τόσο πολύ ο πολιτισμός μας, με την έλλειψη της δημιουργίας, ο ΑΘΗΝΑ 9.84, ο ραδιοφωνικός Σταθμός της πόλης, του οποίου είστε Πρόεδρος, έλαβε δύο πρωτοποριακές αποφάσεις –προσφορά στον Πολιτισμό μας, όπως έχουν χαρακτηριστεί. Ποιες είναι αυτές και ποια η σημασία τους; 

«Μετά από  τόσους  μήνες χωρίς τον Πολιτισμό στη ζωή μας και σε μια εποχή που η επαφή με την τέχνη και τις ζωντανές εμφανίσεις είναι κάτι που μας έχει λείψει πολύ, ο ιστορικός ραδιοφωνικός σταθμός ΑΘΗΝΑ 9.84 άνοιξε τα «φτερά της εξωστρέφειας» με δύο σημαντικές πρωτοβουλίες. Πρώτον: ενέταξε στο πρόγραμμά του 11 ραδιοφωνικές συναυλίες, οι  οποίες δημιουργήθηκαν ειδικά για τον ΑΘΗΝΑ 9.84 και κατά τις οποίες, καταξιωμένοι καλλιτέχνες ερμηνεύουν τα σημαντικότερα έργα της λαϊκής μας μουσικής και  δεύτερον μετά από συνεργασία  με 10 συγγραφείς, 10 σκηνοθέτες και 40 ηθοποιούς χαρίζει στους ακροατές του ξανά τη μαγεία του θεάτρου, παρουσιάζοντας  στην εκπομπή «Πλατεία Θεάτρου» έναν μικρό θησαυρό από νεοελληνικά έργα.  Έτσι κάθε Κυριακή βράδυ, στις 9μμ, από τα μέσα Απριλίου έως περίπου τα μέσα Ιουνίου, έχουμε τη «Συναυλία στο Ραδιόφωνο» και κάθε Δευτέρα, στις 9 μμ την  «Πλατεία Θεάτρου».  Αυτή η δική μας προσφορά στον Πολιτισμό. Είναι ο δικός μας τρόπος, μετά από 14 μήνες χωρίς τον Πολιτισμό στη ζωή μας, να μεταφερθούμε νοερά σε θέατρα και πλατείες και να επιστρέψουμε σε παλιές ραδιοφωνικές συνήθειες. Ταυτόχρονα το πρότζεκτ είναι διαθέσιμο μέσω του ραδιοφώνου στους 98,3fm και για πρώτη φορά μας βλέπετε μέσω streaming εικόνας από το νέο ανανεωμένο site μας www.athina984.gr. Το ραδιοφωνικό θέατρο για πρώτη φορά επίσης είναι προσβάσιμο σε ΑΜεΑ αφού κατά την ώρα της ηχητικής μετάδοσης μέσω του site υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία στην νοηματική γλώσσα και εξειδικευμένοι υπότιτλοι. Τέλος για την διεξαγωγή όλων των ηχογραφήσεων τηρούνται απαρέγκλιτα τα υγειονομικά πρωτόκολλα».

Σε μια περίοδο τέτοιας οικονομικής κρίσης πως καταφέρνει ο σταθμός να ανταπεξέλθει στην διεξαγωγή αυτού του φιλόδοξου προτζεκτ που μόλις μας αναλύσατε?

«Γι’ αυτό είμαστε πολύ περήφανοι και σας ευχαριστώ που το θίγετε, διότι αφενός το πρότζεκτ αυτοχρηματοδοτείται δηλαδή είναι χρήματα που μας περίσσεψαν από την προηγούμενη χρήση του 2020 μέσω μείωσης δαπανών, τα οποία ομόφωνα το Δ.Σ του σταθμού αποφάσισε να διαθέσει στους ανθρώπους του πολιτισμού και αντίστοιχα το παραγόμενο προϊόν στους ακροατές του και αφετέρου καταφέρουμε και δίνουμε στους συντελεστές ουσιαστική οικονομική βοήθεια, αφού δίνουμε μισθούς αγοράς για την συμμετοχή τους ως ελάχιστη προσφορά στην πρωτόγνωρη 14 μήνη κρίση που βιώνει ο κλάδος τους. Δεν επιβαρύνουμε δηλαδή για την διεξαγωγή του καθόλου τον προϋπολογισμό του 2021. Θα έλεγα ότι είμαστε και χρονικά αλλά και ουσιαστικά ο προάγγελος της μεγάλης προγραμματικής συμφωνίας των φορέων  πολιτισμού του Δήμου Αθηναίων που θα ξεκινήσει από μέσα Ιουνίου.»  

Κυρία Αραμπατζή, είστε δικηγόρος, δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΑΘΗΝΑ 9.84, του ιστορικού ραδιοφωνικού σταθμού της πόλης . Πως τα  συνδυάζετε όλα αυτά και μάλιστα με επιτυχία;

«Είναι αλήθεια ότι και το επάγγελμα του δικηγόρου και μάλιστα του μάχιμου (!) και παράλληλα η ενασχόληση με τα κοινά έχουν υψηλές απαιτήσεις. Προσπαθώ να τα συνδυάζω,  γιατί αγαπώ αυτά που κάνω και γιατί δουλεύω όλη μέρα και έτσι μπορώ να σας πω με κάθε βεβαιότητα πως τόσο η δικηγορία όσο και η ενασχόληση μου με τα κοινά  δε με κουράζει. Προς το παρόν! Αυτός θα έλεγα λοιπόν πως είναι ένας σημαντικός παράγοντας που με κάνει να ξυπνάω τα πρωί γεμάτη διάθεση  επιδιώκοντας νέους στόχους, βρίσκοντας λύση σε προβλήματα και παθογένειες.»

Νίκη Αραμπατζή
Νίκη Αραμπατζή

Από της αναλήψεως των καθηκόντων σας στον ΑΘΗΝΑ 9.84 έχουν σημειωθεί σημαντικές αλλαγές. Σε πρόσωπα, σε εκπομπές, στην φιλοσοφία γενικώς του Σταθμού. Ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα και την αποδοχή του κοινού;

«Φαίνεται πως το κοινό της πόλης έχει αγκαλιάσει το νέο πρόγραμμα του σταθμού μας. Αυτό πιστεύω πως  οφείλεται, εκτός από τη σκληρή δουλειά όλων των εργαζομένων υπό την πλήρη εποπτεία της Γενικής μας Διεύθυνσης και  σε κάποιες σημαντικές τεχνικές αλλαγές στις οποίες έχουμε επενδύσει ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες ενός σύγχρονου ΜΜΕ. Αποκτήσαμε νέα εταιρική ψηφιακή ταυτότητα με ολοκαίνουργιο site και social media, επενδύουμε σε νέα πρόσωπα, σε νέες εκπομπές, φέρνουμε νέα projects και αυτή είναι μόνο η αρχή. Γενικά προσπαθούμε να συνδυάσουμε καταστατικούς σκοπούς του σταθμού που για χρόνια ήταν ανενεργοί. Έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση που αποτελεί και την διαχρονική ταυτότητα του σταθμού, ενώ παράλληλα αγωνιζόμαστε να τον καταστήσουμε δίαυλο πολιτισμού στην πόλη με πρωτογενές πολιτιστικό προϊόν και διάφορα άλλα για τα οποία γίνονται μελέτες και θα αποκαλύψω, όταν θα είναι ανακοινώσιμα. Για τους λόγους αυτούς νομίζω το κοινό δείχνει με εμφατικό τρόπο την προτίμηση του και μάλιστα πολλές νέες ηλικιακές κατηγορίες.»

 Μια αγαπημένη σας φράση-απόφθεγμα, που σας εκφράζει και την μεταφέρετε ως συμβουλή στους συνεργάτες, όπως μαθαίνω, είναι το «πάμε δυνατά». Πείτε μου γιατί σας εκφράζει αυτή η φράση και τι υπονοείται μ αυτή ;

«Πάμε δυνατά! Και Όλα Εντάξει! Φράσεις  που χρησιμοποιώ αρκετά συχνά γιατί μου δίνουν ενέργεια, μου ανεβάζουν τη διάθεση και με γεμίζουν αδρεναλίνη. Τις χρησιμοποιώ καθημερινά και προσπαθώ με τον τρόπο μου να περάσω όλη αυτή τη ενέργεια και στους συνεργάτες μου εμπνέοντας τους με τον ίδιο ενθουσιασμό!

Πόσο εύκολο είναι σήμερα να πείσει για τις ικανότητές της μια γυναίκα, όπως εσείς και μάλιστα σε τρείς διαφορετικούς τομείς, της δικηγόρου, της Δημοτικής Συμβούλου και της προέδρου του ΑΘΗΝΑ 9.84;

«Από τη στιγμή που μία γυναίκα πρέπει να  προσπαθεί να πείσει για τις ικανότητες  της αντιλαμβανόμαστε πως έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας…. Η αλήθεια είναι πως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε άντρες σε ηγετικές θέσεις. Κακά τα ψέματα οι γυναίκες πασχίζουν διπλά και τρίδιπλα για να κατακτήσουν θέσεις που τις αξίζουν. Όσο αφορά εμένα είχα την τύχη να θητεύσω από μικρή σε μεγάλο Δικηγορικό Γραφείο και δεν υπήρξε στιγμή διάκριση με βάση το φύλο μας, αλλά αποκλειστικά με βάση τις ικανότητες μας. Παρόλο που στην αρχή πίστευα πως το ποινικό είναι ένας ανδροκρατούμενος χώρος κατάλαβα πως μέσα από τη σκληρή δουλειά, τη μελέτη και την ενασχόληση με πολλές δικογραφίες υπάρχει χώρος για όλους μας και μπορούμε να πετύχουμε σε αυτόν. Το ίδιο κάνω και στο δικό μου δικηγορικό γραφείο σήμερα. Προφανώς δεν είναι κριτήριο το φύλο αλλά η αξιοσύνη και η ικανότητα των συνεργατών που σε κάνουν να τους εμπιστευτείς. Η πολιτική θέση που μου δόθηκε, έπειτα από την εμπιστοσύνη του κόσμου προς το πρόσωπο μου, μέσω της ψήφου, έρχεται σε συνδυασμό με το επάγγελμα μου. Θεωρώ ότι είμαι πιο αποτελεσματική και πιο χρήσιμη στη διαχείριση των δημοτικών θεμάτων ούσα δικηγόρος. Διότι έχω μάθει να λύνω προβλήματα και να δίνω λύσεις στους εντολείς μου, έτσι καθημερινά αγωνίζομαι με το τέρας της γραφειοκρατίας και των παθογενειών και στη δημόσια διοίκηση. Σε κάθε περίπτωση ο συνδυασμός είναι δύσκολος, επίπονος και σκληρός αλλά όσο έχω αντοχές, θα το προσπαθώ παλεύοντας.»   

Με τα κοινά ασφαλώς και ασχολείσθε και βεβαίως με την πολιτική. Έχει περάσει από το μυαλό σας ότι μπορεί στο μέλλον να ασχοληθείτε πιο ενεργά με την μάχιμη πολιτική;

«Έχω ακούσει πολλές φορές τη φράση ότι η πολιτική είναι μικρόβιο. Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα η πολιτική δεν είναι  μικρόβιο και δεν είναι απαραίτητο να ασχοληθείς μαζί της ενεργά εάν δεν έχεις κάτι να δώσεις. Για μένα η ενασχόληση μου με τα κοινά προκύπτει από τη διάθεση μου να αναζητώ λύσεις σε θέματα που αφορούν όλους μας ως πολίτες και να προτείνω λύσεις. Πάντα υπάρχει περιθώριο να κάνουμε τα πράγματα καλύτερα, δεν αποτελεί επιλογή αλλά καθήκον για όσους νιώθουν πως έχουν αυτό το αίσθημα ευθύνης.»

 

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -