ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Νικόλας Μπαμπέτας: Ο μαθητής που έφτιαξε αυτόματο αντισηπτικό

Ο μαθητής Νικόλας Μπαμπέτας σκέφτηκε μια πρωτότυπη ιδέα και αποφάσισε να την υλοποιήσει. Έτσι σχεδίασε, εκτύπωσε σε 3D, έφτιαξε τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, προγραμμάτισε και τελικά κατασκεύασε ένα προϊόν που αυτοματοποιεί τον ψεκασμό αντισηπτικού.

«Από μικρός είχα πάθος να μαστορεύω διάφορα πράγματα και στο δημοτικό αγάπησα πολύ τα μαθηματικά και την φυσική λόγω των δασκάλων που είχα. Στο δημοτικό είχα ξεκινήσει να φτιάχνω ανεμιστήρες με μανταλάκια και συρμάτινα παιχνίδια», αναφέρει ο νεαρός μαθητής – εφευρέτης.

Ο Νικόλας αναφέρει πως πάντα ήθελε να κάνει μια σημαντική κατασκευή αλλά οι σχολικές και εξωσχολικές του υποχρεώσεις δεν του άφηναν ελεύθερο χρόνο. Λόγω της καραντίνας όμως κατάφερε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και βρήκε την ευκαιρία να κάνει «κάτι ωραίο, κάτι διαφορετικό», όπως αναφέρει.

Ο Νικόλας ξεκίνησε να ψάχνει στο YouTube βίντεο για τα ηλεκτρονικά κυκλώματα, τον προγραμματισμό και τις τρισδιάστατες εκτυπώσεις. «Παρήγγειλα διάφορα προϊόντα και πειραματίστηκα. Κατάφερα να φτιάξω κάποια απλά project όπως ένα αυτοκινητάκι που μπορείς να το χειριστείς με το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, καθώς κι έναν φορητό ανεμιστήρα.» αναφέρει, συμπληρώνοντας πως για τις κατασκευές του χρησιμοποίησε ξυλάκια παγωτού, κουτιά, κομμάτια ξύλο, μεταξύ άλλων υλικών. Όταν ένιωσε πως έχει φτάσει «σε ένα καλό επίπεδο» και «ένιωσε αυτοπεποίθηση» ξεκίνησε να κοιτά τους διαγωνισμούς που θα μπορούσε να πάρει μέρος και έτσι κατέληξε στον διαγωνισμό «Can’t touch this».

Ο νεαρός αναφέρει πως σκέφτηκε να φτιάξει ένα αξεσουάρ το οποίο να μπορεί να προσαρμοστεί σε διαφορετικά αντισηπτικά και να τα μετατρέπει σε αυτόματα. «Το καλοκαίρι σκεφτόμουν τρόπους για το πώς να φτιάξω αυτό το project. Είχα ήδη τον αισθητήρα απόστασης, το μοτέρ, το Arduino και τα υπόλοιπα υλικά. Αυτό που μου έλειπε ήταν ένας 3D printer. Κατάφερα να τον πάρω κι αμέσως ένιωσα πως μπορώ να κάνω το project που ονειρευόμουν» αναφέρει λέγοντας πως είχε ένα δυνατό εργαλείο στα χέρια του», τονίζει.Έτσι άρχισε αμέσως να σχεδιάζει 3D μοντέλα και να τα εκτυπώνει. Μετά από δύο εβδομάδες, με αρκετές αποτυχίες και πολλές διαφορετικές εκδοχές, κατάφερε να ολοκληρώσει το project του και έστειλε τη συμμετοχή του στον διαγωνισμό του Instructables.com. «Είχε μεγάλη απήχηση και χάρηκα. Πέρα από αυτό όμως, ένιωσα πως μπήκα σε μια κοινότητα ανθρώπων από διαφορετικές χώρες με παρόμοια ενδιαφέροντα που ο καθένας θέλει να βοηθήσει τον άλλον. Στον διαγωνισμό αυτό έπαιρναν μέρος άτομα ανεξάρτητα από εθνικότητα και ηλικία. Οι περισσότεροι μάλιστα ήταν ενήλικες», λέει ο δεκατετράχρονος Νικόλας.

Μετά από δύο εβδομάδες περίπου βγήκαν τα αποτελέσματα και είχε κερδίσει το δεύτερο βραβείο. «Ήταν μια μεγάλη ικανοποίηση, ένα boost στην αυτοπεποίθησή μου για μελλοντικά σχέδιά μου. Έχω σκοπό να φτιάξω τους ερχόμενους μήνες μία νέα εκδοχή του project αυτού που θα είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Ταυτόχρονα όμως δουλεύω σε πολλά άλλα project», λέει αναφέροντας ότι ελπίζει να έχει αρκετό ελεύθερο χρόνο για να κάνει όλα αυτά που έχει στο μυαλό του.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα

Το BestNews.gr σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Σκοπός Ζωής και τη Ξανθή Γκούβρα Παπαδημητρίου, επ’ ευκαιρία του ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ BAZAAR τους που είναι σε εξέλιξη, σας κάνουμε δώρο ένα Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button