Νορβηγία: Ένα «έξυπνο» κολάρο για κατσίκες αντικαθιστά τα τσοπανόσκυλα

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Ένα «έξυπνο» κολάρο για κατσίκες δημιούργησε το Πανεπιστήμιο Επιστήμης και Τεχνολογίας στη Νορβηγία, θέλοντας να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους.

Το CybοrGoat αντικαθιστά ουσιαστικά τα τσοπανόσκυλα και καθοδηγεί τις κατσίκες για το πού μπορούν να βοσκήσουν. Το γκάτζετ διαθέτει GPS και εκπέμπει ήχο για να προειδοποιήσει την κατσίκα ότι βρίσκεται στα όρια του τόπου που μπορεί να βοσκήσει. Σε περίπτωση που ξεπεράσει το όριο, η κατσίκα δέχεται ένα ακίνδυνο αλλά ενοχλητικό ηλεκτροσόκ.

Οι δημιουργοί υπογραμμίζουν ότι το ηλεκτροσόκ δεν είναι επώδυνο και δεν απειλεί το ζώο, καθώς ζητήθηκε συνδρομή από ειδικούς, ενώ αναφέρουν ότι οι κατσίκες είναι έξυπνα ζώα και μαθαίνουν τι πρέπει να κάνουν όταν ακούν τον ήχο.

Το «έξυπνο» κολάρο χρησιμοποιείται ήδη από 2.400 Νορβηγούς κτηνοτρόφους σε 27.000 κατσίκες και οι δημιουργοί ελπίζουν να ενδιαφερθούν και από άλλες χώρες.

Οι τεχνικές λεπτομέρειες και τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας CybοrGoat δημοσιεύονται στο Journal of Rural Studies.

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -