Νότια Κορέα: Ηλεκτρονικό ράμμα παρακολουθεί την επούλωση του τραύματος!

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Ερευνητές στη Νότια Κορέα ανέπτυξαν ένα ασύρματο ηλεκτρονικό ράμμα το οποίο αναμένεται να αποδειχθεί «θησαυρός» στην ορθοπαιδική καθώς «παρακολουθεί» την πορεία επούλωσης του τραύματος όπου τοποθετείται.

Το επίτευγμα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «ACS Nano» ανήκει σε ερευνητές του Τμήματος Ρομποτικής και Μηχανικής Ηλεκτρονικής του DGIST (Daegu Gyeongbuk Institute of Science and Technology) σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Πανεπιστήμιο Yonsei και το Πανεπιστήμιο της Κορέας στη Σεούλ.

Το νέο ηλεκτρονικό εμφυτεύσιμο σύστημα μπορεί να παρακολουθείται από τους ειδικούς εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η χρήση ξεχωριστού τσιπ ή μπαταρίας. Συγκεκριμένα ο αισθητήρας τοποθετείται με τον… παραδοσιακό τρόπο – κοινώς με χρήση βελόνας και κλωστής προκειμένου να κλείσει το τραύμα – και μετά την τοποθέτησή του λειτουργεί ως ηλεκτρονική συσκευή που καταγράφει τη διαδικασία της επούλωσης.

Ειδική επικάλυψη για αποφυγή ανοσολογικής απόκρισης

Το σύστημα φέρει μια ειδική ελαιώδη επικάλυψη προκειμένου να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος υπέρμετρης ανοσολογικής απόκρισης, γεγονός που επιτρέπει τη μακροπρόθεσμη σταθερή λειτουργία του στον οργανισμό. Επιπροσθέτως το γεγονός ότι τοποθετείται με απλό τρόπο όπως ένα κανονικό ράμμα το καθιστά άκρως βολικό για ευρεία χρήση στην ιατρική.

Επιτυχημένη δοκιμή σε χοίρο

Η ερευνητική ομάδα δοκίμασε το νέο ασύρματο ηλεκτρονικό ράμμα σε έναν χοίρο ο οποίος είχε υποστεί ρήξη Αχιλλείου τένοντα και παρακολούθησε επί 10 εβδομάδες τη διαδικασία επούλωσης του τραύματος καταγράφοντας τις αλλαγές στις μηχανικές ιδιότητες του ιστού. Με βάση τα αποτελέσματα, η νέα ηλεκτρονική συσκευή μπόρεσε να αξιολογήσει με ακρίβεια τις ιδιότητες αποκατάστασης του Αχιλλείου τένοντα.

Προς ανάπτυξη ηλεκτρονικών ραμμάτων με πολλαπλές λειτουργίες

«Αναπτύσσοντας ασύρματες συσκευές-αισθητήρες με τη μορφή ραμμάτων που είναι γνωστά στο ιατρικό πεδίο, φέρνουμε τώρα αυτού του είδους τις συσκευές πιο κοντά στην εφαρμογή τους σε συνθήκες του πραγματικού κόσμου» σημείωσε ο επικεφαλής των ερευνητών καθηγητής Τζεϊχόνγκ Λι από το Τμήμα Ρομποτικής και Μηχανικής Ηλεκτρονικής του DGIST και συμπλήρωσε: «Ξεκινώντας με αυτή τη μελέτη ελπίζουμε να ανοίξουμε ένα νέο μονοπάτι στο πεδίο των ιατρικών συσκευών που τοποθετούνται στο ανθρώπινο σώμα μέσω της ανάπτυξης διαφορετικών ηλεκτρονικών ραμμάτων με πολλαπλές λειτουργίες».

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -