Ντουμπάι: Άνοιξε μία από τις εντυπωσιακότερες βιβλιοθήκες του κόσμου

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Εδώ και λίγους μήνες, το Ντουμπάι έχει αποκτήσει ένα νέο αξιοθέατο, μια όαση γαλήνης και περισυλλογής.

Πρόκειται για την βιβλιοθήκη Mohammed Bin Rashid, όπου οι επισκέπτες μπορούν να διαβάσουν βιβλία, να εργαστούν με τον υπολογιστή τους ή να θαυμάσουν σπάνια χειρόγραφα και βιβλία πρώτης έκδοσης που εκτίθενται στον έβδομο όροφο.

Η είσοδος είναι ελεύθερη για όλους, ντόπιους και τουρίστες, ενώ τα εισιτήρια πρέπει απλώς να γίνει κράτηση.

Το κτίριο 54.000 τ.μ., που βρίσκεται στην περιοχή Al Jaddaf, ακριβώς δίπλα από τα ναυπηγεία, κατασκευάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει ένα ανοικτό Κοράνι που στέκεται σε ένα rehal.

«Το Ντουμπάι είναι γνωστό ως κόμβος επιχειρήσεων, εμπορίου και τουρισμού, αλλά τώρα αυτό το εμβληματικό κτίριο δίνει το μήνυμα ότι το πολιτιστικό υπόβαθρο υπάρχει στο Ντουμπάι, και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από τα βιβλία για να μεταδώσει αυτό το μήνυμα», είπε ο συγγραφέας Jamal Al Shehhi.

Στη βιβλιοθήκη του Ντουμπάι υπάρχουν εννέα θεματικές. Το περιεχόμενο της βιβλιοθήκης γίνεται ολοένα και πιο εξειδικευμένο καθώς ανεβαίνετε στα επτά επίπεδα, ενώ στο ισόγειο υπάρχουν τρεις βιβλιοθήκες γεμάτες με το πιο προσιτό περιεχόμενο.

Η συλλογή έργων βρίσκεται υπό δημιουργία, αλλά ήδη διαθέτει εντυπωσιακούς αριθμούς. Παράλληλα με τα πολύγλωσσα έντυπα και ψηφιακά βιβλία της, οι επισκέπτες μπορούν να έχουν πρόσβαση σε περισσότερα από έξι εκατομμύρια διατριβές, 73.000 μουσικές παρτιτούρες, 75.000 βίντεο, 35.000 έντυπα και ψηφιακά διεθνή περιοδικά και πάνω από 5.000 ιστορικά περιοδικά που καλύπτουν 325 χρόνια.βιβλιοθήκη ΝτουμπάιΑγαπημένο σημείο αποτελεί η παιδική βιβλιοθήκη, στο ισόγειο, η οποία είναι σχεδιασμένη για παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών. Εκεί, στέκει και ο Pepper, ένα ανθρωποειδές ρομπότ αφήγησης ιστοριών, ενώ τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν 17.000 τίτλους βιβλίων.

Όμως τα σπάνια κομμάτια βρίσκονται στο τμήμα Treasures, στον έβδομο όροφο. Ο Al Shehhi το περιγράφει ως «ακριβώς όπως το Ντουμπάι», με τον τρόπο που ενσωματώνει διαφορετικές κουλτούρες.

Θυμίζει περισσότερο μουσείο παρά βιβλιοθήκη, καθώς περιλαμβάνει συλλογή με σπάνια χειρόγραφα, εργαλεία καλλιγραφίας και πρώτες εκδόσεις σπουδαίων λογοτεχνικών έργων, ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από τον 13ο αιώνα.

Στο τμήμα χαρτογραφίας υπάρχει ένας χάρτης της Αραβικής Χερσονήσου από το 1662 από τον Ολλανδό χαρτογράφο Joan Blaeu, ένας από τους πρώτους που έδειξε γεωγραφικά χαρακτηριστικά όπως βουνά, οάσεις και δένδρα.

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -