O ΕΦΚΑ θα τηλεφωνεί στον πολίτη για τη σύνταξή του

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Αντί να πηγαίνει ο πολίτης στον ΕΦΚΑ, θα πηγαίνει ο ΕΦΚΑ στον πολίτη». Αυτή είναι η φιλοσοφία της νέας δράσης του ΕΦΚΑ για την επίσπευση έκδοσης των συντάξεων, η πιλοτική εφαρμογή της οποίας θα ξεκινήσει από την 1/1/2024.

Σύμφωνα με το protothema.gr, ο ΕΦΚΑ θα επικοινωνεί με τους ασφαλισμένους που βρίσκονται κοντά στη σύνταξη -και όχι το αντίστροφο ως είθισται- προκειμένου να προλειάνει το έδαφος για την ταχύτερη απονομή της σύνταξής τους.

Κατά την πιλοτική εφαρμογή της νέας αυτής δράσης, θα επιλεγούν 1000 ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ, οι οποίοι θα απέχουν 6 έως 12 μήνες από την αίτηση συνταξιοδότησης.

Ο ΕΦΚΑ, μέσω των υπηρεσιών του 1555, θα επικοινωνεί μαζί τους τηλεφωνικά και θα τους ενημερώνει για τα δικαίωμα συνταξιοδότησης (αν θεμελιώνουν δικαίωμα, σε ποια ηλικία και με πόσα ένσημα). Στη συνέχεια, οι υπάλληλοι θα ενημερώνουν για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται, την προσυνταξιοδοτική απόφαση αν υπάρχει, το εκκαθαριστικό της εφορίας κλπ.

Ο υποψήφιος συνταξιούχος θα στέλνει ηλεκτρονικά η θα προσκομίζει τα δικαιολογητικά και πριν έρθει η ώρα να υποβάλει την αίτηση θα έχει γίνει η απαραίτητη προεργασία.

Εφόσον η δράση κριθεί αποτελεσματική, θα επεκταθεί σε όλα τα ταμεία.

Σύμφωνα πάντα με το protothema.gr, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις-Σπυρίδων Γεωργιάδης δήλωσε για τη δράση: «Όταν θα πλησιάζει περίπου το εξάμηνο πριν υποβάλει ο ασφαλισμένος την αίτηση συνταξιοδότησης, θα τον ενημερώνει ο e-ΕΦΚΑ για τη δυνατότητα συνταξιοδότησής του και για τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να προσκομίσει προκειμένου αφενός μεν για να αποφύγει κάθε ταλαιπωρία και αφετέρου να εκδοθεί αυτόματα η σύνταξή του, καθώς θα έχει προηγηθεί προεργασία. Θα είναι η πρώτη φορά που το κράτος θα πηγαίνει στον πολίτη κι όχι ο πολίτης στο κράτος».

Την ίδια ώρα, ενεργοποιούνται στην πράξη δύο ψηφιακά εργαλεία που θα συμβάλλουν στην σύντμηση του χρόνου απονομής της σύνταξης. Ο νέος διοικητής του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, παρουσιάζοντας το όραμα της Διοίκησης για την επόμενα ημέρα τόνισε:

«Η δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ), που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αποτελέσει το κανάλι διαλειτουργικότητας με τα πληροφοριακά συστήματα άλλων φορέων, τις υφιστάμενες εφαρμογές και τα μητρώα της δημόσιας διοίκησης.

Παράλληλα, η ψηφιοποίηση της ασφαλιστικής ιστορίας του e-ΕΦΚΑ θα μεταμορφώσει όλο το χαρτώο αρχείο όλων των ταμείων που εντάχθηκαν “βίαια” το 2016 κάτω από την “ομπρέλα” του ΕΦΚΑ, προστατεύοντας κατά κύριο λόγο όλη αυτήν την πολύτιμη πληροφορία και κάνοντας πιο εύκολη την πρόσβαση στην ενημέρωση από τα συστήματα του e-ΕΦΚΑ, καθώς και την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης του συστήματος απονομής σύνταξης στους δικαιούχους του e-ΕΦΚΑ.

Οι καρτέλες των ενσήμων θα σκανάρονται και θα φυλάσσονται σε αρχείο ώστε να είναι πιο άμεση η επεξεργασία τους κατά τη διαδικασία υπολογισμού των συντάξεων».

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -