Ο κορονοϊός βοηθά στην προστασία πρώτης κατοικίας με παράταση των θετικών μέτρων

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Ομάδα Best News
Ομάδα Best News
Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Η προστασία πρώτης κατοικίας θα συζητηθεί με τα κλιμάκια των θεσμών. Η πανδημία του κορωνοϊού βοηθά για την παράταση των θετικών μέτρων μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Γράφει ο Νίκος Θεοδωρόπουλος

προστασία πρώτης κατοικίας

Δημοσιογράφος 


Εισέρχεται επί τάπητος το θέμα για την προστασία πρώτης κατοικίας που λήγει στις 30 Απριλίου 2020.

Το επιτελείο του υπουργείου Οικονομικών με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών θα έχουν Conference Call με την προσδοκία να υπάρξει συμφωνία για παράταση της προστασίας της 1ης κατοικίας εξαιτίας της πανδημίας του Covid 19.

Μέχρι πρότινος τα κλιμάκια των θεσμών είχαν ως επιχείρημα ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν έχει αντίστοιχο καθεστώς προστασίας και πίεζαν για την αναστολή των θετικών διατάξεων που είχαν θεσμοθετηθεί μέχρι σήμερα.

Πρόκειται για μία συζήτηση ακόμη εξ αποστάσεως χάρη στην τεχνολογία και θα τεθούν τα καυτά θέματα της  προστασίας της 1ης κατοικίας.

Το επιτελείο διεκδικεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρόνο εξαιτίας των νέων αρνητικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί στην ελληνική οικονομία από την πανδημία του κορωνοϊου.

Πλέον οι συνθήκες είναι υπέρ του υπουργείου Οικονομικών, φέρνοντας στο τραπέζι τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν λάβει αντίστοιχες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ισπανία ψήφισε πρόσφατα νόμο για τη προστασία της κατοικίας και την αναστολή των πλειστηριασμών όπως και το πάγωμα της καταβολής των μηνιαίων δόσεων προς τις τράπεζας, για διάστημα έξι μηνών, θέτοντας ως προϋπόθεση να τερματιστεί ο πόλεμος  με τον Covid 19  και οι πολίτες και η οικονομία της χώρας να επιστρέψει στην κανονικότητα. Μέτρα λαμβάνει και η Πορτογαλία και άλλες χώρες με αποτέλεσμα η Ελλάδα να φέρνει στο τραπέζι τις νομοθετικές πρωτοβουλίες των κρατών μελών της ΕΕ προς συζήτηση με τα κλιμάκια των θεσμών.

Ακόμη και στη “Μητρόπολη του Καπιταλισμού” θεσπίζονται μέτρα προστασίας  για τους δανειολήπτες που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ  θα διαθέσει επιπλέον το ποσό των 200 εκατ. δολαρίων για την αγορά των κατοικιών των δανειοληπτών που δεν είναι σε θέση  να αποπληρώσουν τα δάνεια τους.

Το περιβάλλον ευνοεί να παραταθεί το τείχος προστασίας παρότι οι εκπρόσωποι των κλιμακίων αρκετές φορές παίρνουν θέση υπέρ των πιστωτών και των αγοραστών των κόκκινων δανείων που θέλουν πλήρη ελευθερία για να εισπράξουν όσο το δυνατό πιο γρήγορα τα οφειλόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει συμφωνία αλλά αναμένεται να σημειωθεί πρόοδος και κυρίως να καμφθεί η αρνητική στάση των τεχνικών κλιμακίων για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σε πρώτη φάση, οι διαπραγματευτές του υπουργείου Οικονομικών θα διεκδικήσουν τα μέτρα να διατηρηθούν για το υπόλοιπους μήνες του 2020 και στην περίπτωση που ο κορωνοιός παραμείνει στην πρώτη γραμμή τους επόμενους μήνες να ζητηθεί χρόνος και από το 2021.

 

Δείτε ακόμη:

Προστασία Κύριας Κατοικίας. Άνοιξε η πλατφόρμα!

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -