Ο ορχήστρα τυφλών γυναικών από την Αίγυπτο που έχει προκαλέσει αίσθηση

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Η ορχήστρα δημιουργήθηκε στην Αίγυπτο τη δεκαετία του 50 και όλη η μελέτη του ρεπερτορίου γίνεται σε σύστημα Μπράιγ καθώς συμμετέχουν μόνο τυφλές γυναίκες.

Η Al Nour Wal Amal Chamber Orchestra ή αλλιώς Light and Hope Οrchestra, δημιουργήθηκε στην Αίγυπτο τη δεκαετία του ’50 από τον οργανισμό Αl Nour Wal Amal, ο οποίος διεκδικεί τα δικαιώματα των τυφλών γυναικών. Περιοδεύει ανά τον κόσμο από τα μέσα της δεκαετίας του ’90. Ξεκίνησε αρχικά ως μουσικό σύνολο 15 κοριτσιών και σταδιακά εξελίχθηκε κι έφτασε στο μέγεθος μιας ολόκληρης ορχήστρας δωματίου. Σήμερα έχει φτάσει να κάνει περιοδείες ανά τον κόσμο κι έχει αποκτήσει διεθνή αναγνώριση.

ορχήστρα

Το ρεπερτόριο (από κλασική δυτική μέχρι αιγυπτιακή και ανατολίτικη μουσική), μελετάται σε σύστημα Μπράιγ. Αρχικά, γίνεται ατομική εξάσκηση και στην συνέχεια ακολουθούν εβδομαδιαίες ομαδικές πρόβες.

Τα μέλη της έχουν μάθει να αντισταθμίζουν την έλλειψη οράσεως, ακολουθώντας τη φωνή του μαέστρου ή τα χτυπήματα που δίνει με την μπαγκέτα του στο αναλόγιο, χρησιμοποιώντας τα ως μέσα επικοινωνίας.

ορχήστρα

Η μοναδική «τυφλή» γυναικεία ορχήστρα του κόσμου, απαρτίζεται αποκλειστικά από γυναίκες τυφλές ή με σοβαρά προβλήματα όρασης και επιβιώνει σε μια ανδροκρατούμενη κοινωνία όπου τόσο η γυναίκα όσο και η κλασική μουσική υποτιμάται. Με την υποβαθμισμένη θέση της γυναίκας σε εκείνη την περιοχή, αλλά και τις σκληρές σεξιστικές επιθέσεις, η συμμετοχή σε κάτι τέτοιο, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Η ένταξη στην κοινωνία για αυτές τις γυναίκες θα ήταν σχεδόν ακατόρθωτη, ενώ η αγορά εργασίας θα παρέμενε κλειστή. Όλος αυτός ο αποκλεισμός έχει φυσικά και τον αντίστοιχο ψυχολογικό αντίκτυπο. Η ορχήστρα αυτή είναι όχι μόνο δημιουργία αλλά και η ανακουφιστική διέξοδός τους από όλα τα παραπάνω.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

 

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -