Ο πιανίστας Ζοάο Κάρλος Μαρτέν ξαναπαίζει με τη βοήθεια βιονικών γαντιών

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Λίγες μέρες πριν τα περασμένα Χριστούγεννα, ο πιανίστας Ζοάο Κάρλος Μαρτέν κάλεσε τους φίλους του σε ένα μπαρ του Σάο Πάολο, για να τους δείξει ένα ζευγάρι βιονικών γαντιών. Με τα γάντια αυτά ο 79χρονος πιανίστας μπορεί να παίξει και με τα δύο χέρια για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια.

Ο Βραζιλιάνος πιανίστας που θεωρείται ένας από τους πιο σπουδαίους ερμηνευτές του Μπαχ, συνταξιοδοτήθηκε τον περασμένο Μάρτιο, μετά από 24 χειρουργικές επεμβάσεις που υπέστη για να θεραπευθεί από τους πόνους από τους οποίους υπέφερε εξαιτίας μιας σπάνιας ασθένειας που έχει παραλύσει τα νεύρα των χεριών του. Μέχρι πρόσφατα, ο πιανίστας μπορούσε να παίξει μόνο με τους αντίχειρες και μερικές φορές με τους δείκτες του.

«Αφότου έχασα τα εργαλεία μου, τα χέρια μου δηλαδή, και δεν μπορούσα να παίξω πιάνο, ήταν σα να είχα ένα πτώμα μέσα στο στήθος μου», δήλωσε ο Mαρτέν.

Tα βιονικά γάντια σχεδίασε και κατασκεύασε από νεοπρένιο, ράβδους από χάλυβα ελατηρίου και πλάκα από ανθρακονήματα, ο μηχανικός Ουμπιράτα Κόστα.

«Πλησίασα τον μαέστρο στο τέλος μιας συναυλίας στην πόλη Σουμάρε και στη συνέχεια με προσκάλεσε στο σπίτι του για να δουλέψουμε μαζί το πρότζεκτ». Ο Κόστα και ο Μαρτέν πέρασαν τους επόμενους μήνες δοκιμάζοντας αρκετά πρωτότυπα. Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Κόστα τελειοποίησε τα γάντια τα οποία κοστίζουν 150 ευρώ και είναι διαθέσιμα στην αγορά.

«Όταν ο μαέστρος παίζει, πατάει τα πλήκτρα όπως έκανε πάντα. Την ίδια στιγμή ο μηχανισμός οδηγεί τα δάχτυλα του στην σωστή θέση», εξηγεί ο μηχανικός.

Ο Μαρτέν είχε δοκιμάσει περισσότερες από 100 εφαρμογές, χωρίς να καταφέρει να ξανακαθίσει στο πιάνο. «Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να ανακτήσω την ταχύτητα του παρελθόντος. Είναι σα να ξεκινάω να μαθαίνω να παίζω πιάνο», δήλωσε ο πιανίστας.

Τα βιονικά γάντια ενέπνευσαν τον Ζοάο Κάρλος Μαρτέν να ξαναπαίζει πιάνο στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης τον επόμενο Οκτώβριο, για να γιορτάσει τα 60 χρόνια από την πρώτη του εμφάνιση εκεί.

«Μπορεί να πάρει ένα με δύο χρόνια. Θα συνεχίσω να παίζω μέχρι να τα καταφέρω. Δεν θα σταματήσω», δήλωσε ο πιανίστας.

 Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -