ΑΘΛΗΣΗ

Οι 2οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες της Πάτρας άρχισαν!

Με μία λαμπρή Τελετή Έναρξης στην Πάτρα, ξεκίνησαν οι 2οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες με την Πάτρα να είναι για επτά ημέρες, από τις 25 έως τις 31 Αυγούστου 2019, το επίκεντρο του Μεσογειακού Αθλητισμού.

Την έναρξη κήρυξε ο Υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, παρουσία του Προέδρου της ΔΕΜΑ Αmar Addadi, του Γενικού Γραμματέα Ιάκωβου Φιλιππούση, του Πρίγκηπα Αλβέρτου του Μονακό καθώς και πολλών άλλων προσωπικοτήτων του αθλητισμού από τις χώρες της Μεσογείου.

Iάκωβος Φιλιππούσης, Πρίγκηπας Αλβέρτος του Μονακό, Amar Addadi

Την Τελετή Εναρξης παρακολούθησαν επίσης, τα μέλη της ΔΟΕ από τη Μεσόγειο, Mustapha Berraf (Αλγερία), Σπύρος Καπράλος (Ελλάδα) , Samih Mudallal (Συρία). Επίσης ο Πρόεδρος των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών ‎Janez Kocijančič, ο Γενικός Γραμματέας Raffaele Pagnozzi, ο πρώην Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και o Yπουργός Αθλητισμού της Αλγερίας Raouf Salim Bernaoui.

Raffaele Pagnozzi, Maνώλης Κολυμπάδης, Σπύρος Καπράλος, Janez Kocijančič και Zlatko Matesa

Στην Τελετή Έναρξης παρέλασαν οι αθλητές και τα μέλη των αποστολών των 26 χωρών της Μεσογείου, μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης, της φιλίας των λαών και του Ευ Αγωνίζεσθαι.

Η πολυπληθής ομάδα παραγωγής, η οποία εργαζόταν επί μήνες για αυτή την μέρα μετέφερε επί σκηνής ζωντανά ένα μοναδικό ταξίδι στη Μεσόγειο. Από την Ισπανία στα Βαλκάνια και από τη Βόρειο Αφρική στην Ελλάδα και την Πάτρα. Μουσική, κίνηση, χορός , θέατρο και σύγχρονα τεχνολογικά μέσα, συνόδεψαν το ταξίδι στη Θάλασσα της Μεσογείου. Βασικά στοιχεία της Τελετής ήταν το νερό και η άμμος, πάνω στα οποία στηρίζονται και οι Αγώνες της Πάτρας. Περισσότεροι από 35 καλλιτέχνες (τραγουδιστές, μουσικοί, χορευτές, ακροβάτες) ανέβηκαν στη σκηνή, ενώ σημαντική ήταν και η συμμετοχή των εθελοντών της διοργάνωσης.


Στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μεσογειακών Αγώνων Αμάρ Αντάντι τόνισε:

«Η Ελλάδα μας καλωσορίζει  πάλι μέσα από ένα ποικίλο αθλητικό γεγονός και μας δίνει μια καλή ευκαιρία επαναφοράς στις βαθιές ρίζες του Ολυμπισμού. Η Ελλάδα είναι η κολώνα του Ολυμπισμού. Είμαστε κοντά στην Ολυμπία, πόλη που γέννησε τους Ολυμπιακούς αγώνες στην αρχαιότητα. Δεν είμαστε δε, καθόλου μακριά από την Αθήνα πόλη αναγέννησης τους το 1896, αφιερώνοντας τους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες στην συγχρονη  εποχή. Η Αθήνα φιλοξένησε επίσης τους Μεσογειακούς αγώνες το 1991 και τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004.
Εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης που την κτύπησε σκληρά,  η Ελλάδα απείχε από αθλητικές διοργανώσεις περισσότερο από 10 χρόνια. Είμαστε ευτυχισμένοι που οι Μεσογειακοί αγώνες μπορούν να γίνουν και να ξαναβρεί η χώρα τη θέση που δικαιούται στη Διεθνή αθλητική σκηνή.
Οι Μεσογειακοί μας αγώνες, με κοντά 70 χρόνια ιστορίας, εκσυγχρονίστηκαν με τους Παράκτιους, γεγονός εορταστικό που εκφράζει καθαρά τον υδάτινο προσανατολισμό και το συμβολισμό της Μεσογείου θάλασσας με την οποία είμαστε βαθιά συνδεδεμένοι.
Ευχαριστώ τις Διεθνείς Ολυμπιακές Μεσογειακές επιτροπές και την ηγεσία τους για την αφοσίωση τους στο κίνημα μας. Oι αγώνες μας είναι μήνυμα ελπίδας και ειρήνης, ένα όραμα για το μέλλον και για την περιοχή μας της Μεσόγειο που την θέλουμε, πιο αδελφική πιο ειρηνική».

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής «Πάτρα 2019» Νίκος Παπαδημάτος, είπε:

Πριν από δυόμισι χρόνια η Διεθνής Επιτροπή Μεσογειακών Αγώνων εμπιστεύθηκε την Ελλάδα και την Πάτρα για να αναλάβουμε, να διοργανώσουμε και να φιλοξενήσουμε αυτούς τους πολύ ξεχωριστούς, μοντέρνους, συναρπαστικούς και ελκυστικούς Αγώνες.

Τους ευχαριστούμε για την τιμή που μας έκαναν. Μέσα στα νερά της θάλασσας και της πισίνας, πάνω στην άμμο, σε δυο πόλεις, σε τέσσερις εγκαταστάσεις και σε δέκα γήπεδα…

Με έντεκα αθλήματα, 26 εθνικές αντιπροσωπείες από τρεις διαφορετικές ηπείρους, πάνω από 700 αθλητές και 1000 εθελοντές. Και με όλο τον κόσμο των σπορ να στρέφει το βλέμμα του από σήμερα μέχρι τις 31 Αυγούστου στην όμορφη πόλη μας, βάλαμε ένα μεγάλο στοίχημα και το κερδίζουμε. Με σημείο αναφοράς αυτούς τους Αγώνες, η Ελλάδα ξαναμπαίνει στο παιχνίδι των μεγάλων διοργανώσεων διεθνούς εμβέλειας.

Οι Αγώνες που αρχίζουν σήμερα δεν τελειώνουν την Κυριακή. Με το που πέσει η αυλαία και ξημερώσει η επόμενη ημέρα, οφείλουμε να επενδύσουμε πάνω σε αυτή την υπόθεση, σε επίπεδο εγκαταστάσεων, ανθρώπινου δυναμικού, εμπειρίας και τεχνογνωσίας.

Ως πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής κι αφού ευχαριστήσω από βάθους καρδίας όλους όσοι συνέβαλαν σε αυτή τη μεγάλη επιχείρηση, θέλω να καλέσω τους πολίτες της Πάτρας και τους επισκέπτες μας να συμπορευθούν μαζί μας, να ζήσουμε παρέα κάθε στιγμή των Αγώνων και να βάλουμε υποθήκη για το μέλλον.

 

Με Χρυσό Χορηγό τον ΟΠΑΠ θα πραγματοποιηθούν οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες στην Πάτρα. Το πρόγραμμα των αγώνων περιλαμβάνει έντεκα αγωνίσματα που θα διεξαχθούν σε τρεις εγκαταστάσεις.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής των αγώνων: «Ο ΟΠΑΠ έχει μακρά ιστορία στην στήριξη του ελληνικού αθλητισμού και των σημαντικών αθλητικών διοργανώσεων που αναλαμβάνει η χώρα μας. Έτσι και στην περίπτωση των Αγώνων της Πάτρας, δηλώνει παρών και προφέρει την αμέριστη συμπαράστασή του. Πέραν του αθλητισμού και ειδικά του ερασιτεχνικού, ο ΟΠΑΠ, προσφέρει αμέριστη συμπαράσταση σε τομείς, όπως η υγεία, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και οι τοπικές κοινωνίες. Η Οργανωτική Επιτροπή και οι Μεσογειακοί Παράκτιοι Αγώνες ευχαριστεί θερμά τον ΟΠΑΠ και τον καλωσορίζει στη δυνατή ομάδα που ετοιμάζεται για να διοργανώσει μια άρτια και από όλες τις πλευρές επιτυχημένη διοργάνωση των ΙΙ Μεσογειακών Παράκτιων Αγώνων που θα διεξαχθούν στην Πάτρα 25-31 Αυγούστου».


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button