Στην ιστοσελίδα xiakanea.gr βρήκαμε μια συνταγή από την όμορφη Χίο που μας κέντρισε το ενδιαφέρον! Όλες οι λέξεις αποπνέουν καλοσύνη: μπεζέδες… Πλουμίτσα… μαστίχα Χίου…!
Γράφει η Αρθρογράφος Τασσώ Γαΐλα
Πάμε στις ΗΠΑ να συναντήσουμε τη mama Ploumitsa, την δική μας, τη Χιώτισσα κ. Πλουμίτσα που τόσο πολύ προβάλει με την μαγειρική της το νησί μας διεθνώς;
Σήμερα και ειδικά για τους αναγνώστες του site xiakanea.gr με πολύ χαρά και ευγένεια μας παραδίδει την συνταγή της για τους μπεζέδες, αγαπημένη αφράτη λυχουδιά μικρών και μεγάλων. Μπεζέδες ή Μαρεγγάκια όπως τα αποκαλούν αρκετοί.
Συνταγή κ. Πλουμίτσας
Μπεζέδες με Μαστίχα Χίου
Υλικά:
5 ασπράδια αυγών
3 κούπες ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού χυμός λεμονιού
Ελάχιστη βανίλια
Μαστίχα
(προαιρετικά καβουρδισμένο αμύγδαλο)
Εκτέλεση:
Ρίχνω τα ασπράδια των πέντε αυγών στο mixer και προσθέτω αργά το χυμό λεμονιού και τη ζάχαρη.
Κατόπιν προσθέτω την βανίλια. Εγώ προσθέτω και μαστίχα.
Τοποθετώ αντικολλητικό χαρτί (χαρτί ψησίματος) σε ένα ταψί.
Όταν το μείγμα για τους μπεζέδες γίνει σφικτό, με ένα κουτάλι βάζουμε μικρές κουταλιές από το μείγμα στο χαρτί.
Τοποθετώ εάν θέλω και ένα καβουρδισμένο αμύγδαλο σε κάθε ροζέτα μπεζέ.
Κατόπιν βάζω το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου και αφήνω τους μπεζέδες να ψηθούν για περίπου 1 ώρα.
Έτοιμοι οι μπεζέδες μας με μαστίχα Χίου.
Καλή Επιτυχία!!!
Ευχαριστώ θερμά την κ. Πλουμίτσα (facebook: Ploumitsa Zimnis).
Για τα xiakanea.gr
Τασσώ Γαΐλα
Αρθρογράφος