Ομάδα ατόμων με αναπηρία ετοιμάζεται να διασχίσει τον παγετώνα Vatnajokull της Ισλανδίας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Ένας πρώην παίκτης του ράγκμπι που υπέστη σοβαρούς τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη πρόκειται να διασχίσει τον μεγαλύτερο παγετώνα στη δυτική Ευρώπη.

Ο Έντ Τζάκσον θα ενώσει τις δυνάμεις του με άλλα δύο άτομα για να κάνουν την πρώτη ομάδα με πλήρη αναπηρία που θα διασχίσει τον παγετώνα Vatnajokull της Ισλανδίας.

Ελπίζουν να συγκεντρώσουν 155.000 λίρες, 1.000 για κάθε χιλιόμετρο του ταξιδιού τους. Ο πρώην παίκτης των Μπαθ και της εθνικής Αγγλίας είπε πως «Κανονικά θα έλεγα ότι είμαι απλά ενθουσιασμένος. Αλλά στην πραγματικότητα νομίζω ότι έχω λίγο άγχος».

Φωτογραφία: Millimeters 2 mountains

Μετά από ένα ατύχημα το 2017, ο Τζάκσον, ενημερώθηκε από τους γιατρούς ότι μπορεί να μην περπατήσει ποτέ ξανά. Aψήφησε τις προβλέψεις τoυς όμως, και αντιμετωπίζοντας πολλαπλές προκλήσεις, το 2021, ανέβηκε σε 12 από τις υψηλότερες κορυφές της Βρετανίας σε έξι ημέρες.

«Ήταν ένα τεράστιο μέρος της δικής μου ανάκαμψης για να ξαναβρώ αυτή την αίσθηση του σκοπού και να προκαλέσω τον εαυτό μου», είπε ο Τζάκσον.

Για την επόμενη πρόκληση, ο 34χρονος θα έχει τη συνοδεία του πρώην ορειβάτη και έφεδρου του στρατού Ντάρεν Έντουαρντς και τον βιολόγο Δρ Νάιαλ ΜακΚάν. Όλοι τους είχαν ατύχημα που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού με αποτέλεσμα να υποστούν διάφορες αναπηρίες.

«Δεν υπάρχει χάρτης για τα άτομα με αναπηρία. Η αναπηρία του καθενός είναι διαφορετική και οι τραυματισμοί του νωτιαίου μυελού επηρεάζουν τους ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους, επομένως πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο για να προχωρήσουμε και ο μόνος τρόπος για να το κάνουμε αυτό μερικές φορές είναι απλά να πάμε και να το κάνουμε», πρόσθεσε ο πρώην παίκτης ράγκμπι.

Φωτογραφία: Millimeters 2 mountains

Ο Τζάκσον και ο ΜακΚαν, που έχουν δυσκολίες στο περπάτημα και μερική απώλεια αίσθησης στα κάτω άκρα τους, θα ταξιδέψουν στον παγετώνα με σκι, ενώ ο Έντουαρντς θα χρησιμοποιήσει ένα κάθισμα του σκι, χρησιμοποιώντας ειδικά κοντάρια με τα χέρια του ώστε να κινείται.

Η ομάδα θα ταξιδέψει χωρίς καθοδήγηση ή υποστήριξη και μεταξύ τους θα συνδέονται με ένα μόνο σχοινί. «Αυτή είναι μια εντελώς νέα πρόκληση για μένα», εξήγησε ο Τζάκσον, ο οποίος δεν είχε χρησιμοποιήσει ποτέ σκι μέχρι την εκπαίδευσή του.

«Μεταξύ μας έχουμε έναν κοινό κορμό εργασίας. Αλλά  έχουμε επίσης κι ένα σώμα που δεν λειτουργεί καθόλου. Έτσι το να ξεπεράσουμε τα στρώματα του παγετώνα θα πρέπει να είναι μια πολύ συλλογική προσπάθεια», είπε.

Η ομάδα συγκεντρώνει χρήματα για το Millimeters 2 Mountains, μια φιλανθρωπική οργάνωση που δημιουργεί θετικές αλλαγές για άτομα που αντιμετωπίζουν προκλήσεις ψυχικής υγείας μετά από αντιξοότητες στη ζωή τους.

Ο Τζάκσον είπε ότι οι προκλήσεις της περιπέτειάς του «τις περισσότερες φορές αφορούσαν την ψυχολογική πλευρά». «Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πάτε και να βρείτε έναν τρόπο να το ξεπεράσετε, ή να το διασχίσετε», είπε.

«Μερικά από τα πράγματα που έχω κάνει τα τελευταία χρόνια, αποδεικνύουν στον εαυτό μου ότι πολλά από αυτά βασίζονται στη δύναμη της θέλησης και τη δύναμη του μυαλού παρά στη σωματική ικανότητα».

Η ομάδα ξεκινά την πρόκληση να διασχίσει τον παγετώνα στις 14 Απριλίου.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -