ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Όταν η Σύρος έφτιαχνε αμάξια! Η ιστορία του πρώτου ηλεκτρικού αυτοκινήτου…

Η παραγωγή του έγινε από τον εφοπλιστή Γιάννη Γουλανδρή στη Σύρο

Σε μία εποχή βαθιάς ηθικής και οικονομικής κρίσης για την Ελλάδα, είναι ιδιαίτερα θετικό το πώς αποτυπώνεται το ελληνικό πνεύμα: ο πηγαίος ενθουσιασμός για δημιουργία, η ικανότητα, το ταλέντο, η συνεργασία, η γνώση. Ακόμα κι αν δεν επικράτησε το ηλεκτρικό αυτοκίνητο, οι άνθρωποι της Σύρου είναι υπεύθυνοι για ένα μικρό θαύμα. Κι αν αυτό έγινε μία φορά, θα ξαναγίνει και στο μέλλον!

Ο δημοσιογράφος-ερευνητής Μιχάλης Σταυρόπουλος έκανε την παραγωγή και την σκηνοθεσία του ντοκυμαντέρ A Tale of Two Isles που περιγράφει την Οδύσσεια του εγχειρήματος.

Σύρος, 1973. Στους δρόμους του νησιού κυκλοφορεί, πειραματικά, ένα ιδιαίτερο, καινοτόμο αυτοκίνητο!

Έχει την όψη ενός μίνι, δεν κάνει θόρυβο και δεν βγάζει καυσαέριο. Είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της ιστορίας. Ναι, με έδρα παραγωγής την πρωτεύουσα των Κυκλάδων! Ήταν πολύ καλό για να είναι ελληνικό.

Και πράγματι, έτσι αποδείχτηκε.

 

Η ιστορία ξεκινάει στις αρχές της δεκαετίας του ’70, όταν ο μεγαλοεφοπλιστής (και ιστορικός πρόεδρος του Ολυμπιακού) Γιάννης Γουλανδρής είχε μόλις αγοράσει την Enfield, την παλιά εταιρεία παραγωγής όπλων, που κατασκεύαζε το διάσημο τουφέκι Lee-Enfield Mk I.

Εκείνη την εποχή κυριαρχούσαν στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα οι μεγάλοι Έλληνες εφοπλιστές, κατά κύριο λόγο ο Ωνάσης, ο Νιάρχος, ο Λιβανός και ο Γουλανδρής, που είχε έδρα του το Λονδίνο.

Διαβάστε εδώ τη συνέχεια της πολύ ενδιαφέρουσας ιστορίας!!!

Tags

Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close