ΦΥΣΗ

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας: Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε όλοι τις μέλισσες

Οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές, όπως οι πεταλούδες και οι νυχτερίδες, απειλούνται όλο και περισσότερο από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Για αιώνες, οι μέλισσες -από τα πιο σκληρά εργαζόμενα πλάσματα στον πλανήτηέχουν ωφελήσει τόσο τους ανθρώπους, όσο και τα φυτά και το περιβάλλον. Μεταφέροντας τη γύρη από το ένα λουλούδι στο άλλο, οι μέλισσες και άλλοι επικονιαστές επιτρέπουν όχι μόνο την παραγωγή αφθονίας φρούτων, ξηρών καρπών και σπόρων, αλλά και περισσότερης ποικιλίας και καλύτερης ποιότητας, συμβάλλοντας τόσο στη διατροφή, όσο και στην ασφάλεια των τροφίμων.

Η επικονίαση είναι μια θεμελιώδης διαδικασία για την επιβίωση των οικοσυστημάτων. Σχεδόν 90% των ειδών άγριων ανθοφόρων φυτών στον κόσμο εξαρτώνται σε κάποιον βαθμό από την επικονίαση των ζώων, μαζί με περισσότερο από 75% των παγκόσμιων καλλιεργειών τροφίμων και 35% της παγκόσμιας γεωργικής γης. Μάλιστα, οι επικονιαστές υποστηρίζουν την παραγωγή 87 από τις κορυφαίες καλλιέργειες τροφίμων παγκοσμίως.

Η προστασία των μελισσών προστατεύει τη βιοποικιλότητα: η συντριπτική πλειονότητα των επικονιαστών είναι άγριες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 20.000 ειδών μελισσών.

Επιπλέον, οι καλλιέργειες που εξαρτώνται από τη επικονίαση είναι πέντε φορές πιο πολύτιμες από αυτές που δεν χρειάζονται επικονίαση. Η τιμή των παγκόσμιων καλλιεργειών που βασίζονται άμεσα σε επικονιαστές εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 235 και 577 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ετησίως. Και η ποσότητα τους αυξάνεται. Ο όγκος της γεωργικής παραγωγής που εξαρτάται από τους επικονιαστές έχει αυξηθεί κατά 300% τα τελευταία 50 χρόνια. Αυτά τα στοιχεία αντικατοπτρίζουν τη σημασία που έχουν οι επικονιαστές στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αρκετές από τις καλλιέργειες που παράγονται με επικονίαση, όπως το κακάο και ο καφές, παρέχουν εισόδημα για τους αγρότες, ιδίως τους μικροκαλλιεργητές και τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Για να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη για τη σημασία των επικονιαστών, τις απειλές που αντιμετωπίζουν και τη συμβολή τους στην αειφόρο ανάπτυξη, ο ΟΗΕ όρισε τις 20 Μαΐου ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας.

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας: Πώς η προστασία τους προστατεύει τη βιοποικιλότητα
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στόχος είναι η ενίσχυση των μέτρων που αποσκοπούν στην προστασία των μελισσών και των άλλων επικονιαστών, τα οποία θα συμβάλουν σημαντικά στην επίλυση προβλημάτων που σχετίζονται με τον παγκόσμιο εφοδιασμό τροφίμων και την εξάλειψη της πείνας στις αναπτυσσόμενες χώρες.

⇒Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Πρέπει να δράσουμε τώρα

Οι μέλισσες απειλούνται. Τα σημερινά ποσοστά εξαφάνισης ειδών είναι 100 έως 1.000 φορές υψηλότερα από το φυσιολογικό, λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας. Σχεδόν 35% των ασπόνδυλων επικονιαστών, ιδίως των μελισσών και των πεταλούδων, και περίπου 17% των σπονδυλωτών επικονιαστών, όπως οι νυχτερίδες, αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της εξαφάνισης παγκοσμίως.

Εάν συνεχιστεί αυτή η τάση, οι θρεπτικές καλλιέργειες, όπως τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και πολλές φυτικές καλλιέργειες θα αντικατασταθούν όλο και περισσότερο από βασικές καλλιέργειες όπως το ρύζι, το καλαμπόκι και οι πατάτες, με αποτέλεσμα τελικά μια μη ισορροπημένη διατροφή.

Οι εντατικές καλλιεργητικές πρακτικές, η αλλαγή χρήσης γης, η μονοκαλλιέργεια, τα φυτοφάρμακα και οι υψηλότερες θερμοκρασίες που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, δημιουργούν προβλήματα για τους πληθυσμούς των μελισσών και, κατ ‘επέκταση, την ποιότητα των τροφίμων που καλλιεργούμε.

8 Τρόποι για να βοηθήσουμε όλοι τις μέλισσες

– ΜΗΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΤΕ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

– ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

– ΑΓΟΡΑΣΤΕ ΚΑΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΜΕΛΙ

– ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ

– ΦΥΤΕΨΤΕ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΣΑΣ ΦΥΤΑ ΦΙΛΙΚΑ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ (πολλά είναι καλά και για εσάς)

– ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΕ ΜΙΑ ΠΗΓΗ ΝΕΡΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ (ναι , διψάνε κι αυτές και πολύ μάλιστα)

– ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΣΑΣ ΜΕ ΕΝΑΝ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟ ΚΑΙ ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ. (εκτός που θα έχετε δωράκια από αγνό μέλι και προϊόντα μέλισσας θα μάθετε, άμα θελήσετε, και την τέχνη)

– ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΝΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΦΙΛΟ ΣΑΣ ( διότι αν  <<αγάλι- αγάλι γίνεται κι η αγουρίδα μέλι>>, φανταστείτε πόσο μάλλον το ίδιο το .. μέλι !!  Δηλαδή πόσο θα αναβαθμιστεί κι << αυτουνού>>  η περίπτωση …  Θα γίνει κατ αρχήν μπόλικο, μετά ποιοτικότερο  κλπ  κλπ . Κι όλα αυτά αν , αγάλι –αγάλι με την ενημέρωση και την διασπορά της σχετικής γνώσης, πολλαπλασιαστούν και προστατευτούν οι μέλισσες και η ελληνική μελισσοκομία.

Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας: Πώς η προστασία τους προστατεύει τη βιοποικιλότητα

Tags

Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close