Παιδικά Χωριά SOS: Γνώρισε και στήριξε και εσύ το έργο τους

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Best Team
Best Team
Σε αυτήν την ενότητα δημοσιεύονται άρθρα από τους σπουδαστές της κορυφαίας Σχολής Δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, New Media Studies του Σταμάτη Μαλέλη. Οι σπουδαστές υπογράφουν τα άρθρα τους υπό την εποπτεία της καθηγήτριας δημοσιογράφου Χρύσας Σαραντοπούλου για το μάθημα Αρχές Ψηφιακών Μέσων που διδάσκει στη New Media Studies. Όλα τα άρθρα των φοιτητών της Σχολής θα τα βρείτε δημοσιευμένα στο BestNews.GR .* Οι δημοσιογράφοι του αύριο βγαίνουν από τη New Media Studies. Η Χρύσα Σαραντοπούλου με την καθοδήγηση του Σταμάτη Μαλέλη, μεταλαμπαδεύει γνώση digital media, internet & social media αλλά και το πάθος της για τη δημοσιογραφία.

Τα Παιδικά Χωριά SOS αποτελούν μια μεγάλη αγκαλιά για όλα τα παιδιά που έχουν ανάγκη. Η ξεχωριστή φιλοσοφία του οργανισμού, η αντιμετώπιση σε σχέση με την αναξιοπιστία στους φιλανθρωπικούς οργανισμούς  στις μέρες μας αλλά και οι δράσεις με σκοπό την Αποϊδρυματοποίηση

Γράφει η Αντωνία Μαρκάκη

Μπαίνοντας στις εγκαταστάσεις των Παιδικών Χωριών SOS στη Βάρη είναι ξάφνου σαν να βρίσκεσαι σε ένα μικρό χωριό. Μια μικρή προσεγμένη κοινότητα με όμορφα διαμερίσματα, αίθουσες, παιδική χαρά, γήπεδα ακόμη και θεατράκι!

Παιδικά Χωριά SOS Παιδικά Χωριά SOSΧώρος φωτεινός και πολύχρωμος γεμάτος χαμόγελα και θετική ενέργεια.
 Παιδικά Χωριά SOS 

Το σημαντικότερο όμως είναι οι άνθρωποι που το απαρτίζουν. Εμείς το επισκεφθήκαμε και η υποδοχή ήταν κάτι παραπάνω από φιλόξενη.

Παιδικά Χωριά SOS

Τα παιδιά με χαρά και γεμάτα όρεξη για πλάκες και παιχνίδια και το προσωπικό με μια ζεστή ματιά και προσέγγιση μας υποδέχθηκαν σε ένα ασφαλές και εγκάρδιο περιβάλλον που επιβεβαιώνει το όραμα του οργανισμού πως “κάθε παιδί θα πρέπει να μεγαλώνει σε μία οικογένεια, με αγάπη, σεβασμό και ασφάλεια”.

Το χαμόγελο και η ξεγνοιασιά αυτών των παιδιών, που το καθένα έχει τη δική του σκληρή ιστορία, δίνουν μια νότα αισιοδοξίας πως σε ένα οργανωμένο και σύγχρονο καταφύγιο, με τις σωστές πρακτικές και με αμέριστη αγάπη όλα τα κοινωνικά και ψυχικά τραύματα μπορούν να αποκατασταθούν.

Παιδικά Χωριά SOS

Η διευθύντρια επικοινωνίας των Παιδικών Χωριών SOS Ναϊρί Πελτεγιάν μίλησε στο BestNews.GR σχετικά με την φιλοσοφία του οργανισμού, τα κέντρα στήριξης, την αναξιοπιστία που έχει προκύψει αλλά και για τις διαδικασίες αποϊδρυματοποίησης.

Η φιλοσοφία του οργανισμού

“Είμαστε ο κατεξοχήν Οργανισμός στην Ελλάδα που εφαρμόζει το μοντέλο «Οικογενειακού Τύπου Φροντίδας» το οποίο ισχύει σε όλες τις χώρες παγκοσμίως, όπου δραστηριοποιείται ο Διεθνής Οργανισμός SOS KDI.

Το μοντέλο «Οικογενειακού Τύπου Φροντίδας», το οποίο εφαρμόζουμε στα Χωριά μας, προϋποθέτει ότι δεν προσφέρουμε απλά χώρους «μετάβασης» για τα παιδιά, αλλά ζωντανούς χώρους και ένα ψυχικά επανορθωτικό περιβάλλον, όπου δομούνται σχέσεις ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Μικρό αριθμό παιδιών στα Σπίτια SOS (έως 5 παιδιά, πολλές φορές αδέλφια), φροντίδα από σταθερά πρόσωπα αναφοράς, με ταυτόχρονη υποστήριξη επιστημονικού προσωπικού και ένας χώρος, που είναι προστατευμένος μεν, αλλά αναπαράγει την καθημερινή ζωή κάθε συνηθισμένης οικογένειας, δε. Καθημερινή ζωή σημαίνει ότι θα φάνε όλοι μαζί, το παιδί θα έχει τον δικό του χώρο, θα έχει τα χόμπι του (κολυμβητήριο, μαθήματα κιθάρας, χορό, κτλ), θα πηγαίνει σχολείο στο σχολείο της περιοχής, θα κάνει φίλους και εκτός Χωριού, κοκ.

Αυτό βοηθάει τα παιδιά να αναπτύξουν σταθερές σχέσεις στη ζωή τους και να επουλώσουν – σε εντυπωσιακό πολλές φορές βαθμό – τα τραύματά τους, γνωρίζοντας ότι έχουν ανθρώπους δίπλα τους που, όπως λένε τα ίδια «θα βρίσκονται πάντα ένα τηλεφώνημα μακριά».”

“Στόχος είναι το κάθε παιδί να καταφέρει να σταθεί στα πόδια του, να πιστέψει στον εαυτό του και στις δυνατότητές του και να κυνηγήσει τα όνειρά του, ως ενεργός πολίτης της κοινωνίας μας. 

Επιπλέον, η αναλογία και η «επένδυσή» μας σε επιστημονικό προσωπικό, η εξατομικευμένη φροντίδα, η οποία είναι προσαρμοσμένη στις ανάγκες και στις δυνατότητες του κάθε παιδιού και το γεγονός ότι ο Οργανισμός εμπλέκεται ουσιαστικά και συνοδεύει το παιδί σε όλα τα στάδια αποκατάστασης.”

Κέντρα Στήριξης 

“Τα Παιδικά Χωριά SOS βοηθάνε οικογένειες σε κρίση να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον φροντίδας και ασφάλειας, με μοναδικό στόχο κάθε παιδί να μεγαλώνει με αγάπη, φροντίδα και σεβασμό.

Εκτός από τα Χωριά και την Υπηρεσία Αναδοχής, επενδύουμε στην εκπαίδευση και «δουλεύουμε» την Πρόληψη, μέσα από τα Κέντρα μας, τα οποία λειτουργούν από το 1999 σε όλη την Ελλάδα, από τη Θράκη έως την Κρήτη.

Τα Προγράμματα Πρόληψης εστιάζουν στην ενδυνάμωση των ευάλωτων οικογενειών, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση των δυσκολιών και την κατάλληλη παρέμβαση για την υποστήριξή τους.

Στην Ελλάδα λειτουργούμε 4 Παιδικά Χωριά SOS, 1 Παιδικό Ξενώνα SOS, 2 Προγράμματα Αυτονόμησης Νέων Ενηλίκων, 10 Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, 6 Κέντρα Μαθησιακής και Παιδαγωγικής Υποστήριξης και ένα Κέντρο Ημέρας για άτομα με αναπηρία στην Αλεξανδρούπολη.”

Αποϊδρυματοποίηση

“Υποστηρίζουμε έμπρακτα την Αποϊδρυματοποίηση, πολλά χρόνια τώρα. Αυτός είναι και ο λόγος που επενδύσαμε στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, και κατά συνέπεια στην Πρόληψη, τα οποία υποστηρίζουν ευάλωτες οικογένειες, βοηθώντας τες να μείνουν ενωμένες. Με την αλλαγή του νόμου, το 2018, στηρίζουμε έμπρακτα την Αναδοχή και την Υιοθεσία, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς.”

 Αναξιοπιστία και κρατική στήριξη

Δεδομένης της αναξιοπιστίας που έχει προκύψει από τα περιστατικά σε φιλανθρωπικές δομές πως σας αντιμετωπίζει ο κόσμος; Υπάρχει υποστηρικτική συμπεριφορά και ευαισθητοποίηση;

“Σίγουρα, όταν πλήττεται η εμπιστοσύνη του κόσμου έχει αντίκτυπο και μπορούμε να δούμε και πρακτικά τις συνέπειές του. Δυστυχώς, τέτοιες περιπτώσεις λειτουργούν σαν ντόμινο και όταν «πέφτει» ένα τουβλάκι επηρεάζει και όλα τα υπόλοιπα. Από την άλλη, έχουμε σταθερούς υποστηρικτές που γνωρίζουν πολύ καλά το έργο μας και μας στηρίζουν σταθερά. Επιπλέον, αισθάνομαι ότι όσο ο κόσμος έρχεται σε επαφή με όσα κάνουμε νιώθει πιο ασφαλής και, ίσως το βασικότερο, όταν γνωρίζει από κοντά την επιμονή μας στη διαφάνεια. Δεν υπάρχει ένα cent ή κάποιο ρούχο που θα προσφέρει κάποιος δωρητής, για το οποίο δε θα κοπεί απόδειξη δωρεάς.”

Από τη μεριά της κρατικής στήριξης υπάρχει μέριμνα για τα Παιδικά Χωριά SOS;

“Εάν αναφερόμαστε στην οικονομική στήριξη, τα Φιλανθρωπικά Σωματεία δεν είχαν ποτέ κρατική επιχορήγηση. Κατά τ’άλλα, υποστηρίζουμε τους δημόσιους φορείς και είμαστε σε διαρκή συνεργασία για την Παιδική Προστασία. Παρόλα αυτά οι ανάγκες μας είναι πολλές και καθημερινές. Όλες οι δομές μας και τα προγράμματά μας λειτουργούν αποκλειστικά από τις δωρεές, οπότε και η πιο μικρή βοήθεια είναι πολύ σημαντική για εμάς.”

Με ποιους τρόπους μπορεί κάποιος να στηρίξει τον Οργανισμό και που μπορεί να απευθυνθεί;

“Μέσω χρηματικής δωρεάς, διαδικτυακά στο www.sos-villages.gr, μέσω συμμετοχής στα προγράμματα «Γίνε Φίλος ενός Παιδικού Χωριού SOS» ή «Γίνε νονός σε ένα παιδί», με αγορές ειδών από το e-shop μας https://sos-villages.gr/eshop/, με μία κλήση αγάπης στο 19820 από σταθερό ή κινητό ή στέλνοντας με SMS τη λέξη SOS ή με τη δωρεά ειδών διατροφής, ένδυσης, υπόδησης (μετά από συνεννόηση με την εκάστοτε δομή για τις ανάγκες της) και τον εθελοντισμό.”

Παιδικά Χωριά SOS
ΑΝΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΑΚΗ

 

 

 

 

 

Δείτε επίσης:https://www.bestnews.gr/15-ma-oy-ta-paidika-choria-sos-giortazoyn-tin-pagkosmia-imera-oikogeneias-me-tin-kampania-kathe-paidi-axizei-mia-oikogeneia/

15 Μαΐου: Τα Παιδικά Χωριά SOS γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας με την καμπάνια «ΚΑΘΕ ΠΑΙΔΙ ΑΞΙΖΕΙ ΜΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -