Αποτυπώματα που άφησαν δεινόσαυροι στη λάσπη μιας τροπικής Βρετανίας ήρθαν στο φως σε λατομείο του Όξφορντσαϊρ, η μεγαλύτερη ομάδα προϊστορικών πατημασιών που έχουν ανακαλυφθεί ποτέ στη χώρα.
Περίπου 200 πελώρες πατημασιές δεινοσαύρων έχουν έρθει μέχρι στιγμής στο φως στο λατομείο ασβεστόλιθου του «Ντιούαρς Φαρμ», μεταδίδει το BBC, το οποίο θα προβάλλει την επόμενη ντοκιμαντέρ για διάφορα ανασκαφικά ευρήματα στη Βρετανία.
Μια ομάδα πατημασιών διανύει απόσταση 150 μέτρων, πιθανότατα όμως είναι πολύ μεγαλύτερη καθώς δεν έχει ακόμα ανασκαφεί. «Είναι ένας από τους εντυπωσιακούς χώρους αποτυπωμάτων που έχω δει όσον αφορά την κλίμακα και το μέγεθός τους» σχολίασε η δρ Κίρτστι Έντγκαρ, παλαιοντολόγος του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ.
Οι μεγαλύτερες από τις πατημασιές, οι οποίες θυμίζουν αποτύπωμα ελέφαντα αλλά είναι πολύ μεγαλύτερες, αποδίδονται σε κητειόσαυρους, μεγάλα φυτοφάγα σαυρόποδα, ενώ οι μικρότερες προέρχονται από σαρκοφάγους μεγαλόσαυρους, οι οποίοι παρά το μέγεθός τους ήταν πιο μικρόσωμοι και έφεραν τρία δάχτυλα σε κάθε πόδι.
Τις πατημασιές εντόπισε πρώτος ο Γκάρι Τζόνσον, οδηγός εκσκαφέα. «Απομάκρυνα τον άργιλο όταν χτύπησα ένα σαμαράκι και νόμιζα ότι ήταν απλώς μια ανωμαλία στο έδαφος» είπε, αναφερόμενος στη λάσπη που είχε ανασηκώσει ένας δεινόσαυρος καθώς πατούσε το πόδι στο έδαφος. Ένα δεύτερο τέτοιο σαμαράκι βρισκόταν 3 μέτρα πιο πέρα, και μετά ένα άλλο και ένα άλλο.
«Σκέφτηκα ότι ήμουν ο πρώτος άνθρωπος που τα αντίκριζε. Ήταν σουρεαλιστικό» είπε ο Τζόνσον.
Οριστικές αποφάσεις για το μέλλον των ευρημάτων δεν έχουν ακόμα ληφθεί. Οι παλαιοντολόγοι βρίσκονται σε συζητήσεις με την εταιρεία Smiths Bletchington στην οποία ανήκει το ορυχείο για την προστασία τους.