MEDIAΑΠΟΨΕΙΣ

Περικλής Κονδυλάτος, ο wannabe φεμινιστής του φετινού survivor

Ένας από τους πιο ενδιαφέροντες παίκτες του φετινού Survivor και της ομάδας των διασήμων είναι ο σχεδιαστής κοσμημάτων Περικλής Κονδυλάτος.

Για όσους δεν τον γνωρίζετε ο 41χρονος Περικλής Κονδυλάτος είναι σχεδιαστής κοσμημάτων και είναι γνωστός για τις ιδιαίτερες δημιουργίες του στον χώρο του κοσμήματος, που κατά καιρούς έχουν φορέσει αμέτρητοι σταρ, συμπεριλαμβανομένων της Lady Gaga και της Mindy Kaling, οι οποίες κόσμησαν το κεφάλι τους με τις εντυπωσιακές κορώνες του. Όπως έχει δηλώσει θεωρεί τον εαυτό του αντισυμβατικό, απαιτεί σεβασμό και δεν ανέχεται την αγένεια.

Από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο παιχνίδι μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το παρουσιαστικό αλλά και ο χαρακτήρας του. Οι περισσότεροι από εμάς, ακόμα κι εγώ, είχαμε μεγάλη περιέργεια να δούμε ποιος είναι αυτός ο παίκτης που παρουσιαζόταν στο trailer του Survivor κρατώντας φωτιές και λέγοντας τη φράση: «Όλοι θέλουν να είναι Ήρωες, όμως η κάθε Ιστορία έχει έναν κακό».

Δεν θα σας κρύψω πως στην αρχή του παιχνιδιού τον είχα συμπαθήσει πολύ καθώς θεωρούσα πως ήταν από τους πιο ειλικρινείς και αληθινούς παίκτες. Η ευφράδεια λόγου και το πλούσιο λεξιλόγιο του τον ξεχώρισαν από την αρχή και πίστευα πως ένας τέτοιος παίκτης, που μπορεί να μην είναι πάρα πολύ καλός αγωνιστικά, έχει πιθανότητες να φτάσει πολύ μακριά στο παιχνίδι.

Ωστόσο, καθώς το παιχνίδι προχωρούσε ο Περικλής άλλαζε. Συγκεκριμένα, μετά την αποχώρηση της Αγγελικής Λάμπρη έδειξε ένα πρόσωπο που δεν είχαμε ξαναδεί. Θεώρησε πως η Αγγελική, με την οποία έκαναν πολλή παρέα, έπρεπε να μείνει γιατί είχε να δώσει πολλά ακόμα στην ομάδα, και «κατηγόρησε» την Κάτια ως υπεύθυνη για την αποχώρησή της. Συγκεκριμένα είπε: «Οι γυναίκες στην ιστορία της ανθρωπότητας έχουν υποτιμηθεί, έχουν βασανιστεί, έχουν καεί σαν μάγισσες, όταν είχαν ελεύθερο τρόπο σκέψης ήταν πόρνες, όταν ήταν δίπλα σε πνευματικούς ηγέτες πάλι ήταν πόρνες. Θεωρώ τραγικό να το κάνουν αυτό γυναίκες σα γυναίκες. Είναι γυναίκες σαν την Κάτια που οι γυναίκες έχουν αυτή τη θέση που έχουν. Όχι άντρες. Γιατί αν τα έχουν κάνει όλα αυτά άντρες, τα έχουν κάνει από φόβο και από φαλλοκρατισμό. Μια γυναίκα δεν έχει καμία δικαιολογία και είμαι κάθετος σε αυτό. Καμία δικαιολογία. Δεν μπορείς να λες ότι σε ψηφίζω αγωνιστικά και να ψηφίζεις μία γυναίκα. Και στην επόμενη ψηφοφορία να είσαι πάλι ανάμεσα σε δύο γυναίκες. Τι έχει αυτό το κορίτσι με τις γυναίκες δηλαδή; Τι της έχουν κάνει οι γυναίκες; Όλοι τους άντρες δηλαδή τους βλέπει μια χαρά; Το λέω ανοικτά. Δεν θα υποστηρίξω ποτέ καμία έκφραση που είναι ενάντια των γυναικών. Κι ας προέρχεται κι από γυναίκα. Κι αυτός ο τρόπος έκφρασης είναι ενάντια στις γυναίκες. Εγώ τις σέβομαι και πιστεύω ότι είναι ο φορέας της ζωής. Είναι απαράδεκτο και αδιανόητο όλο αυτό». 

Εγώ προσωπικά, θεωρώ απαράδεκτο και αδιανόητο να ρίχνεις την ευθύνη στην Κάτια και την κάθε Κάτια για τη σημερινή θέση των γυναικών. Δεν διαφωνώ πως η Κάτια στο παιχνίδι είναι ανταγωνιστική, σκληρή και ναι, δεν τα πηγαίνει πολύ καλά με τις γυναίκες αλλά δεν μπορείς να την κατηγορείς επειδή ψήφισε μια αντικειμενικά αδύναμη παίκτρια. Ο καθένας εκεί μέσα, πέρα από την ομαδικότητα που υπάρχει, πρέπει να σκεφτεί και τον εαυτό του και η Κάτια το έκανε γιατί θέλει να φτάσει στον τελικό. Σε αντίθεση με την Αγγελική είναι μια από τις πιο δυνατές παίκτριες και, όντας η πιο δημοφιλής, είχε την ευκαιρία να ψηφίσει το πιο αδύναμο αγωνιστικά άτομο της ομάδας χωρίς να λάβει υπόψη της τη γυναικεία αλληλεγγύη.

Ας σταθούμε όμως στη φράση «είναι γυναίκες σαν την Κάτια που οι γυναίκες έχουν αυτή τη θέση που έχουν». Είναι άραγε αυτή η φράση σωστή για κάποιον που μέσα από τα λόγια του δηλώνει φεμινιστής; Όταν βλέπει πως καθημερινά η γυναίκα υποβαθμίζεται και παρενοχλείται με όλους τους τρόπους από το ανδρικό φύλο; Όταν καθημερινά γυναίκες βιάζονται, κακοποιούνται λεκτικά και ψυχολογικά, υποβαθμίζονται στο χώρο εργασίας τους και θεωρούνται ανίκανες σε σχέση με τους άνδρες να επιτελέσουν σωστά ένα έργο; Και με όλα αυτά που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες στις ειδήσεις, με την Σοφία Μπεκατώρου που βγήκε και μίλησε για τη σεξουαλική παρενόχληση που δέχτηκε αλλά και με τις άλλες γυναίκες που ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της, νιώθω πως κι εσείς θα συμφωνήσετε μαζί μου.

Μετά από αυτές τις δηλώσεις του κατά της Κάτιας φτάνουμε στο χθεσινό επεισόδιο της Κυριακής, στις 17 Ιανουαρίου. Έπειτα από έναν έντονο διαπληκτισμό ανάμεσα στην Άννα-Μαρία και στην Ελίζαμπεθ, ο Περικλής δήλωσε στην κάμερα για την τελευταία: «Είναι πολύ προκλητικό να συγκαλείς συμβούλιο για ένα σοβαρό, υποτίθεται, ζήτημα με αυτή την προκλητική εμφάνιση. Η εμφάνιση έρχεται πάντα σε συνδυασμό με την προσωπικότητα του ατόμου. Μια κοπέλα η οποία έχει μια τέτοιου είδους εμφάνιση ζουμερή – δεν έχει τίποτα κακό και το ανθρώπινο σώμα δεν έχει τίποτα για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε – θεωρώ όταν το εκθέτεις τόσο πολύ φορώντας ένα τόσο αποκαλυπτικό μαγιό και μιλάς για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, είναι αστείο».

Και με την παραπάνω δήλωση αναιρεί ό,τι έχει πει για την Κάτια. Άραγε παίζει ρόλο το πως είναι ντυμένος κάποιος με αυτό που θέλει να πει; Σίγουρα όταν είσαι δικηγόρος για παράδειγμα και μπαίνεις στο δικαστήριο δεν μπορείς να αγορεύσεις με το μαγιό σου. Αλλά στην παραλία του Άγιο Δομίνικου από πότε θεωρείται κατακριτέο να είσαι με το μαγιό; Ακόμα και αν αυτό είναι αποκαλυπτικό, όπως ανέφερε ο Περικλής. Όταν λες πως «η ζουμερή εμφάνιση δεν έχει τίποτα κακό και το ανθρώπινο σώμα δεν έχει τίποτα για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε» δεν μπορείς μετά να δηλώνεις πως η εμφάνισή κάποιου είναι αστεία όταν θέλει να μιλήσει για ένα σοβαρό ζήτημα, πόσο μάλλον η εμφάνιση μιας γυναίκας. Η κάθε γυναίκα είναι ελεύθερη να φοράει ό,τι θέλει και να κάνει ό,τι θέλει στο σώμα της ακόμα κι αν αυτό δεν ταιριάζει με την αισθητική και το γούστο μας και αυτό δεν δίνει το δικαίωμα σε κανέναν να την κατακρίνει γι΄αυτό.

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν θεωρώ τον Περικλή τον χειρότερο παίκτη του φετινού Survivor, μην λέμε και υπερβολές. Μπορεί όταν βγει να είναι ο καλύτερος άνθρωπος και η συμπεριφορά που παρατηρώ να είναι το αποτέλεσμα της πείνας και των κακουχιών που βιώνουν όλοι εκεί. Ωστόσο θα κλείσω με τη δήλωσή του για την Κάτια κατά τη διάρκεια του τελευταίου συμβουλίου του νησιού. Μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εύχομαι να είναι καλά, να πάει καλά στη ζωή της και το Survivor να της γίνει μάθημα από δω και πέρα ότι οι άνθρωποι γύρω της δεν είναι σκουλήκια που τους ποδοπατάς και που πρώτα απ’ όλα πρέπει το μέλημά μας να είναι η συνοχή μας με αυτούς τους ανθρώπους γιατί χωρίς αυτούς είμαστε ένα τίποτα. Εύχομαι καλή τύχη».

Άραγε αν κάποιος από τους άνδρες της ομάδας του είχε παρόμοια συμπεριφορά με την Κάτια θα δήλωνε τα ίδια και για εκείνους; Τα σχόλια δικά σας.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

 

 

Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button