Ποια είναι η εφαρμογή eMule που κατέβαζε υλικό παιδικής πορνογραφίας ο συγγραφέας

Δείτε επίσης

Ομάδα Best News
Ομάδα Best News
Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στην εκπομπή Live News του MEGA, η διευθύντρια του Ινστιτούτου Κυβερνοχώρου, του ελληνικού CSI, Κέλλυ Ιωάννου, η εφαρμογή eMule βρέθηκε εγκατεστημένη στις συσκευές του Βασίλη Παπαθεοδώρου.

«Πρόκειται για μία γνωστή εφαρμογή στους καλά μυημένους χρήστες του διαδικτύου και μάλιστα δεν είναι καινούργια, αφού δημιουργήθηκε πριν από περίπου 20 χρόνια.

Λειτουργεί περίπου σαν όλα τα υπόλοιπα προγράμματα ανταλλαγής αρχείων και δεν είναι απαραίτητα μια ”κακή εφαρμογή” με μία όμως σημαντική διαφορά: Οι χρήστες μπορούν να μοιραστούν ο ένας με τον άλλο υλικό που δεν έχει ανέβει πουθενά, αλλά βρίσκεται αποθηκευμένο σε cloud και σε σκληρούς δίσκους.

Τα αρχεία αυτά συνήθως έχουν κατέβει από το dark web και εμείς τα θεωρούμε εξαιρετικά ύποπτα.

Αυτό που δεν υπολογίζουν τις περισσότερες φορές οι χρήστες του διαδικτύου είναι ότι παράλληλα έχουν προχωρήσει και τα δικά μας εργαλεία εντοπισμού τους και κάπως έτσι φτάσαμε στα ίχνη τους και στη συγκεκριμένη υπόθεση», δήλωσε η Κέλλυ Ιωάννου.

Από τις 18 Οκτωβρίου βρίσκεται στις φυλακές ο Βασίλης Παπαθεοδώρου και αντιμετωπίζει βαριά δίωξη για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, καθώς βρέθηκαν στην κατοχή του 100 «σκληρά», σύμφωνα με τις αρχές, βίντεο με αγόρια και κορίτσια από 10 έως 12 ετών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που θα προσπαθήσουν να αναλύσουν στα εγκληματολογικά εργαστήρια είναι τους δύο σκληρούς δίσκους που βρέθηκαν στο σπίτι του συγγραφέα.

Επί 5 ολόκληρα χρόνια φέρεται να ήταν γνωστή στις Αρχές η δράση του πολυβραβευμένου συγγραφέα παιδικών και εφηβικών βιβλίων, Βασίλη Παπαθεοδώρου, ο οποίος είχε μπει στο στόχαστρο για την αναζήτηση υλικού σχετικά με παιδική πορνογραφία στο διαδίκτυο. Ο 55χρονος συγγραφέας κατέβαζε συνεχώς και αποθήκευε πορνογραφικό υλικό με παιδιά κάτω των 12 ετών, το οποίο αλίευε ακόμα και από το «σκοτεινό διαδίκτυο».

Ποια είναι η εφαρμογή «eMule»

Το eMule είναι ένα πρόγραμμα για τη μεταφορά και τη λήψη αρχείων από όλο τον κόσμο και χρησιμοποιεί την πολιτική του “ανοιχτού κώδικα“, με την οποία οι χρήστες μπορούν να αντιγράψουν και να τροποποιήσουν τα αρχεία, χωρίς να παραβαίνουν το νόμο περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Παρ’ όλα αυτά, μερικές φορές υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί σε αυτή την ελεύθερη χρήση, όπως για παράδειγμα η απαραίτητη αναφορά στον δημιουργό.

Η εφαρμογή eMule δημιουργήθηκε στις 13 Μαΐου του 2002, από τον Μέρκιουρ, επειδή ήθελε να εξελίξει το παρόμοιο πρόγραμμα eDonkey2000, καθώς δεν είχε μείνει καθόλου ευχαριστημένος.

Έτσι συνεργάστηκε με άλλους προγραμματιστές και δημιούργησαν αυτή την εφαρμογή, με την οποία μπορεί να κατεβάσει κανείς μουσική, ταινίες και διάφορα άλλα αρχεία.

Ονομάστηκε eMule, που σημαίνει μουλάρι επειδή είναι όμοιο του γαϊδάρου, μιας και ο Μέρκιουρ, ήθελε να δημιουργήσει μία καλύτερη πλατφόρμα από το eDonkey.

Το eMule είναι δωρεάν και δεν έχει διαφημίσεις, καθώς οι προγραμματιστές ήθελαν να φτιάξουν ένα δίκτυο για διασκέδαση και γνώση.

Τα αρχεία που αποθηκεύονται μπορούν να ομαδοποιηθούν για να είναι πιο οργανωμένα και επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα να κατεβούν πολλά από αυτά ταυτόχρονα χωρίς να χρειάζεται να παρακολουθείται η “πορεία” του download.

Παράλληλα, επιτρέπεται η προεπισκόπιση εκείνων των αρχείων χωρίς απαραίτητα να έχουν αποθηκευτεί.

Η εφαρμογή διαθέτει σύστημα μηνυμάτων και φίλων, οι χρήστες μπορούν να δουν αν οι eMule “φίλοι” τους είναι συνδεδεμένοι την ίδια ώρα με εκείνους και με το πρόγραμμα IRC μπορούν να συζητήσουν με ανθρώπους από όλο τον κόσμο.

Έτσι έδρασε το Child Protection System

Η αστυνομία κατάφερε να φτάσει στα ίχνη του συγγραφέα Βασίλη Παπαθεοδώρου χάρη στο Child Protection System. Ο κατηγορούμενος φαίνεται πως μπήκε σε ιστοσελίδες της φρίκης και έπειτα από σάρωση που πραγματοποίησαν από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, στο Διαδίκτυο, τον εντόπισαν.

Κατόπιν ενημέρωσης των αρμόδιων δικαστικών Αρχών, πραγματοποιήθηκε έρευνα στο σπίτι του. Η έρευνα των Αρχών διήρκησε 2 με 3 μήνες και βρέθηκαν στον υπολογιστή του συγγραφέα σχεδόν 100 βίντεο κυρίως με αγόρια και κορίτσια ηλικιών μεταξύ 10 με 12 ετών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην ανακρίτρια στην οποία, μάλιστα, κατέθεσε ότι, όλο αυτό το υλικό ήταν στην κατοχή του γιατί ήθελε να γράψει ένα βιβλίο σχετικά. Δεν έπεισε τις δικαστικές αρχές με τις εξηγήσεις του και έχει προφυλακιστεί στην Τρίπολη.

Το Child Protection System έφτασε στην Ελλάδα και τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος το 2012 από τις ΗΠΑ και μάλιστα δωρεάν (η αξία του υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ), μετά από ενέργειες του τότε διευθυντή της υπηρεσίας, Μανώλη Σφακιανάκη.

Το Child Protection System είναι ένα εργαλείο που «μαρκάρει» τέτοιου είδους βίντεο κατά τη διαδικασία download από τους χρήστες του διαδικτύου, ώστε να μπορούν να αναζητηθούν τα ίχνη τους στη συνέχεια.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -