Ποιος αναλαμβάνει τα καθήκοντα του βασιλιά Καρόλου

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, η βασίλισσα Καμίλα και άλλα εν ενεργεία μέλη της βασιλικής οικογένειας θα εντείνουν τα βασιλικά τους καθήκοντα όσο ο βασιλιάς Κάρολος υποβάλλεται σε θεραπεία για τον καρκίνο.

Ωστόσο το βασιλικό πρωτόκολλο ορίζει το τι συμβαίνει σε περίπτωση που ένας μονάρχης δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του προσωρινά λόγω ασθένειας. Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, που ισχύει και για την περίπτωση του βασιλιά Καρόλου, δύο ή περισσότεροι σύμβουλοι του κράτους μπορούν να διοριστούν με ειδικές επιστολές ώστε να αναλάβουν προσωρινά τα καθήκοντά του.

Βασιλιάς Κάρολος: Τι ορίζει το βασιλικό πρωτόκολλο για τα καθήκοντά του

Σύμφωνα με τους νόμους περί αντιβασιλείας 1937 έως 1953 αυτοί που μπορούν επί του παρόντος να υποστηρίξουν τον βασιλιά Κάρολο είναι η βασίλισσα Καμίλα και τέσσερα από τα μεγαλύτερα σε ηλικία βασιλικά μέλη στη σειρά διαδοχής άνω των 21 ετών. Αυτοί είναι ο πρίγκιπας της Ουαλίας, Ουίλιαμ, ο δούκας του Σάσεξ, Χάρι, ο δούκας του Γιορκ και η πριγκίπισσα Βεατρίκη.

Ωστόσο, το 2022, ο βασιλιάς Κάρολος ζήτησε από το κοινοβούλιο να προσθέσει τον μικρότερο αδερφό του, τον Δούκα του Εδιμβούργου και την αδερφή του, ως επιπλέον συμβούλους του κράτους, ώστε να μπορούν να τον αναπληρώνουν αν χρειαστεί. Η προσθήκη έγινε άμεσα νόμος.

Η νομοθεσία όντως πρόσθεσε την πριγκίπισσα Άννα και τον πρίγκιπα Άντριου στη λίστα, αλλά δεν κατάφερε να αφαιρέσει τον πρίγκιπα Χάρι. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό από τη Βουλή των Λόρδων μόνο τα «εργαζόμενα μέλη» της βασιλικής οικογένειας θα κληθούν να ενεργήσουν ως σύμβουλοι του κράτους. Γεγονός που – θεωρητικά τουλάχιστον- βγάζει τον πρίγκιπα Χάρι από τα δικαιώματα λειτουργίας του ως σύμβουλος.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -