Πώς επηρεάζουν τα social media την καθημερινή μας ζωή;

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (social media) έχουν καταστεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Από την επικοινωνία με φίλους και οικογένεια μέχρι την ενημέρωση για τα τελευταία νέα και τις κοινωνικές εξελίξεις, οι πλατφόρμες όπως το Facebook, το Instagram, το Twitter αλλά και το TikTok τον τελευταίο καιρό παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας.

Ποια είναι όμως η πραγματική επίδραση αυτών των μέσων στην καθημερινή μας ζωή;

Γράφει η Κατερίνα Ματέρη.

Τα social media έχουν διευκολύνει την επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων, επιτρέποντας μας να κρατάμε επαφή με φίλους και οικογένεια ανεξάρτητα από γεωγραφικές αποστάσεις. Ταυτόχρονα, όμως, έχουν δημιουργήσει νέες προκλήσεις. Η υπερβολική χρήση των πλατφορμών αυτών μπορεί να οδηγήσει σε απομόνωση και αποξένωση από τον πραγματικό κόσμο, καθώς οι διαδικτυακές αλληλεπιδράσεις δεν μπορούν να αντικαταστήσουν πλήρως την ανθρώπινη επαφή.

Η συνεχής έκθεση σε ιδανικές εικόνες ζωής και η πίεση για διαδικτυακή αποδοχή μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική υγεία, ιδιαίτερα των νέων. Έρευνες έχουν δείξει πως η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να συνδεθεί με άγχος, κατάθλιψη και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ωστόσο, οι ίδιες πλατφόρμες μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη μέσω ομάδων και κοινοτήτων, βοηθώντας άτομα να βρουν υποστήριξη και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους.

Τα social media έχουν καταστεί επίσης βασική πηγή ενημέρωσης για πολλούς. Η άμεση πρόσβαση σε ειδήσεις και η δυνατότητα διάδοσης πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο έχουν αναδιαμορφώσει τον τομέα των μέσων ενημέρωσης. Ωστόσο, η ταχύτητα αυτή φέρνει και προκλήσεις, όπως η διάδοση ψευδών ειδήσεων (fake news) και παραπληροφόρησης, που μπορεί να επηρεάσει την κοινή γνώμη και να προκαλέσει σύγχυση.

Οι πλατφόρμες κοινωνικών μέσων δικτύωσης έχουν ανοίξει νέους δρόμους για τις επιχειρήσεις. Μέσω στοχευμένων διαφημίσεων και συνεργασιών με influencers, οι εταιρείες μπορούν να προσεγγίσουν ευρύτερο κοινό με μεγαλύτερη ακρίβεια. Αυτό έχει αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται το μάρκετινγκ και έχει δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τις μικρές επιχειρήσεις.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αποδειχθεί ισχυρό εργαλείο για την πολιτική κινητοποίηση και την προώθηση κοινωνικών ζητημάτων. Από την Άραβική Άνοιξη μέχρι τα κινήματα όπως το #MeToo και το Black Lives Matter, οι πλατφόρμες αυτές έχουν βοηθήσει να ακουστούν φωνές που παλαιότερα μπορεί να είχαν μείνει στο περιθώριο. Ωστόσο, υπάρχει και η αρνητική πλευρά, με τη χρήση των κοινωνικών μέσων για την προώθηση προπαγάνδας και τη χειραγώγηση των εκλογικών διαδικασιών.

Τα social media αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης ζωής, με πολλαπλές επιπτώσεις στην κοινωνική αλληλεπίδραση, την ψυχική υγεία, την ενημέρωση, τις επιχειρήσεις και την πολιτική. Ενώ προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες και οφέλη, απαιτείται προσεκτική διαχείριση και κριτική σκέψη για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι που φέρνουν μαζί τους.

Οι συνεχείς αλλαγές και οι εξελίξεις στις πλατφόρμες αυτές καθιστούν απαραίτητη την συνεχή προσαρμογή και την ενημέρωση μας, ώστε να μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με τον πιο θετικό και εποικοδομητικό τρόπο.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -