Αν αποφασίσετε να μαγειρέψετε σε ένα τηγάνι που δεν είναι αντικολλητικό, είναι πολύ πιθανό ο καθαρισμός του να απαιτήσει περισσότερη ώρα από το ίδιο το μαγείρεμα.
Είτε δεν έχετε αντικολλητικό τηγάνι, είτε το τηγάνι που διαθέτετε έχει γδαρθεί και έχει χάσει τις αντικολλητικές του ιδιότητες, αν μένετε με το κλασικό ατσάλινο τηγάνι, που αν και αξιόπιστο και αποτελεσματικό, δεν υπόσχεται ότι το φαγητό δεν θα κολλήσει, υπάρχει λύση για να το μετατρέψετε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι.
Και η λύση δεν απαιτεί καθόλου έξτρα υλικά ή περίπλοκες τεχνικές.
Πώς να κάνετε το ατσάλινο τηγάνι αντικολλητικό:
Τοποθετήστε το τηγάνι πάνω σε μέτρια προς δυνατή ένταση στο μάτι της κουζίνας. Βάλτε το χέρι σας πάνω από το τηγάνι – προσοχή, μην το ακουμπήσετε και καείτε – για να διαπιστώσετε αν εκπέμπει θερμότητα. Όταν το τηγάνι κάψει (αυτό θα χρειαστεί περίπου ένα με δύο λεπτά), είναι ώρα για το νερό!
Βρέξτε το χέρι σας με νερό και ραντίστε την καυτή επιφάνεια του τηγανιού. Αν το νερό εξατμιστεί αμέσως, το τηγάνι δεν είναι αρκετά ζεστό. Περιμένετε άλλα 30 δευτερόλεπτα και δοκιμάστε ξανά. Αν το νερό μετατραπεί σε μικρές υδάτινες μπίλιες που φαίνεται να αιωρούνται ή να χορεύουν πάνω στην επιφάνεια, είναι η ώρα να χαμηλώσετε την ένταση της εστίας σε μέτρια προς χαμηλή και να προσθέσετε το βούτυρο ή το λάδι με το οποίο θα μαγειρέψετε το φαγητό σας.
Είναι σημαντικό να μην παραλείψετε να χαμηλώσετε την ένταση της εστίας αφού πετύχετε το τεστ με το νερό, καθώς το τηγάνι θα είναι πολύ καυτό. Η προσθήκη λιπαρής ουσίας σε τόσο υψηλή θερμοκρασία μπορεί να είναι επικίνδυνη, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει αναθυμιάσεις ή και φωτιά.
Γιατί η παραπάνω αλληλουχία κινήσεων μετατρέπει το ατσάλινο τηγάνι σε αντικολλητικό;
Όταν το τηγάνι φτάσει σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από αυτή κατά την οποία εξατμίζεται το νερό, τότε ο ατμός από το νερό που θα έρθει σε επαφή με την επιφάνειά του θα δημιουργήσει μια μονωτική στρώση γύρω από το νερό, προστατεύοντάς από την καυτή επιφάνεια.
Το τεστ με το νερό μάς δείχνει πως κατά τον ίδιο τρόπο και η τροφή που θα μπει στο τηγάνι δεν θα κολλήσει στη επιφάνεια, λόγω της θερμοκρασίας της.
Ένα πολύ απλό, αλλά απίστευτα χρήσιμο μαγειρικό tip που απαιτεί μόλις λίγο νερό, ένα πολύ ζεστό τηγάνι, αλλά και την προσοχή μας ώστε να ρυθμίσουμε σωστά την ένταση της εστίας, και να τηγανίσουμε σε συμβατικό ατσάλινο τηγάνι, χωρίς να πρέπει να σπαταλήσουμε τον διπλάσιο χρόνο καθαρίζοντας μετά.