Η σωστή οργάνωση του ψυγείου δεν αφορά μόνο την αισθητική τάξη. Έχει άμεση σχέση με τη μείωση της σπατάλης τροφίμων, την εξοικονόμηση χρημάτων και τη διατήρηση της φρεσκάδας των προϊόντων.
Εν όψει της Διεθνούς Ημέρας Ενημέρωσης για την απώλεια και τη σπατάλη τροφίμων στις 29 Σεπτεμβρίου, σου προτείνουμε μερικές απλές συμβουλές, ώστε να μειώσεις σημαντικά την ποσότητα τροφίμων που καταλήγει στον κάδο απορριμμάτων.
Γράφει η Κατερίνα Ματέρη.
Ας δούμε πώς μπορείς να οργανώσεις το ψυγείο σου αποτελεσματικά.
1. Χώρισε τα τρόφιμα ανάλογα με τις ανάγκες ψύξης
Το κάθε ράφι στο ψυγείο έχει διαφορετική θερμοκρασία, επομένως είναι σημαντικό να τοποθετήσεις τα τρόφιμα στη σωστή θέση.
- Ανώτερο ράφι: Κατάλληλο για προϊόντα που δεν χρειάζονται πολύ κρύο, όπως έτοιμα γεύματα, τυριά ή ανοιγμένες συσκευασίες.
- Μέσα ράφια: Ιδανικά για γαλακτοκομικά, γιαούρτια και αυγά, καθώς αυτά τα τρόφιμα χρειάζονται σταθερή θερμοκρασία.
- Κατώτερο ράφι: Εκεί πρέπει να τοποθετείς ωμά κρέατα, πουλερικά και ψάρια, αφού είναι το πιο κρύο σημείο. Χρησιμοποίησε αεροστεγή δοχεία για να αποφύγεις τυχόν διαρροές.
- Συρτάρια: Τα συρτάρια είναι κατάλληλα για φρούτα και λαχανικά. Χώρισε τα λαχανικά από τα φρούτα, καθώς τα φρούτα εκπέμπουν αιθυλένιο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ωρίμανση των λαχανικών.
2. Διατήρησε την τάξη με διάφανα δοχεία
Τα διάφανα δοχεία θα σε βοηθήσουν να βλέπεις τι έχεις μέσα στο ψυγείο, ώστε να μην ξεχνάς προϊόντα στο πίσω μέρος των ραφιών. Προτίμησε αεροστεγή δοχεία για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής των τροφίμων και να αποφεύγεις την ανάμειξη μυρωδιών.
3. Τακτοποίησε με βάση τη λήξη
Για να αποφύγεις τη σπατάλη, τοποθέτησε τα προϊόντα που πρόκειται να λήξουν πρώτα στις μπροστινές θέσεις. Έτσι, θα θυμάσαι να τα καταναλώσεις πριν λήξουν. Οργανώνοντας τα τρόφιμα κατά ημερομηνία, μειώνεις τον κίνδυνο να ξεχαστεί κάτι για εβδομάδες.
4. Μην υπερφορτώνεις το ψυγείο
Ένα γεμάτο ψυγείο μπορεί να φαίνεται ωραίο, αλλά μειώνει την απόδοσή του. Ο αέρας πρέπει να κυκλοφορεί ελεύθερα για να διατηρούνται τα τρόφιμα σωστά. Άφηνε χώρο ανάμεσα στα προϊόντα και απόφυγε να τοποθετείς πάρα πολλά τρόφιμα στις πόρτες, καθώς είναι η πιο ζεστή περιοχή του ψυγείου.
5. Σωστή θερμοκρασία ψυγείου
Βεβαιώσου ότι το ψυγείο σου λειτουργεί στους 3-4°C και η κατάψυξη στους -18°C. Αυτές οι θερμοκρασίες διασφαλίζουν ότι τα τρόφιμα διατηρούνται φρέσκα για περισσότερο χρόνο και δεν αλλοιώνονται γρήγορα.
6. Αξιοποίησε την τεχνική του “κύκλου ζωής”
Όταν προετοιμάζεις γεύματα ή χρησιμοποιείς κάποια προϊόντα, προσπάθησε να ακολουθήσεις την τεχνική του “κύκλου ζωής”. Δηλαδή, χρησιμοποίησε πρώτα τα υλικά που έχουν πιο σύντομη διάρκεια ζωής και άφησε τα πιο μακράς διαρκείας για αργότερα. Έτσι, θα αποφύγεις τη φθορά τους πριν τα χρησιμοποιήσεις.
7. Καθάριζε το ψυγείο τακτικά
Κάθε μία ή δύο εβδομάδες, αφιέρωσε λίγο χρόνο για να καθαρίσεις τα ράφια και τα συρτάρια του ψυγείου. Έτσι, θα έχεις καλύτερη εικόνα για το τι υπάρχει μέσα και θα αποφεύγεις να βρίσκεις ληγμένα προϊόντα πολύ αργά.
8. Οργάνωσε τα φρούτα και τα λαχανικά
- Λαχανικά: Αποθήκευσε τα περισσότερα λαχανικά σε σακουλάκια ή δοχεία, για να διατηρήσουν την υγρασία τους. Ορισμένα λαχανικά, όπως οι ντομάτες και τα κρεμμύδια, δεν χρειάζονται ψυγείο.
- Φρούτα: Φρούτα όπως τα μήλα, τα πορτοκάλια και τα αχλάδια μπορούν να αποθηκευτούν εκτός ψυγείου. Ωστόσο, μούρα, σταφύλια και κομμένα φρούτα πρέπει να διατηρούνται ψυχρά για να μην αλλοιώνονται.
Η οργάνωση του ψυγείου είναι απλή υπόθεση, αν γνωρίζεις τα βασικά. Με λίγη τάξη, τα σωστά δοχεία και την κατάλληλη τοποθέτηση των τροφίμων, μπορείς να διατηρείς το ψυγείο σου λειτουργικό, να μειώσεις τη σπατάλη και να διατηρείς τα τρόφιμά σου φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Με αυτές τις πρακτικές, όχι μόνο θα εξοικονομήσεις χρήματα, αλλά θα συμβάλεις και στην προστασία του περιβάλλοντος.