Πού θα μεταφυτευτούν τα δέντρα από την πλατεία Εξαρχείων

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σε συνέχεια της αναστάτωσης που δημιουργήθηκε με την κοπή των δέντρων στα Εξάρχεια, τις κινητοποιήσεις και τις εξηγήσεις της εταιρείας, η αντιπαράθεση συνεχίζεται, ενώ παράλληλα 2.975 δέντρα αναμένεται να φυτευτούν στο πλαίσιο των εργασιών του μετρό και όσα βρίσκονται στην πλατεία Εξαρχείων να μεταφυτευτούν.

Σε σχετική δήλωσή του για το θέμα με την κοπή των δέντρων ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, αναφέρει: «Με το μετρό δεν παίζουμε. Γι αυτό εγκαίρως δρομολογήσαμε τις αναγκαίες λύσεις. Εδώ και καιρό. Με σχέδιο, στοχοθεσία και συνέπεια. Μακριά από σκιαμαχίες και λαϊκισμούς. Το δίλημμα «μετρό ή δέντρα» είναι τεχνητό, είναι ψευδές και επιπλέον πάλιωσε».

Ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Χάρης Δούκας από την πλευρά του ζήτησε «να διασφαλίσουν οι φορείς την αντικατάσταση κάθε δέντρου».

Θέση για το ζήτημα έλαβε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης. Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΙ είπε πως η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να προχωρήσει όλα τα μεγάλα έργα όπως η επέκταση του μετρό, αλλά τόνισε πως υπάρχει σχέδιο προστασίας και μεταφοράς για τα δέντρα στα Εξάρχεια. «Προσπαθούν κάποιοι να πουλήσουν επαναστατικότητα», ανέφερε.

Τα δέντρα των Εξαρχείων και του μετρό 

Σύμφωνα με το δήμο Αθηναίων με την υπογραφή της Σύμβασης για την προμήθεια 2.975 μεγάλων δέντρων σε χώρους και σημεία του δήμου, που επηρεάζονται από τις εργασίες για τη Γραμμή 4 του Μετρό, ολοκληρώνεται η υλοποίηση του σχεδιασμού που αποτυπώθηκε στο Μνημόνιο Συνεργασίας, το οποίο είχαν υπογράψει από τον Μάρτιο του 2022 ο δήμος Αθηναίων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, η Αττικό Μετρό Α.Ε και η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.

«Το μνημόνιο εξασφαλίζει αφενός την ανεμπόδιστη πρόοδο των εργασιών, καθώς είναι ένα αδιαπραγμάτευτο έργο υψηλότατης περιβαλλοντικής και κοινωνικής αξίας και αφετέρου τον σεβασμό στη λειτουργία της πόλης και την κατ’ ελάχιστο διατήρηση του πράσινου ισοζυγίου κατά τη διάρκεια των εργασιών.

Πρακτικά όλες οι αγωνίες έχουν απαντηθεί.

*Με το Μνημόνιο που συνυπέγραψαν η Αττικό Μετρό, το Υπουργείο Μεταφορών και ο Δήμος Αθηναίων και στο οποίο περιγράφονται οι υποχρεώσεις κάθε μέρους. Μνημόνιο που υπερψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο και από τις παρατάξεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ.

* Με την από 28/06/23 δημοπράτηση του έργου για την προμήθεια των νέων δέντρων.

* Με τη μεταφύτευση των υπαρχόντων δέντρων σε προκαθορισμένα σημεία. Επισυνάπτεται ο σχετικός σχεδιασμός της υπηρεσίας πρασίνου.

*  Με την προκήρυξη των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για την τελική μορφή που θα λάβουν -μετά την ολοκλήρωση των έργων του Μετρό- οι τρεις εμβληματικές πλατείες Κολωνακίου, Εξαρχείων και Κυψέλης, καθώς και οι χώροι μπροστά από τους σταθμούς «Ακαδημίας», «Ευαγγελισμού»,  «Αλεξάνδρας» και «Δικαστήρια».

* Με την πρόβλεψη για  μεταφορά και τοποθέτηση ή αποθήκευση και φύλαξη των γλυπτών και των έργων τέχνης σε χώρους που υποδεικνύει ο Δήμος Αθηναίων.

* Με την αντίστοιχη πρόβλεψη και για τον αστικό εξοπλισμό».

Σε ποιους χώρους θα γίνει η μεταφύτευση των δένδρων από την πλατεία Εξαρχείων

Σύμφωνα με την αναλυτική ενημέρωση του δήμου για τα δέντρα και τους θάμνους από την πλατεία Εξαρχείων, τα σημεία που θα μεταφυτευθούν είναι:

Δένδρα εντός περίφραξης:

-Χαρουπιές σύνολο 8: (4 λόφο Λυκαβηττού και 4 λ. Στρέφη)
-Ουασικτονίες 1: (πεζοδρόμος Τοσίτσα)
-Πλατάνια σύνολο 6: (4 πεζ. Τοσίτσα και 2 Εθνική βιβλιοθήκη)
-Άρια σύνολο 7: (4 λ. Λυκαβηττού και 3 λ. Στρέφη)
-Ροβινια σύνολο 4: Στο άλσος Αγίου Νικολάου
-Λιγούστρα 3: Στο άλσος Αγίου Νικολάου
-Μουριές σύνολο 6: (3 πεζ Τοσίτσα και 3 άλσος Αγ. Νικολάου)
-Ακακία Κωνσταντινουπόλεως 3: Λόφο Στρέφη
-Σόφορες 13: (4 λ. Στρέφη, 6 λ. Λυκαβηττό και 3 Αγ. Νικόλαο Ασκληπιού)
-Ελιά 1: λόφο Στρέφη
-Κυπαρίσσι 1: Αγ Νικόλαο
-Πεύκο 4: (2 λ. Στρέφη και 2 Αγ Νικόλαο)
-Σφενδάμι 4: Λόφο λ. Λυκαβηττού
-26 θάμνοι: (5 τρίγωνο Δαφνομηλη και Σίνα, 11 κλίμακα Μωραίτη και 10 κλίμακα Βουλγαροκτόνου)

Δένδρα για μεταφύτευση έκτος περίφραξης:

-Ουασικτονίες 2: πεζ. Τοσίτσα
-Μουριές 3: λόφο Στρέφη
-Σόφορες 4: Αγ Νικόλαος
-Φίκος ροδίτικος 1: λόφος Στρέφη

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -