Πουαντιγισμός: Ζωγραφική για μικρούς και μεγάλους!

Δείτε επίσης

Χρύσα Σαραντοπούλου
Χρύσα Σαραντοπούλου
Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω!Πατήστε να δείτε περισσότερα

Η ζωγράφος – εικαστικός  Ειρήνη Ανδρούτσου μας μιλά για την τεχνική του  Πουαντιγισμού και μας προτρέπει να δημιουργήσουμε κι εμείς, μικροί και μεγάλοι, ξεδιπλώνοντας τη φαντασία μας!!!

Τι είναι ο Πουαντιγισμός

H ονομασία του βγαίνει από τις (πουά) μικρές, γρήγορες πινελιές καθαρού χρώματος σαν κουκκίδες, όπου η μια βρίσκεται δίπλα στην άλλη. Ο πουαντιγισμός στηρίζεται στην ψευδαίσθηση που αποκομίζει ο αμφιβληστροειδής του ματιού μας καθώς δέχεται την επιρροή των διπλανών χρωμάτων.

Αντί τα χρώματα να αναμιγνύονται στην παλέτα του ζωγράφου, τοποθετούνται απευθείας στον καμβά κουκκίδα κουκκίδα.

Αυτό γίνεται, ώστε η ανάμιξη να συμβεί στα μάτια του θεατή, αφού οι κουκκίδες από κάποια απόσταση κι έπειτα συγχωνεύονται δείχνοντας ενωμένες σε ένα σε όλο το έργο.

Σκοπός της τεχνικής ήταν θεωρητικά η διατήρηση της αγνότητας και καθαρότητας των χρωμάτων, τα οποία καθώς αναμειγνύονται χάνουν τη λάμψη και την καθαρότητα τους. Πρακτικά η τεχνική βασίστηκε στο χαρακτηριστικό της ανθρώπινης όρασης να συγχωνεύει τις μικρότερες λεπτομέρειες και να τις εμφανίζει ως σύνολο από κάποια απόσταση και μετά.

Αν κοιτάξετε την εικόνα από πιο μακριά, οι κουκίδες αποκτούν μορφή πολύχρωμων αντικειμένων ή διαστάσεων εικόνων.

Από τη μία πλευρά, η τεχνική αυτή θυμίζει τον τρόπο των παλαιών ψηφιδωτών και από την άλλη πλευρά, μας θυμίζει την αρχή του σύγχρονου τρόπου της διαδικασίας εκτύπωσης.

Στην αρχή η σχεδίαση μιας εικόνας κάνοντας μόνο τελείες φαίνεται να είναι ένα δύσκολο έργο.

Ο πουαντιγισμός είναι μια τεχνοτροπία στη ζωγραφική (επηρεασμένη από τον ιμπρεσιονισμό) και αποτέλεσε ένα μικρής απήχησης εικαστικό κίνημα στα τέλη του 19ου αιώνα.

Κύριοι εκπρόσωποι του: ο Ζωρζ  Σερά και ο Πωλ Σινιάκ

Ζωρζ Σερά, Ένα κυριακάτικο απόγευμα στο νησί της Γκραντ Ζατ
Πωλ Σινιάκ, Το ατμόπλοιο Hirondelle στον Σηκουάνα,1901

Λίγα λόγια για τον Ζώρζ Σερά:

Ο Ζωρζ Σερά (Georges Seurat, 1859-1891) ήταν Γάλλος μετά-ιμπρεσσιονιστής ζωγράφος, ο εισηγητής του πουαντιγισμού. Δημιούργησε ένα  νέο στυλ στην τέχνη: τον «Πουαντιγισμό». Ήταν ο καλλιτέχνης που πήγε τη ζωγραφική σε άλλο επίπεδο με τη χρήση της, γνώστης της  θεωρίας του χρώματος και των τεχνικών.

Σε αυτήν την τεχνική, κοιτάζοντας σε μία μεμονωμένη τελεία  δεν έχει κανένα αποτέλεσμα, αλλά όταν βλέπεις από μακριά ολόκληρο το έργο , μπορείς  να δεις  πώς οι κουκίδες ενώνονται  μεταξύ τους και δημιουργείται  μια εικόνα. Όταν βλέπουμε τους πίνακές του από απόσταση, φαίνεται να είναι αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπετε σε έναν πίνακα, με όμορφα τοπία και χρώματα, αλλά καθώς πλησιάζουμε , αρχίζουμε  να παρατηρούμε ότι  αποτελούνται από τελείες.

Ο Πουαντιγισμός είναι εύκολη ιδέα ζωγραφικής για παιδιά, αλλά και για μεγάλους

Τι θα χρειαστείτε:

 • Χαρτί φωτοτυπίας ή μπλοκ ακουαρέλας ή χαρτόνι ή μικρό καμβά (προτείνω μικρότερο σίγουρα, καθώς αυτό απαιτεί χρόνο για να γίνει)
 • Δακτυλομπογιές ή τέμπερες ή ακρυλικά χρώματα ή μαρκαδόρους ή λαδοπαστέλ ή ξυλομπογιές ανάλογα ότι έχετε σπίτι.
 • παλέτα ή χάρτινο πιατάκι
 • χαρτοπετσέτες ή ρολό χαρτί κουζίνας ή πανάκι
 • ποτήρι με νερό
 • τραπεζομάντιλο μίας χρήσης ή πανί
 • υγρά μαντηλάκια χεριών
 • μπατονέτα ή μολύβι με γόμα ή πινέλο ανάλογα ότι έχετε σπίτι.
 • μολύβι
 • γόμα

Υ.Γ Καλό θα ήταν να χρησιμοποιήσετε τα τρία βασικά χρώματα: κόκκινο, κίτρινο, μπλε αλλά και το άσπρο, τα άλλα χρώματα μπορείτε να τα δημιουργήσετε μόνοι σας.

Οδηγίες

Πριν ξεκινήσετε, ανατρέξτε στις εικόνες  του Seurat και, στη συνέχεια, εξηγήστε λίγο την έννοια του pointillism στα παιδιά, ώστε να το κατανοήσουν πριν ξεκινήσουν να κάνουν το έργο.

Δώστε τους  έναν μεγεθυντικό φακό και βάλτε τα να παρατηρήσουν τους  πίνακες του. Όταν τα παιδιά  ανακαλύψουν, ότι η εικόνα  αποτελείται  από μικρές τελείες , ζητήστε τους  να σκεφτούν τρόπους και μέσα που μπορούν να το κάνουν.

Ξεκινάμε :

 • Τοποθετήστε πρώτα το πανί ή το τραπεζομάντιλο και έπειτα δώστε τα χρώματα .
 • Πάρτε ένα χαρτί και επιλέξτε ένα θέμα,  σχεδιάστε ελαφρά ένα μεγάλο  περίγραμμα, χωρίς πολλές λεπτομέρειες. Μπορείτε να σχεδιάσετε ένα απλό σχέδιο (λουλούδι, καρδιά κτλ). Επίσης  μπορείτε  να δημιουργήσετε  χωρίς περίγραμμα  αν αισθάνεστε σίγουροι με τον εαυτό σας και αυτό είναι καλύτερο για την ανάπτυξη της φαντασίας σας..

 • Πάρτε τις μπατονέτες και ένα πλαστικό πιατάκι, σκεφτείτε με τι χρώματα θέλετε να γίνει το έργο και τοποθετήστε τα χρώματα μακριά το ένα από το άλλο.
 • Παίρνετε μια μπατονέτα, την βουτάτε στο χρώμα ακουμπάτε και συνεχίζετε, αρχίζετε να δουλεύετε σε μία περιοχή τη φορά, όπως φόντο ή πρώτο πλάνο και στη συνέχεια  προχωράτε στα επόμενα.
 • Εάν κάποιο κομμάτι είναι πορτοκαλί, χρησιμοποιώντας κόκκινες και κίτρινες κουκκίδες πάνω του, ακριβώς δίπλα στο άλλο θα φαίνονται με οφθαλμαπάτη το χρώμα που θέλουμε.
 • Αν είναι πράσινο θα βάλουμε μπλε και κίτρινο
 • αν είναι μοβ μπλε και κόκκινο.

 • Βυθίστε την μπατονέτα στο χρώμα, κάντε κουκκίδες μερικές φορές και ξανά βυθίστε και επαναλάβετε.

 • Σε περίπτωση λάθους παίρνετε ένα υγρό μαντιλάκι χεριών και το διορθώνετε.
 • προσοχή έχουμε πάντα καθαρά τα χέρια μας, σε περίπτωση που ακουμπήστε το έργο να μην λερωθούν τα χρώματα
 • επίσης το χέρι μας το έχουμε στον αέρα όταν ακουμπάμε την μπατονέτα στο χαρτί.
 • Εάν κάνετε τις τελείες το ένα δίπλα (ή πάνω) στο άλλο (ανάλογα τι χρώμα θέλετε να κάνετε), με υπομονή θα γεμίσει το σχέδιο ομοιόμορφα και θα γίνει ένα τέλειο έργο!
Πουαντιγισμός

Ειρήνη Ανδρούτσου

Ζωγράφος – Εικαστικός

fb:Ειρηνη Ανδρουτσου (eirini Androutsou)


Δείτε περισσότερες εργασίες εικαστικών για παιδιά ΕΔΩ

Κατασκευάζουμε μαριονέτα με υλικά που έχουμε σπίτι και διασκεδάζουμε με τα παιδιά

Δημιουργική εργασία για παιδιά με την Τέχνη της Γης ή αλλιώς Land Art!

Πρωτομαγιάτικες κατασκευές για μικρούς & μεγάλους από την Ειρήνη Ανδρούτσου!

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -