ΕΡΓΑΣΙΑ

Πράσινο φως να χαριστεί το 50% στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 1,2 και 3

Η Κομισιόν έδωσε πράσινο φως για να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέα επιχορήγηση, μεγάλο μέρος των πρώτων δανείων που δόθηκαν από τον Απρίλιο και μετά με την Επιστρεπτέα προκαταβολή 1,2 και 3.

Το δρόμο άνοιξε η απόφαση της Ε.Ε. για μετατροπή των επιστρεπτέων σε επιχορηγήσεις.

Αυτό βέβαια εξαρτάται από τις ανάγκες κάθε κράτους – μέλους και από τα δημοσιονομικά στοιχεία. Αν αυτά το επιτρέψουν, θα μπορούσε να συμβεί και στη χώρα μας, ίσως και με κάποια κριτήρια, ώστε να χαριστεί το 50% των τριών πρώτων επιστρεπτέων. Κάτι το οποίο θα φανεί αν μπορεί να γίνει, προς το Μάρτιο του 2021.

Με δηλώσεις του στην τηλεόραση του ΑΝΤ 1, ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, είχε προϊδεάσει για την συγκεκριμένη πρόθεση του κυβερνητικού επιτελείου διευκρινίζοντας ότι σημαντικό ρόλο στη λήψη της τελικής απόφασης θα διαδραματίσουν οι δυνατότητες της χώρας στο δημοσιονομικό τομέα.

 Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Με την Τροποποίηση του Προσωρινού Πλαισίου της Ε.Ε. για τις Κρατικές Ενισχύσεις, για την περίοδο της πανδημίας, παρέχει τη δυνατότητα στις κυβερνήσεις να χαρίσουν τα ποσά που δόθηκαν ως Επιστρεπτέες Προκαταβολές, ως δάνεια ή εγγυήσεις.

Η Κομισιόν αποφάσισε συγκεκριμένα ότι τα κράτη μέλη έχουν την ευχέρεια να μετατρέπουν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022,  επιστρεπτέα μέσα (π.χ. εγγυήσεις, δάνεια, επιστρεπτέες προκαταβολές) που χορηγούνται βάσει του προσωρινού πλαισίου σε άλλες μορφές ενίσχυσης, όπως άμεσες επιχορηγήσεις, υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι του προσωρινού πλαισίου.

Όλα αυτά εξαρτώνται από τις δημοσιονομικές δυνατότητες των κρατών μελών, για να προχωρήσουν στο χάρισμα των ποσών των ενισχύσεων που έχουν καταβληθεί στο 11μηνο της πανδημίας.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλοντας να στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας, προσανατολίζεται στην κατεύθυνση να χαρίσει το μισό στην Επιστρεπτέα προκαταβολή 1,2 και 3.

Το συνολικό ύψος του ποσού φθάνει στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ και η απόφαση αναμένεται να οριστικοποιηθεί και να ανακοινωθεί επίσημα εντός του Μαρτίου.

viberΤο BestNews και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το πλέον πιθανό σενάριο που προβλέπει ότι θα επιστραφεί στο κράτος το 50% του δανείου ενώ το άλλο 50% θα θεωρηθεί επιδότηση και θα δοθεί ως δώρο όπως έγινε άλλωστε με την τέταρτο και πέμπτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Μαζί με την Επιστρεπτέα 6 που περιμένουμε, έρχεται και νέο μέτρο Επιδότησης Παγίων Δαπανών τον Μάρτιο, θα εκτείνεται και έως τέλος του 2021.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Δείτε ακόμη

Δεύτερη ευκαιρία για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5

Δεύτερη ευκαιρία για την Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5






Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button