Τη διαβεβαίωση ότι μέχρι τέλη Ιανουαρίου 2020 θα έχουν καταχωρηθεί σε ηλεκτρονικό μητρώο και τα τελευταία παιδιά που υπάρχουν στα κέντρα κοινωνικής προστασίας και θα προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες για αναδοχή και υιοθεσία τους, έδωσε από το βήμα της Βουλής η υφυπουργός Εργασίας, αρμόδια για θέματα πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου.
- Η παιδική προστασία και ειδικότερα η υπόθεση της αναδοχής και της υιοθεσίας είναι για την κυβέρνηση μεγάλη προτεραιότητα.
- Στόχος είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών και κλειδί για γρήγορη λύση του προβλήματος είναι το ηλεκτρονικό μητρώο που έχει δημιουργηθεί και λειτουργεί, το οποίο θα κάνει τη σύζευξη υποψηφίων θετών ή ανάδοχων γονέων και παιδιών.
- Έχουν ήδη καταχωρηθεί στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όλες οι αιτήσεις υποψηφίων για υιοθεσία και αναδοχή και όλοι οι φορείς παιδικής προστασίας – που ξεπερνούν σε ό,τι αφορά το δημόσιο τους 10 και τους 47 οι οποίοι είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.
- Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα έχουν καταχωρηθεί σε ηλεκτρονικό μητρώο και τα τελευταία παιδιά που υπάρχουν στα κέντρα κοινωνικής προστασίας και θα προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες αναδοχής και υιοθεσίας τους.
- Ακόμα, το υπουργείο Εργασίας έχει τρέξει γρήγορα τον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί από το 2018 για την πρόσληψη 317 ατόμων, τα οποία θα καλύψουν κενές θέσεις στα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας που υπάρχουν. 74 από αυτά θα πάνε στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής και 8 στο Κέντρο Πρόνοιας Άγιος Ανδρέας.
Θετικά βήματα
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα γνωρίζει το κράτος, πόσα παιδιά υπάρχουν σε όλη τη χώρα για αναδοχή και υιοθεσία, τα οποία θα είναι καταγεγραμμένα στο Εθνικό Μητρώο.
Ο χρόνος αναμονής για τους υποψήφιους γονείς θα κυμαίνεται από οκτώ έως 12 μήνες αντί των έως και έξι ετών που απαιτούντο για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Για τους υποψήφιους θετούς ή ανάδοχους γονείς η διαδικασία θα είναι ενιαία, ενώ οι διαδικασίες γίνονται ηλεκτρονικά.
Οι υποψήφιοι γονείς ως τώρα υπέβαλαν το αίτημα, κατά κύριο λόγο στην Αθήνα, ανεξάρτητα με τον τόπο διαμονής τους. Με το νέο νόμο αρμόδια θα είναι όλα τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας και όλες οι Περιφέρειες.
Οι υποψήφιοι γονείς θα εκπαιδεύονται, ώστε να είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα, και στο τέλος θα εξετάζονται.
Αν σε χρονικό διάστημα τριών ετών οι ενδιαφερόμενοι δε βρουν παιδί, βγαίνουν από το σύστημα και αποκτούν δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης μετά από τρία χρόνια.
Όλα τα παιδιά για αναδοχή ή υιοθεσία είτε βρίσκονται σε ίδρυμα, δημόσιο ή ιδιωτικό, είτε σε οικογένεια, είτε εγκαταλείπονται σε νοσοκομεία ή μαιευτήρια αποκτούν δικό τους ηλεκτρονικό φάκελο με όλα τα στοιχεία της καταγωγής τους. Συγχρόνως, κάθε παιδί θα το συνοδεύει το ΑΣΟΑ (Ατομικό Σχέδιο Οικογενειακής Αποκατάστασης), στο οποίο αναφέρονται πληροφορίες για το μέλλον του παιδιού (αν ζουν οι γονείς του, αν θα δοθεί για υιοθεσία, κλπ).
Όταν το παιδί ενηλικιώνεται, μπορεί να έχει πρόσβαση στα αρχεία , εφόσον το επιθυμεί.
Κομβικός είναι ο ρόλος του Συλλόγου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ), καθώς θα παρεμβαίνει -όπου υπάρχουν κενά- ώστε να μην καθυστερεί η εξέταση των αιτήσεων από υποψήφιους γονείς.
Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στην αποϊδρυματοποίηση παιδίων με αναπηρία ή μεγαλύτερης ηλικίας.
Όσοι θα θελήσουν να προχωρήσουν σε ιδιωτικές υιοθεσίες θα πρέπει να περάσουν την ίδια διαδικασία, κάτι που μέχρι τώρα δεν ίσχυε.
Οι διακρατικές υιοθεσίες γίνονται είτε από την Περιφέρεια, είτε από τη Διεθνή Κοινωνική Υπηρεσία. Την τελευταία δεκαετία, έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για 150 οικογένειες από την Ελλάδα, ενώ μέσω του κρατικού φορέα έχουν ολοκληρωθεί από το 2010 ως το 2017, 28 υιοθεσίες από διάφορα κράτη.
Μέχρι τώρα
Οι κρατικές υπηρεσίες δέχονται ετησίως πάνω από 300 αιτήσεις για υιοθεσία
Οι κρατικές υιοθεσίες δεν ξεπερνούν τις 75 το χρόνο
Περίπου 2.500 παιδιά φιλοξενούνται σε ιδρύματα σε όλη την Ελλάδα
Το 2017 προχώρησαν συνολικά 360 υιοθεσίες στην Ελλάδα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία με ιδιωτικές συμβάσεις, ενώ οι 60 έγιναν μέσω του κρατικού φορέα, του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Αττικής, και λίγες αποτελούν υιοθεσίες από άλλες χώρες (διακρατικές). Οι αναδοχές ήταν 225, εκ των οποίων οι 35 νέες μέσα στο έτος, οι υπόλοιπες συνεχίζονται από τα προηγούμενα χρόνια.
Το 40% των αιτήσεων για υιοθεσία προέρχεται από μόνες γυναίκες. Πρόκειται για ανεξάρτητες γυναίκες, που θέλουν ένα παιδί.