ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Χιώτικα Ραβιόλια με κίτρινη κολοκύθα από τη γιαγιά Κυριακή Γουρλή Λιτσάκη

Γλυκά ραβιόλια με κίτρινη κολοκύθα – Χιώτικη σπιτική συνταγή με ψίχα κολοκύθας από τη γιαγιά της Βασιλικής, την κα Κυριακή Γουρλή Λιτσάκη. Μια παραδοσιακή σμυρναίικη συνταγή που πέρασε από γενιά σε γενιά και από στόμα σε στόμα και έφτασε στη Χίο και… η γλυκιά μας η γιαγιά Κυριακή τη χαρίζει απλόχερα σε όλη την Ελλάδα μέσω του bestnews.gr!

Υλικά

Για το φύλλο:

  • 2 κ σ βούτυρο
  • 2 κ σ λάδι
  • 1 κ σ ούζο ή λεμόνι
  • ½ κ γλ αλάτι
  • Αλεύρι όσο σηκώσει (περίπου ½ κιλό)

Για τη γέμιση

  • 1 κιλό κολοκύθα κίτρινη
  • ½ ποτήρι του νερού ρυζόγαλο
  • ½ καρύδια ψιλοαλεσμένα
  • 2 βανίλιες
  • ½ κ γλ κανέλα
  • ½ κ γλ γαρύφαλλο
  • Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση

  • Καθαρίζουμε την κολοκύθα ( ή χρησιμοποιούμε το εσωτερικό από τις κολοκύθες που χρησιμοποιήσαμε για την κατασκευή «Halloween», συνεπώς είναι ήδη καθαρισμένη), την κόβουμε σε κομμάτια και τη βράζουμε τόσο όσο να σκάει με το πιρούνι.
  • Στη συνέχεια τη βάζουμε στο σουρωτήρι για να στραγγίσει από τα περιττά υγρά (συνήθως τη βράζουμε αφ’ εσπέρας και την αφήνουμε να στραγγίσει όλη τη νύχτα. Αν τη βράσουμε την ίδια μέρα, την αφήνουμε να στραγγίσει τουλάχιστον 5-6 ώρες).
  • Έπειτα τη λιώνουμε με το πιρούνι, ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης και ανακατεύουμε απαλά.
  • Σχετικά με το φύλλο, ζυμώνουμε τη ζύμη με όλα τα υλικά (πρέπει να γίνει σκληρούτσικη) και την αφήνουμε να ξεκουραστεί περίπου μία ώρα.
  • Ανοίγουμε φύλλα. Το κάθε φύλλο το κόβουμε σε λωρίδες πλάτους 10 εκατοστών και την κάθε λωρίδα σε μακρόστενα κομματάκια.
  • Σε κάθε κομματάκι βάζουμε μια κουταλιά γέμιση, το διπλώνουμε και το πατάμε στις άκρες για να κολλήσει.
  • Τα τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν. Όταν μισοκρυώσουν, τα πασπαλίζουμε με άχνη και κανέλα.

Σημείωση:

Όταν θέλουμε τα ραβιόλια μας νηστίσιμα, ψήνουμε το ρυζόγαλο με νερό και ζάχαρη και το βούτυρο το αντικαθιστούμε με φυτικό.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !!!

Κυριακή Γουρλή Λιτσάκη

Η συνταγή είναι από τη Μικρασιάτισσα γιαγιά μου, Κυριακή Γουρλή Λιτσάκη, η οποία την έγραψε αποκλειστικά για εμάς, καθώς όπως μου είπε, εκείνη την εκτελεί «από μνήμης». – Βασιλική, Χίος

Ευχαριστούμε Βασιλική, ευχαριστούμε γιαγιά Κυριακή, ευχαριστούμε Ειρήνη Ανδρούτσου!!! – Bestnews.gr


 Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Tags

Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close