ΕΛΛΑΔΑ

Σαμοθράκη: Ιερό των Μεγάλων Θεών | Εκεί γνωρίστηκαν οι γονείς του Μ. Αλεξάνδρου

Το επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 17/10/2020

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών εκπέμπει μεγάλες ποσότητες διακριτής ενέργειας από τα έγκατα της γης!

Ισχυρός τόπος δύναμης και λατρείας

Στο Ιερό των Μεγάλων Θεών στη Σαμοθράκη τελούνταν μυστηριακές τελετές, οι οποίες χρονολογούνται από τον 7ο αιώνα π.Χ., με τις θεότητες που λατρεύονταν να είναι διαφορετικές από αυτές των Ολύμπιων θεών του δωδεκάθεου και σχετίζονται με τις χθόνιες θεότητες των Κάβειρων.

Το χαρακτηριστικό που ξεχώριζε τα μυστήρια της Σαμοθράκης από τα υπόλοιπα, ήταν πως η πρόσβαση σε αυτά ήταν ελεύθερη, σε αντιδιαστολή π.χ. χάρη με τα Ελευσίνια μυστήρια.

Το ιερό δεχόταν μεγάλο αριθμό αναθημάτων, όπως μαρμάρινα, ορειχάλκινα ή πήλινα αγάλματα, όπλα, αγγεία αλλά και κοχύλια και αγκίστρια τα οποία πρόσφεραν οι ναυτικοί και αλιείς που επιζητούσαν την προστασία των Θεών κατά τα θαλάσσια ταξίδια τους.

Σαμοθράκη: Ιερό των Μεγάλων Θεών
Τα θεμέλια της ροτόντας της Αρσινόης και ίχνη των αναθημάτων

Νίκη της Σαμοθράκης

Το Ιερό των Μεγάλων Θεών αποτελεί έναν εξαιρετικής σημασίας αρχαιολογικό χώρο που φιλοξενεί το Μνημείο της Νίκης, μία ορθογώνια κατασκευή ανοικτή στο βορρά, όπου πάνω σε πλώρη πλοίου βρισκόταν το περίφημο άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, από τα σημαντικότερα εκθέματα που βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο του Λούβρου, στο Παρίσι και χρονολογείται από το 220-190 π.Χ.

Εικάζεται ότι το άγαλμα ήταν ανάθημα των Ροδίων στους Μεγάλους Θεούς για κάποια θαλάσσια νίκη και ανακαλύφθηκε τεμαχισμένο σε 118 κομμάτια, διάσπαρτα στην περιοχή του ιερού τους, το 1863 από το Γάλλο αρχαιολόγο Charles Champoiseau. Η πτερωτή Νίκη της Σαμοθράκης έκανε το νησί ξακουστό σε όλο τον κόσμο!

«Κύριε εύραμεν μια γυναίκα»…

Νίκη της Σαμοθράκης

Το 1863 ο Γάλλος πρόξενος της Φιλιπούπολης Κάρολος Σαμπουαζό έλαβε επίσημη άδεια από την Υψηλή Πύλη να ανασκάψει στη Σαμοθράκη. Η οθωμανική αυτοκρατορία βρισκόταν ήδη σε παρατεταμένη παρακμή και οι δυτικές χώρες έκαναν ανενόχλητες το δικό τους διπλωματικό παιχνίδι. Οι Γάλλοι δεν είχαν αρχαία. Είχαν όμως οι Έλληνες  και ο Σαμπουαζό αναζητούσε αρχαιότητες που θα στελέχωναν τα μουσεία που άνοιγαν εκείνη την εποχή στη Γαλλία.

Στη διάθεσή του είχε ένα πλοίο του Εθνικού στόλου με το  οποίο έφθασε στη Σαμοθράκη και εκεί οι Έλληνες χωρικοί εργάστηκαν στην ανασκαφή.

Ένας από αυτούς, καθώς έσκαβε, αντίκρισε πρώτος το άγαλμα και φώναξε «Κύριε εύραμεν μια γυναίκα».

Ο Σαμπουαζό όχι μόνο κατάφερε να μεταφέρει τη Νίκη στη Γαλλία, αλλά επέστρεψε στη Σαμοθράκη άλλες δύο φορές για να πάρει και τα υπόλοιπα κομμάτια που είχε αφήσει πίσω του στην πρώτη επιχείρηση.

Στο Ιερό των Μεγάλων θεών γνωρίστηκαν οι γονείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου

Σαμοθράκη: Ιερό των Μεγάλων Θεών
Φώτο: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Σύμφωνα με τον Πλούταρχο, ο Φίλιππος Β´ της Μακεδονίας γνώρισε την μελλοντική σύζυγο του Ολυμπιάδα της Ηπείρου στα μυστήρια της Σαμοθράκης. Σύμφωνα με την παράδοση η Μακεδονική δυναστεία των Αργεαδών δήλωνε πίστη στο ιερό.

Σαμοθράκη

Σαμοθράκη

Η Σαμοθράκη βρίσκεται στο Θρακικό Πέλαγος, στο Βορειοανατολικό τμήμα του Αιγαίου μεταξύ της Λήμνου, Ίμβρου και Θάσου. Απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Η επιφάνεια του νησιού είναι 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η υψηλότερη κορυφή του έχει υψόμετρο 1.611 μέτρα.

Μέσω του λιμανιού της Καμαριώτισσας, η Σαμοθράκη συνδέεται ακτοπλοϊκά κυρίως με την Αλεξανδρούπολη και δευτερευόντως με την Καβάλα, το Λαύριο καθώς και με άλλα νησιά του Αιγαίου.


Σαμοθράκη: Ιερό των Μεγάλων Θεών
Φώτο: Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος
Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 17/10/2020, συνοδευόμενος από την Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, ξεναγήθηκε στο Ιερό των Μεγάλων Θεών.

Δείτε στο βίντεο της «Μηχανής του Χρόνου» την ιστορία της αρπαγής της Νίκης της Σαμοθράκης από τον Σαμπουαζό….

Διαβάστε ακόμη : «Κύριε, εύραμεν μια γυναίκα». Πώς η Νίκη της Σαμοθράκης βρέθηκε στα χέρια των Γάλλων και στήθηκε στο Μουσείο του Λούβρου

 


Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button